Tiesa, kompanija patikina, kad artimiausiu metu dar neketina pradėti kviesti bandymų dalyvių, rašo BBC.

Į FDA „Neuralink“ kreipėsi ir anksčiau, tačiau tuomet leidimo negavo – prašymas buvo atmestas saugumo sumetimais, pranešė „Reuters“.

„Neuralink“ tikisi panaudoti savo mikroschemas gydyti ligas, tokias kaip paralyžius, aklumas, taip pat neįgaliesiems naudotis kompiuteriais ar mobiliosiomis technologijomis.

Anksčiau lustai buvo išbandyti su beždžionėmis – jie sukurti taip, kad interpretuotų iš smegenų gautus signalus ir informaciją perduotų į įrenginius per „Bluetooth“.

Pats E. Muskas anksčiau siūlė, kad smegenų sujungimas su kompiuteriu padėtų žmonėms konkuruojant su dirbtinio intelekto technologijomis, kurios daugelį gali palikti be darbo.
Elonas Muskas

„Tai svarbus pirmasis žingsnis, kuris vieną dieną leis mūsų technologijai padėti daugeliui žmonių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ skelbė „Neuralink“ ir daugiau informacijos, kada bus galima registruotis pirmisiems bandymams, pažadėjo netrukus.

Įmonės svetainėje nurodoma, kad inžinierių prioritetas – saugumas, prieinamumas ir patikimumas. Tačiau ekspertai ne sykį perspėjo, kad bandymai turės būti itin išsamūs, prieš paleidžiant tokius implantus į masinę rinką, dar gali tekti įveikti ne tik daug techninių, bet ir etinių iššūkių.

2016 m. E. Musko įkurta įmonė ne sykį pervertino savo galimybes greitai pasiūlyti smegenų implantus. Pirmasis jos tikslas buvo dar 2020 metais pradėti į žmonių smegenis implantuoti mikroschemas, vėliau terminas nukeltas iki 2022-ųjų.

Pernai šis verslas patyrė dar vieną nesėkmę, kai buvo pradėtas tyrimas dėl įtarimų, kad pažeidžiama gyvūnų gerovė. Bendrovė tą neigė.

FDA leidimas išduotas po to, kai apie proveržį, susijusį su smegenų implantais, paskelbė ir šveicarijos mokslininkai – jų implantų sistema, belaidžiu būdu perduodanti informaciją į kojas ir pėdas, leido paralyžiuotam vyrui vėl vaikščioti.