Ragina iš anksto pasidaryti „namų darbus“


„Elektrum Lietuva“ saulės produktų vadovė Domantė Navarskaitė teigia, kad gyventojams reikėtų iš anksto išsiaiškinti svarbiausius su saulės elektrinės įrengimu susijusius aspektus.

„Vienas iš būtinų dalykų, galinčių pagreitinti, ar, atvirkščiai, pristabdyti saulės elektrinės įrengimą, yra sužinoti, ar tikrai yra elektrinės montavimo galimybės, kokiomis sąlygomis elektrinė gali būti prijungta prie skirstomojo tinklo ir ar esama elektros infrastruktūra „atlaikys“ norimą saulės elektrinės galią“, – teigia D. Navarskaitė.

Saulės elektrinė

Pasak jos, prisijungimo sąlygas iš anksto išsiaiškinti rekomenduojama todėl, kad į Energijos skirstymo operatorių (ESO) vienu metu gali kreiptis itin daug žmonių, o tada susidaro užklausų „spūstys“.

„Be to, visa elektros linijos galia jau gali būti rezervuota ir ESO nebeišduos leidimo statyti tokią saulės elektrinę, kokios norite, arba pasiūlys rekonstruoti elektros tinklą, kad elektrinę būtų galima prijungti. Tai kainuos ne tik laiko, bet ir finansų“, – perspėja specialistė.

Ji taip pat ragina įsivertinti stogą, ant kurio ruošiamasi montuoti saulės elektrinę.

„Svarbi stogo orientacija, nuolydis, plotas, būklė. Būna atvejų, kai netinkama stogo dangos būklė gali netikti ant jo montuoti saulės elektrinę, todėl tokius dalykus būtų geriausia išsiaiškinti kartu su specialistais.

Saulės elektrinė

Stogo apžiūros metu specialistai įvertina ir kitus elektrinės montavimui įtaką darančius aspektus, galinčius sumažinti elektrinės modulių apšvietimą, pavyzdžiui, medžius, kaminus, šalia esančius aukštesnius pastatus.

Jeigu ant saulės elektrinės dalies krenta šešėliai, reikia statyti optimizatorius. Vizito metu įvertinama ir kita būtinoji infrastruktūra, laidų, kabelių ėjimo keliai“, – teigia D. Navarskaitė.

Visi prašymai išnagrinėjami


ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas primena, kad šiuo metu gyventojų susidomėjimas elektrinių įrengimu yra stipriai išaugęs, todėl natūralu, kad visose proceso grandyse susidaro eilės.

„Jei atsakymo į pateiktą paraišką gyventojas iš ESO negauna per keletą dienų, nerimauti nėra ko – visi prašymai techninėms sąlygoms bus išnagrinėti. Bendrovė visada siekiama suteikti kokybišką paslaugą ir gyventojui pateikti prijungimo sąlygas tik tiksliai įvertinus visas technines galimybes.

ESO

Techninių sąlygų išdavimas šiuo metu užtrunka iki 5 k. d. Sąlygų, reikalaujančių sudėtingų techninių sprendimų išdavimas gali užtrukti iki 75 k. d.“, – teigia P. Kalmantas.

Nepriklausomybė nuo elektros kainų


D. Navarskaitė pabrėžia, kad pats didžiausias saulės elektrinių privalumas yra mažesnė elektros kaina.

Saulės elektrinės išlieka vienu geriausių sprendimų, norintiems sumažinti savo elektros energijos sąskaitas ir įgyti daugiau nepriklausomybės nuo kintančių elektros energijos kainų.

Turėti nuosavus elektros gamybos resursus, kurie ženkliai atpigina elektrą, pastaraisiais metais, ypač pernai, tapo kaip niekad aktualu, kai elektros rinkoje fiksavome rekordines kainų aukštumas.

Visi, kurie jau turėjo saulės elektrines, neabejotinai džiaugėsi tokiu savo pasirinkimu, o kiti, dar nors kiek dvejoję, suskubo priimti sprendimą jas įsigyti“, – komentuoja D. Navarskaitė.

Domantė Navarskaitė

Anot jos, visai nesuku paskaičiuoti, kiek vartotojas gali sutaupyti, įsirengęs saulės elektrinę.

