Dar balandžio mėnesį E. Muskas, paslapčia supirkęs 9 procentus socialinio tinklo „Twitter“ akcijų, padėjo ant stalo siūlymą – 44 milijardai dolerių už visą kompaniją. Sukirto rankomis, o jau gegužę ieškojo būdo, kaip šio sandorio išvengti, rodo nutekėjusios žinutės, siųstos jo finansų tarpininkams.

Priežastis paprasta – visas technologijų sektorius akcijų rinkose atpigo ir pirkinys nebeatrodė toks jau gardus. Verslininkas, panašu, nenorėjo permokėti.

Prasidėjo šmeižto ir kaltinimų lavinos, esą tviteryje labai daug netikrų paskyrų, liepą E. Muskas viešai pranešė, kad nutraukia sandorį. Plačiau šią dramą LOGIN.LT aprašė čia.

Ir staiga vėl viskas pasikeitė – spalį E. Muskas vėl nori tviterio, vėl pasiryžęs sumokėti 44 milijardus dolerių.

Kas pasikeitė? Tapo aišku, kad sandorio matyt išvengti nepavyks – „Twitter“ pateikė E. Muskui ieškinį, spalio 17-ą dieną turi vykti teismo posėdis, ir dauguma teisės ekspertų prognozavo, kad E. Muskas paprasčiausiai bus įpareigotas laikytis susitarimo ir socialinį tinklą nupirkti, rašo „Insider“. Verslininkas bando šioje situacijoje išlaikyti pakeltą galvą.


„Man, visi E. Musko teiginiai yra silpni, o daug teiginių yra itin nepagrįsti“, – apibendrino teisės profesorius Robertas Milleris, besispecializuojantis įmonių sandoriuose.

Kiti technologijų apžvalgininkai lygiai taip pat paaiškina E. Musko poelgį – tai ženklas, kad milijardierius nebesitiki laimėti bylos prieš „Twitter“.
Elonas Muskas

Žalos mažinimas – galėjo dar labiau sau pakenkti

Savo viražais ir kaltinimais E. Muskas, turintis daug sekėjų socialiniuose tinkluose, jau gerokai kirto tviterio reputacijai, netgi darbuotojai pasimetę, ar neturėtų ieškotis kito darbo.

Nepaisant to, kad E. Muskas jau ir taip patyrė žalą, jei jis toliau ieškotų būdų sandorio išvengti, galėtų sau dar labiau pakenkti.

Praėjusią savaitę buvo paviešinti privatūs E. Musko susirašinėjimai su kai kuriais įtakingiausiais Silicio slėnio investuotojais ar verslininkais. Kaip rašo „Bloomberg“, jei teisme būtų nagrinėjami jo asmeniniai susirašinėjimai, tai galėtų kirsti jo santykiams su investuotojais, kurie prisideda prie sandorio.

Kuo ilgiau procesas užsitęstų, tuo prastesnę įmonę E. Muskas gautų pirkti, ir vis prastesnėmis finansinėmis sąlygomis, turėdamas vis mažesnį finansinį užnugarį.

Tikėtina, kad kai tik taps socialinio tinklo savininku, pirmiausia E. Muskas turės taisyti tą žalą, kurią pats ir sukėlė.
Elonas Muskas

„Jis padarė viską, kad sumenkintų „Twitter“ vertę ir reputaciją. Investuotojai jaučia palengvėjimą, kad atgaus dalį savo akcijų vertės. Bet kyla daug susirūpinimo, kaip atrodys tviteris valdant E. Muskui“, – komentuoja smulkiojo „Twitter“ akcininko „Arjuna Capital“ vadovaujanti partnerė Natasha Lamb.

Nors E. Muskas dedasi žodžio laisvės gynėju, jos neįtikina, kad verslininkas leis tviteriui geriau spręsti žmogaus ir pilietinių teisių klausimus. Anksčiau E. Muskas žadėjo, kad tviteriui reikia mažiau moderavimo – tai sukėlė baimių, kiek bus užtikrinamas saugumas internete, ar bus kovojama su priekabiavimu, patyčiomis ir kitais neigiamais reiškiniais.

Sandoris E. Muskui vis brangsta. Bankų finansavimo kaina šiuo metu yra aukščiausia per daug metų, kadangi palūkanos vis auga.

Daug darbuotojų, įskaitant vadovus, jau paliko, ir atrodo, kad likusiųjų moralė yra žema, vertina „Bloomberg“. Naujienų agentūra netgi parengė atskirą publikaciją, kurioje apžvelgė nuotaikas „Twitter“ kolektyve – darbuotojai neapsisprendžia, ar jau išeiti, ar reikėtų likti. Darbuotojams kliūva praktiškai viskas – tiek E. Musko politinės nuostatos (Teksase balsavo už kraštutinį dešinįjį respublikoną Kongrese), tiek asmeninis gyvenimas (gegužę kaltintas seksualiniu priekabiavimu), tiek požiūris į nuotolinį darbą (nėra gerbėjas). Įmonės vidinėse grupėse aibės susirašinėjimų pašiepiančių E. Muską. Tad dar nėra aišku, kaip reaguos įmonės darbuotojai, jei vairą tikrai perims turtingiausias pasaulio žmogus.

