Per pastaruosius metus epaslaugos.lt portale buvo apsilankyta daugiau nei 155 mln. kartų, čia teikiamos svarbios valdžios institucijų paslaugos.

Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) patvirtino, kad priešiškai nusiteikę programišiai bando trikdyti ir e. valdžios portalo veiklą.

IVPK atstovai paaiškina praėjusią savaitę gavę naudotojų atsiliepimų, kad šie negali prisijungti prie elektroninių valdžios vartų. Organizacija tvirtina, kad prieš ją, kaip ir kitas organizacijas, pastarąsias tris savaites buvo vykdomos kibernetinės atakos, o padidinus apsaugą atsirado ir prisijungimo sutrikimų.

Pernai lankomumas išaugo dvigubai

Kaip rodo už portalą atsakingo Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) pateikti duomenys, lietuviams aktualiausia gyvenamosios vietos deklaravimo paslauga, užsakyta Lietuvos piliečiui gimus, pakeitus gyvenamąją vietą ar atvykus gyventi į Lietuvos Respubliką. Ji buvo užsakyta beveik 50 tūkst. kartų.

Antroje vietoje su koronaviruso pandemija glaudžiai susijusi paslauga – nedarbingumo pažymėjimo išdavimas asmenims, turėjusiems sąlytį su sergančiuoju arba prižiūrint vaiką (šeimos narį), kuriam taikoma izoliacija. Per epaslaugos.lt portalą ši paslauga buvo užsakyta daugiau nei 36 tūkst. kartų.

Epaslaugos.lt portale daug populiaresnės išorinės (kai nukreipiama į išorinę sistemą paslaugos gavimui) paslaugos. Visos jos šiais metais buvo užsakytos bent kelis šimtus tūkstančių kartų.

Pirmoje vietoje – prisijungimas prie E. sveikatos paslaugų sistemos. Jis portale epaslaugos.lt buvo užsakytas beveik 6 mln. kartų. Kiek mažiau populiarus buvo prisijungimas prie elektroninės kelių transporto priemonių registravimo sistemos (užsakyta 1,5 mln. kartų) ir galimybių paso užsakymo paslauga (užsakyta 1,3 mln. kartų).

Nuo pat el. valdžios vartų sukūrimo pats didžiausias apsilankymų epaslaugos.lt tinklapyje bumas – 2021 m., kuriais portale buvo apsilankyta daugiau nei 155 mln. kartų. Lyginant su ankstesniais metais (2020 m.), apsilankymų padaugėjo daugiau nei dvigubai.

Tai gali būti susiję su epidemiologine situacija, kai žmonėms reikėjo pildyti dokumentus dėl izoliacijos, gauti galimybių pasus. Tuo metu buvo sukurta ir daugiausiai naujų naudotojų – net 454 tūkst. gyventojų nusprendė pradėti naudotis el. valdžios vartais.

Saviizoliacija. Asociatyvi nuotr.

Kol kas 2022 m. fiksuota 64 mln. epaslaugos.lt portalo apsilankymų, o tinklapis pasipildė beveik 80 tūkst. naujų naudotojų.

Buvo padaugėję skundų dėl griežtesnės patikros

„Gegužės 27 d. įdiegėme Tapatybės nustatymo proceso pakeitimus, kurie užtikrintų didesnę asmens duomenų saugą. Gyventojų registre pradėjome tikrinti ne tik asmens kodą, bet ir vardą bei pavardę“, – pasakoja Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) atstovas ir priduria, kad dėl to iš naudotojų buvo sulaukta daug skundų.

Vartotojai negalėjo prisijungti prie portalo, nes jų duomenys iš tokių sistemų kaip bankai, nesutapo su Gyventojų registro duomenimis. Dėl to IVPK teko atsisakyti pavardės tikrinimo ir žiūrėti tik į asmenų vardą ir asmens kodą.

IVPK taip pat atlieka Valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainių atitikimo bendriesiems reikalavimams tyrimą. Planuojama, kad tyrimo išvados būtų pateiktos spalio mėn. pradžioje.