Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, visų pamėgtas „Calibri“ niekur nedings ir net bus įrašytas istorijoje kaip šriftas, padėjęs įminti kriminalinę mįslę.

Pokytį planavo ilgai


„Šis žingsnis, nors ir gali atrodyti subtilus, „Microsoft“ yra labai didelis. Ši įmonė lengvai nesiima tokių sprendimų – „Office“ produktai sudaro beveik ketvirtadalį jos pajamų, o žmonės yra jautrūs pokyčiams. Vis dėlto, viliamasi, kad atsinaujinusi ir šiuolaikiškesnė programa padės pritraukti naujų naudotojų, o esami naudotojai prie tokio dizaino pokyčio prisitaikys greitai“, – sako A. Lukošius.

Anot jo, „Microsoft“ šią naujovę pristatė 2023 m. vasarą ir palengva ją įgyvendino skirtingose rinkose visame pasaulyje, o visai neseniai – ir Lietuvoje. Lietuvoje gyvenantys „Microsoft“ „Word“, „Excel“, „Outlook“, „Teams“ ir „PowerPoint“ naudotojai jau gali pastebėti pasikeitusį pagrindinį šriftą.

Programinės įrangos milžinė „Microsoft“ naujojo pagrindinio šrifto paiešką pradėjo dar 2021 m. Naujasis šriftas „Aptos“ buvo pasirinktas po ilgai trukusių aptarimų ir vertinimų. „Aptos“ sukūrė vienas žymiausių rašmenų dizainerių Steve'as Mattesonas, kurį įkvėpė XX a. vidurio šveicariška tipografija ir klasikinis „Helvetica“ šriftas.

„Microsoft Office“

„Aptos“ pasižymi aiškiai nukirstais raidžių linijų galais, sušvelnintais linkiais. „Microsoft“ teigimu, „Aptos“ yra ne tik lengviau skaitomas, bet ir prieinamesnis įvairių poreikių žmonėms. Dėl vienodesnių raidžių formų šis šriftas yra lengviau skaitomas tiems, kurie serga disleksija.

Tiesa, šis šriftas naudotojams buvo prieinamas ir anksčiau, nors vadinosi kitaip – „Bierstadt“. Pastarasis pavadinimas buvo pakeistas į „Aptos“ pagal S. Mattesono mylimą miestelį Santa Kruso mieste, Kalifornijoje.

Šriftas, padėjęs išspręsti mįslę


Naujasis šriftas „Aptos“ pakeitė iki šiol „Microsoft“ naudotą „Calibri“. „Calibri“ buvo pagrindinis „Office“ programų šriftas net 15 metų – nuo 2007 m., kai pasirodė „Office 2007“ versija. „Calibri“ šriftas yra taip plačiai naudojamas, kad 2017 m. net tapo pagrindiniu įrodymu korupcijos tyrime, susijusiame su Pakistano ministru pirmininku. Politiko dukra naudojo „Calibri“ dokumentų apie nelegalias įmones klastojimui ir taip buvo susekti visi jos nusikaltimai.

Iki „Calibri“ atsiradimo „Microsoft“ naudojo ir kelis kitus iki šiol populiarius šriftus. Prieš „Calibri“ pagrindinis „Microsoft“ programų šriftas buvo „Times New Roman“ – klasikinis šriftas, sukurtas 1932 m., ir naudotas spaudoje. Dar anksčiau buvo naudojamas „Arial“ šriftas.

Arnoldas Lukošius

„Tiems, kurie yra įpratę prie „Calibri“ ir kol kas nenori pokyčių, nusiminti nereikia – šis šriftas lieka prie pasirenkamųjų. Be to, jį galima patiems nusistatyti kaip pagrindinį „Word“, „Excel“, „PowerPoint“ programų nustatymuose. Pavyzdžiui, jei naudojatės „Word“, naujame dokumente spauskite dešinįjį pelės klavišą, pasirinkite „Font“, tuomet išskleidžiamoje juostoje suraskite norimą šriftą ir spustelkite „Default“ – taip nebereikės kaskart norimo šrifto rinktis iš naujo“, – sako A. Lukošius.

Simonas Tilindis, „Telia“ kompiuterių ekspertas, teigia, kad „Microsoft Office“ visame pasaulyje naudojasi šimtai milijonų žmonių, kurie jau sunkiai įsivaizduoja savo darbą be tokių programų kaip „Word“, „Excel“ ar „Outlook“.

„Universalumas, ko gero, tiksliausias žodis, apibūdinant šį programinės įrangos paketą. Jis aktualus įvairiausiose srityse – nuo švietimo, prekybos ir vadybos iki kūrybinės veiklos, statistikos, komunikacijos ir daugelio kitų. Visgi daugelis žmonių išnaudoja tik nedidelę dalį jos suteikiamų galimybių, o staigmenų gali pateikti net kasdien naudojamos programos“, – pastebi S. Tilindis.

„Microsoft Word“

Anot jo, dirbant teksto redaktoriumi „Word“, kartais tenka kartoti tuos pačius veiksmus, tačiau tai galima atlikti greičiau ir paprasčiau – tam skirtas klaviatūros viršuje esantis mygtukas F4, kuris automatiškai pakartoja paskutinį jūsų atliktą veiksmą.

„Pavyzdžiui, jei atskirus žodžius reikia paryškinti, nubraukti ir dar pakeisti spalvą, pažymėkite pirmą žodį, spustelkite dešinį pelės mygtuką, pasirinkite „Šriftas“ ir atlikite reikiamus nustatymus. Tada, pažymėjus kitą žodį, beliks spustelti F4 ir jam bus pritaikyti visi anksčiau parinkti nustatymai“, – aiškina kompiuterių ekspertas.