Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, geriausias būdas sumažinti suvartojimą ir išlaidas – sekti suvartojamos energijos kiekį, o tai daryti su išmaniomis aplikacijomis daug paprasčiau, rašoma pranešime spaudai.

Kainos apskaičiavimui – „Energy Cost Calculator“. Nemokama elektros energijos stebėjimo programėlė apskaičiuoja dienos, savaitės, mėnesio ir metų energijos suvartojimą bei sąnaudas. Aplikacija tiksliai parodo, kiek kainuoja televizoriaus palikimas visą naktį budėjimo režimu arba kiek energijos eikvojate neišjungdami šviesos vonioje. Čia reikės įvesti duomenis apie namų elektronikos prietaisus, suvartojamą energijos kiekį, naudojimo laikotarpį ir energijos kainą. Apskaičiuotais rezultatais galima dalintis socialiniuose tinkluose, paštu ar žinutėmis.

Rodiklių stebėjimui – „Meter Readings“. Šioje aplikacijoje galima stebėti net kelių skaitiklių: vandens, elektros ar kitus rodmenis ir sudaryti išsamią duomenų ataskaitą. Aplikacijoje visa informacija bus pateikta lengvai suprantamose diagramose, rodančiose tikslias išlaidas per savaitę, mėnesį ar metus. Programėlės įrankiai leidžia kaupti ir senus duomenis – taip galėsite palyginti naujausią informaciją ir kainų ar energijos suvartojimo pokyčius. Visada žinosite, kiek vandens, dujų ar elektros energijos sunaudojate ir koks yra jūsų dienos vidurkis. Naudodami „Meter Readings“ taip pat galite palyginti savo suvartojimą ir išlaidas su kitais vartotojais, kurie naudojasi skirtingų energijos tiekėjų paslaugomis. Čia rasite ir naudingą žibintuvėlio funkciją, kuri padės skaitiklius nuskaityti tamsoje.

Energijos suvartojimo stebėjimui itin naudinga ir „Energy consumption analyzer“ programėlė. Ši aplikacija „Android“ vartotojams leidžia spalvotai pasižymėti rodmenis ir pridėti komentarus. Aplikacija ne tik apskaičiuos vidutinę energijos vartojimo normą per valandą, dieną, savaitę ar mėnesį, bet ir sukurs grafiką, kuriame bus rodomas naudojimo lygis per tam tikrą laikotarpį.

Ekonomiškam apšvietimui – „Light bulb saver“. Lempučių pasirinkimas yra beribis, tad išsirinkti geriausią ir ekonomiškiausią gali būti itin sunku. Čia padės išmani programėlė, kuri leidžia sumažinti apšvietimui sunaudojamos energijos kiekį ir kartu užtikrinti jūsų poreikius atitinkančią šviesą. Aplikacija padeda apskaičiuoti, kiek pinigų galite sutaupyti pakeitę dabartinius šviestuvus energiją taupančiomis alternatyvomis. Išmanus įrankis taip pat pateikia patarimų, padėsiančių sukurti veiksmingus ir efektyvius apšvietimo sprendimus kiekvienai namų patalpai. Programėlė „Light Bulb Saver“ yra visiškai nemokama ir veikia neprisijungus prie mobiliojo ryšio tinklo.

Taupymo patarimams – „JouleBug“. Šioje programėlėje daugiausiai dėmesio skiriama energijos taupymo įpročiams kasdienybėje, kurie leis sutaupyti nemažai pinigų. Tvarumo patarimai suskirstyti į veiksmus, kuriuos atlikus gausite taškų, rinksite ženkliukus ir pildysite trofėjų sąrašą. Programėlėje galite bendrauti su kitais vartotojais, paskatinti draugus ar šeimos narius prisijungti prie iššūkių bei varžytis tarpusavyje. Programėlė leis ne tik sutaupyti, bet ir smagiai praleisti laiką bei prisidėti prie tvarumo.