Vaizdo žaidimų programišius ir žinomas grupės, pardavinėjusios piratinius vaizdo žaidimus, narys Vašingtono valstijos federaliniame teisme buvo nuteistas kalėti 40 mėnesių, pranešė kaltintojai.

52 metų įsilaužėlis pripažino kaltę dėl dviejų nusikaltimų, įvykdytu „Team Xecuter“ – piratuojančių programišių komandoje, kuri pardavinėjo nelegalius įrenginius, leidžiančius žmonėms žaisti piratinius vaizdo žaidimus tokiose konsolėse kaip „Nintendo Switch“, „Sony PlayStation Classic“ ir „Microsoft Xbox“, rašoma Vakarų Vašingtono apygardos advokatų kontoros pranešime.

Pagal susitarimą dėl ieškinio kanadietis G. Bowser‘is, tuo metu gyvenęs Dominikos Respublikoje, buvo suimtas dar 2020 m. rugsėjį ir sutiko sumokėti 4,5 mln. dolerių.

„Žala neapsiriboja šiomis įmonėmis, – sako JAV advokatas Nick‘as Brown‘as. – Tai kenkia visiems žaidimų kūrėjams, mažoms ir kūrybingoms studijoms, kurių produktas ir sunkus darbas yra pavagiami.“

Pagal susitarimo su prokurorais sąlygas G. Bowser‘is pripažintas kaltu dėl sąmokslo siekiant apeiti technologines priemones, prekybos piratavimo įrenginiais, priemonėmis. Kai kurie kiti kaltinimai buvo panaikinti.

Anot prokurorų, G. Bowser‘is yra žymus „Team Xecuter“ lyderis. Piratavimo grupuotė, turinti daugiau nei tuziną narių visame pasaulyje, įtariama kūrusi piratinių vaizdo žaidimų bibliotekas, pardavinėjusi piratavimo įrenginius, leidžiančius nulaužti tokias konsoles kaip „Nintendo Switch“, kuri žinoma dėl savo „Super Mario Odyssey“, „Super Smash Bros“ ir kitų žaidimų.

Pats G. Bowser‘is prisidėjo prie grupuotės internetinių svetainių tvarkymu, komunikacijos su klientais, sakė prokurorai.

„Nintendo“ savo ruožtu padėkojo federalinėms valdžios institucijoms už pastangas „pažaboti nelegalią veiklą pasauliniu mastu, kuri daro didelę žalą „Nintendo“ ir visai vaizdo žaidimų pramonei“.

Kaltinimai buvo pateikti ir kitiems grupuotės nariams: 49-erių prancūzui Max‘ui Louarn‘ui ir 36-erių Yuanning Chen iš Kinijos. Kol kas jie dar nebuvo perduoti JAV, kad jiems būtų pateikti kaltinimai.

Nuosprendžio memorandume G. Bowser‘io advokatai rašė, kad jų klientas niekada nebuvo asmeniškai susitikęs su savo bendrais ir „gaudavo mažiausią pelną“ iš grupuotės.

„Jo dosnumu pasinaudojo kiti, – rašo advokatai. – Šiuo atveju M. Louarn‘as panaudojo G. Bowser‘į kaip viešą grupuotės veidą.“