Kai šioje šalyje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai ketvirtadienį pabandė prisijungti prie „TikTok“, jie išvydo užrašą: „Nepavyko įkelti, bandykite dar kartą.“

Kinijos grupei „ByteDance“ priklausanti „TikTok“ programėlė susilaukia politikų ir reguliavimo institucijų kritikos dėl įvairių klausimų, įskaitant šios platformos poveikį vaikų psichinei sveikatai ir įtariamą vartotojų duomenų rinkimą.

Kirgizijos skaitmeninių reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad „informavo telekomunikacijų operatorius apie poreikį apriboti prieigą prie „TikTok“. Tai esą yra paremta „saugumo tarnybų sprendimu“. Pasak ministerijos, „ByteDance“ „neįvykdė“ teisinių reikalavimų, numatytų įstatyme, skirtame apsaugoti „vaikų protinį, fizinį, dvasinį ir moralinį vystymąsi“.

Organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) anksčiau šią savaitę išreiškė susirūpinimą dėl atitinkamo sprendimo. „RSF ragina vyriausybę atšaukti šį savavališką blokavimą ir nustatyti aiškią teisinę platformų reguliavimo bazę“, – trečiadienį tinkle „X“ pareiškė organizacija, kurios įrašas pasirodė po to, kai vietos žiniasklaida pranešė, kad draudimas gali būti įvestas jau netrukus.

Biškekas vykdo intensyvėjančią kampaniją, kurios tikslas yra priartinti nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę prie valstybės rankų.

Kirgizija, kuri ribojasi su Kinija ir palaiko glaudžius ekonominius ryšius su Pekinu, anksčiau išsiskirdavo Vidurio Azijoje kaip santykinai laisva terpė informacijai, palyginus su itin uždaromis kaimyninėmis šalimis. Tačiau pastaraisiais mėnesiais pareigūnai sulaikė keletą žurnalistų, sustabdė nepriklausomų žiniasklaidos priemonių veiklą ir priėmė „užsienio agentų“ įstatymą, skirtą nutildyti kitaminčius.

„TikTok“ dėmesio dar susilaukia dėl savo duomenų politikos Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje (ES), sklandant nuogąstavimams dėl ryšių su Kinija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją