Paskelbtame pranešime tamsiajame internete programišiai teigia, kad balandį pirmą kartą pareikalavo sumokėti 4,5 mln. dolerių „už duomenų ištrynimą ir tylą“. Nesulaukusi jokio atsakymo, grupuotė penktadienį pateikė papildomą reikalavimą: „Reddit“ turėtų atšaukti prieštaringai vertinamą naują kainų politiką, kuri sukėlė kai kurių platformos naudotojų protestą.

„Reddit“ techninis direktorius Chrisas Slowe'as anksčiau paskelbė apie vasario pradžioje įvykusį saugumo incidentą. Jis teigė, kad į bendrovės sistemas buvo įsilaužta dėl „tikslingos sukčiavimo atakos“, o programišiai gavo prieigą prie „kai kurių vidaus dokumentų ir vidaus verslo sistemų“. Pranešime teigiama, kad buvo pasiekti tik darbuotojų duomenys.

Pirmadienį „Reddit“ atstovas spaudai patvirtino, kad „BlackCat“ pranešimas susijęs su vasarį įvykusiu incidentu. Jis pakartojo, kad naudotojų duomenys nebuvo pasiekti, tačiau daugiau komentuoti atsisakė.

„Reddit“

Praėjusią savaitę įvyko dviejų dienų protestas dėl bendrovės plano pradėti taikyti didelius mokesčius kai kurioms trečiųjų šalių programėlėms už prieigą prie platformos. Daugiau kaip 6 tūkst. „Reddit“ forumų užgeso, o praėjus savaitei, daugiau nei 3,5 tūkst. jų tebėra neaktyvūs.

Nors atrodo, kad toks išpirkos prašymas palaiko protestuotojų siekį, kai kurie ekspertai skeptiškai vertina tikruosius „BlackCat“ motyvus.

„Įtariu, kad ALPHV iš tikrųjų nerūpi API pakeitimai. Jie tiesiog nori, kad būsimos aukos pamatytų, kokią nuolatinę žalą jie gali padaryti“, – sakė kibernetinio saugumo ekspertas Brettas Callowas.

Savo ruožtu „BlackCat“ teigė nesitikinti, kad „Reddit“ įvykdys jos reikalavimus.

„Esame įsitikinę, kad „Reddit“ nesumokės už savo duomenis“, rašė programišiai tamsiajame internete paskelbtame pranešime. „Tikimės, kad duomenys bus nutekinti“.