„Štai vartotojas, kuris neturi savo saulės elektrinės, 2023 m. už elektros energiją mokėtų apie 2,8 tūkst. eurų, jei skaičiuotume, kad reikalingą 10 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) kiekį jis pirktų iš tiekėjo, mokėdamas po 28 centus už kilovatvalandę. Tuo metu saulės elektrinė ant stogo metines išlaidas elektros energijai leistų sumažinti net 90 proc., iki 250–300 eurų“, – teigia pašnekovė.

Greitai atsiperkanti investicija


Žinoma, pasak jos, pačios saulės elektrinės įsigijimui ir įsirengimui reikalingos pradinės investicijos, kurios vidutiniškai siekia apie 900–1200 eurų vienam kilovatui (kW) galios.

„Tačiau tokia suma atsiperka jau per pirmuosius ar kelis metus, tad labai greitai iš to galima gauti investicinę grąžą, juolab, kad saulės elektrinės vėliau nereikalauja ypatingos priežiūros ar papildomų resursų“, – teigia D. Navarskaitė.

Pasak specialistės, dar vienas saulės elektrinių privalumas – vadinamoji žalioji, aplinkai netarši energija, kurios generacijai pasitelkiami atsinaujinantys gamtos resursai, šiuo atveju – saulė.

Elektros kaina

„Šis elektros generacijos šaltinis turi ir šiek tiek specifikos dėl gamybos netolygumo – elektra gaminama tik tada, kai šviečia saulė, tai yra dieną, ir daugiausiai šiltuoju metų laiku, kai turime daugiausiai saulėtų dienų.

Skaičiuojame, kad rudens ir žiemos laikotarpiu, kai dienos yra trumpos, o dangų neretai dengia debesys, saulės modulių pagaminamos elektros apimtys sudaro apie 25 proc. įprastinio lygio. Pasikeitus sezonams saulės elektros gamyba ryškiai išauga“, – aiškina pašnekovė.

Didžiausias saulės elektrinės efektyvumas – pavasarį


Ji pastebi, kad saulės šviesa gaminantiems vartotojams tampa lyg indikatorius, kada elektros naudoti daugiau ir visu pajėgumu, o kada vartoti nuosaikiau.

„Saulėtomis dienomis „momentiškai“ naudojama saulės elektrinės generuojama elektra nieko nekainuoja, o kai saulės nėra, elektrą reikia pirkti iš pasirinkto tiekėjo už rinkos kainą arba už papildomą vadinamąjį „pasaugojimo mokestį“ galima susigrąžinti anksčiau pagamintą, bet neišnaudotą elektros perteklių, jei toks buvo susidaręs“, – dėsto D. Navarskaitė.

Anot jos, viena didžiausių gyventojų klaidų – pradėti galvoti apie saulės elektrinės įsirengimą jau šylant orams ir pasirodžius pirmiems saulės spinduliams.

„Deja, dažnai tai jau gali būti kiek per vėlu, žinant, kad saulės elektrinių populiarumas dabar išties didelis ir daug kur gali tekti palaukti eilėse, o visas procesas dabar gali užtrukti ir iki pusės metų.

Saulės elektrinės įrengimas

Taip pat svarbu paminėti, kad būtent pavasarį saulės elektrinės efektyvumas yra didžiausias, nes oro temperatūra dar nebūna tokia aukšta, o saulės daug. Mat esant aukštoms temperatūroms, moduliai daugiau kaista, dėl to susidaro didesni gamybos nuostoliai“, – aiškina pašnekovė.

D. Navarskaitė pastebi, kad vis dar yra manančių, jog saulės elektrinių įrengti negalima dėl oro sąlygų, todėl gyventojai nepradeda planuoti darbų iki pavasario.

„Iš tiesų saulės elektrinės nemontuojamos tik stipriai lyjant, sningant, pučiant smarkiam vėjui ar esant dideliam šalčiui, tad bet kuris sezonas įrengimui yra tinkamas, o norit jas turėti dar prasidedant pavasariui, kaip tik rekomenduojame ruoštis rudenį ar žiemą“, – pataria ji.