Rimtas kaltinimas be įrodymų

Teisininkai vertina, kad kelis mėnesius triukšmavęs dėl tviterio E. Muskas pasirinko per statų kalną, į kurį negali įkopti

Kaip jau pranešta, JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) E. Muskas nusiuntė laišką, kuriame išdėstė, kad laikysis originalaus pasiūlymo sumokėti už kiekvieną tviterio akciją po 54,2 dolerio. „Twitter“ nedelsiant atsakė, kad ketina užbaigti šį sandorį.

R. Milleris paaiškina – įmanoma, kad sandoris žlugtų dėl įmonės nuslėptų duomenų apgavystės, tačiau tai turėtų būti „milžiniškas, „Enron“ tipo sukčiavimas“. Tuo metu E. Muskas jau pasižadėjęs pirkti pradėjo ieškoti prie ko prikibti – prašė duomenų, kiek tviteris turi netikrų paskyrų, nors prieš pateikiant pasiūlymą šios informacijos nebuvo prašęs. E. Muskas apkaltino, kad „Twitter“ sukčiauja, tačiau tai labai aukšta kartelė, kurią reikia įrodyti.
Elonas Muskas

Ieškinio nagrinėjimas turėjo prasidėti jau netrukus, tačiau taip ir neatsirado daug argumentų, kaip įrodyti, ką tviteris padarė ne taip.

„Jis supranta, kad stipriausias jo kaltinimas yra sukčiavimas, bet jie neturi įrodymų iš „Twitter“, nėra nieko, kas atrodytų kaip apgavystė. Jie nebeturi kortų žaisti šį žaidimą“, – E. Musko pastangas įvertino teisininkas.

Signalizuoja apie naują programėlę „X“, kuri atrodo kaip Kinijos „WeChat“

Vos pranešęs, kad perka tviterį, E. Muskas pasidalijo ir dar viena naujiena – užsiminė tviteryje, kad įsigijimas yra dalis naujos programėlės „X“. Vertinant ankstesnius milijardieriaus komentarus, panašu, kad nauja „super programėlė“ gali priminti Kinijos „WeChat“.


Daug detalių E. Muskas nepateikė – tik vieną sakinį. Tačiau „Tesla“ dirigentas visuomet žavėjosi „Tencent Holdings“ programėlė, kuri išaugo iš paprastos susirašinėjimų programėlės į „mini internetą“, kurį naudoja daugiau nei milijardas Kinijos gyventojų kasdien.

E. Muskas ne sykį garsiai svarstė, kaip pagerinti tviterį, indikavo, kad jis galėtų būti panašesnis į „WeChat“ ar „TikTok“.

„WeChat“ yra daug daugiau nei socialinis tinklas: leidžia iškviesti automobilį, rezervuoti vakarienę ar užsakyti maisto, turi daug įvairiausių funkcijų ir programų, taip pat leidžia atlikti mokėjimus, teikia finansines paslaugas, netgi leidžia skolintis. Taip pat Kinijoje tai ir vienas populiariausių naujienų ir pramogų portalų. Tai lyg feisbukas, tviteris, „Uber“, instagramas ir „Substack“ viename.

Net ir pasaulį supykdęs „taikos planas“ Ukrainai galėjo būti „tik verslas“

Pasaulio bendruomenėje itin didelį atgarsį sukėlė E. Musko pasiūlymas tviteryje, kaip reikėtų siekti taikos Ukrainoje – verslininkas ragino Ukrainą derantis dėl taikos atsisakyti Krymo. Tačiau jo apklausa parodė, kad dauguma tviterio vartotojų verslininko nepalaiko – E. Muskas net ir tai nurašė botų atakai, toliau siūlydamas balsuoti, reikėtų ar nereikėtų organizuoti referendumus Donbase ar kitose Rusijos okupuotose teritorijose. Verslininkas siūlė, kad Ukraina turėtų likti neutrali.

Žinoma, kad į verslininko pasiūlymus griežtai pasisakė ne tik Ukrainos, bet ir kiti pasaulio lyderiai, tuo metu palaikė – Kremlius.


Tačiau keistas sutapimas – skandalinga žinia paskelbta kaip tik tą pačią dieną, kai buvo skelbiami prastesni nei tikėtasi E. Musko vadovaujamos „Tesla“ bendrovės rezultatai. „Tesla“ per ketvirtį pristatė 343,8 tūkstančio naujų elektromobilių, nors tai ir rekordas, analitikai prognozavo didesnį 359,2 tūkst. skaičių. Pasirodė vertinimų, kad E. Musko pareiškimai apie Ukrainą užgožė šią žinią, tačiau „Tesla“ akcijų kaina tądien smuko daugiau nei 8 proc.

Tik Kinijos paslaugų vartotojai yra sekami armijos botų ir gyvų moderatorių, kad turinys būtų išvalytas nuo pranešimų, kuriuos Kinijos komunistų partija laiko nepageidautinais.