Galima nesusimąstyti, kad nenaudojami įrenginiai (mikrobangų krosnelės, oro valytuvai, rozetėse palikti telefono pakrovėjai ir kt.) siurbia jūsų namų elektros energiją. Tokie prietaisai vadinami energijos vampyrais ir per metus gali jums kainuoti daugiau nei šimtą eurų.

Kaip tvirtina Jungtinės Karalystės energijos paslaugų teikėja „British Gas“, vien dėl tokių besiilsiančių ir nenaudojamų įrenginių britai kasmet sumoka apie 110 svarų (apie 130 eurų). Brangstant elektrai Jungtinėje Karalystėje (kaip ir Lietuvoje) ši suma, tikėtina, dar labiau didės.

Vienas socialinio tinklo „Reddit“ vartotojas, slapyvardžiu „karlos-the-jackal“ nusprendė nusipirkti elektros energijos matuoklį ir pats patikrinti, kiek elektros energijos jo namuose nueina veltui.

Naudodamas elektros energijos matuoklį, vartotojas išsiaiškino, kiek elektros energijos suvartoja skirtingi jo namuose esantys prietaisai.

Jo apskaičiavimais, daugiausiai elektros siurbė Jungtinėje Karalystėje populiarus „Sky Q“ priedelis – vien nenaudojamas, bet įjungtas į elektrą, jis per metus atsieitų vos daugiau nei 40 eurų (35 GBP)

Verta patikrinti ir senus prietaisus, sakė „Reddit“ vartotojas. Jam, esą, akis atvėrė mikrobangų krosnelės suvartojami elektros kiekiai. Vartotojo skaičiavimais, jo sena mikrobangų krosnelės vartojimo galia siekia 6 vatus, todėl per metus tai sudarytų apie 16 GBP (apie 18 eurų).

Vien tam, kad nenaudojamoje mikrobangų krosnelėje matyčiau skaičius „00:00“, – rašo „Reddit“ vartotojas.

Susumavęs visus namų prietaisus, jis priėjo prie išvados, kad per metus nenaudojami prietaisai išsiurbia elektros energijos už 190 GBP (apie 220 eurų). Brangstant elektrai, tai taps dar didesniu galvos skausmu.

Susirūpinęs žmogus

Kai kurios hipotezės nepasitvirtino

Priešingai, nei galima pamanyti, rozetėje palikdami telefono įkroviklį daug pinigų neiššvaistote – kaip parodė „Berkeley Lab“ testai, rozetėje paliktas telefono įkroviklis naudoja viso labo 0,26 vato, todėl net jei paliktumėte jį ištisus metus, tai jums kainuotų apie kiek daugiau nei eurą.

Panašiai ir su kompiuterių įkrovikliais, kurie nenaudojami, tačiau įkišti į elektros lizdą siurbia apie 4,42 vato. Jei skaičiuotume, kad elektros kaina siekia 0,4 Eur, tai per metus atsieitų kiek daugiau nei 15 eurų.

Visiškai kitokia istorija, kai telefono ar kompiuterio įkroviklis krauna jau pasikrovusius įrenginius. „Berkeley Lab“ duomenimis, paliktas krauti jau pasikrovęs telefonas toliau vartoja 2,24 vato energijos.

Telefono įkrovimas

Dar blogiau, jei kalbėtume apie kompiuterio įkrovimą – kraunant jau pasikrovusį kompiuterį, tai eikvoja 44,28 vatų.

„Jei paliktumėte jį įjungtą ištisus metus, jis sunaudotų tiek pat elektros energijos, kiek kavos aparata, veikiantis 12 dienų iš eilės“, – palygina „Stanford Mag“.

Vis dėlto, įveikti energijos vampyrus daug paprasčiau nei tuos, kuriuos sutiktumėte mokslinėje fantastikoje. Viskas ko reikia – atjungti juos iš elektros lizdo.

Tokiu atveju, naudodami mažiau elektros energijos, ne tik padėsite aplinkai, bet jums padėkos ir jūsų piniginė.