Dažnai keliaujantis R. Širvinskas prisipažįsta, kad įvairiose kelionėse neatsiejamu jų atributu tampa išmanusis telefonas, kuriame keliautojas ne tik talpina svarbią ir reikalingą informaciją, tačiau ir naudingas programėles, kurios, anot jo, padeda išvengti netikėtumų bei nepatogumų.

Pašnekovas pasakojo, jog keliaujant dažnai praverčia ir kasdien naudojamos programėlės bei įrenginiai, tačiau ruošiantis į kelionę, atsižvelgiant į kur keliaujama bei koks keliavimo būdas pasirenkamas, naudinga turėti ir papildomų informacijos ir paslaugų programėlių bei įrenginių.

Visa informacija – vienoje vietoje

R. Širvinskas teigė, kad pirmiausia, keliaudamas stengiasi visą reikiamą informaciją turėti išmaniajame telefone, įskaitant ir įlaipinimo pasus, viešbučių rezervacijos patvirtinimus.

„Tai gali būti „Passbook“ programėlė, užrašų skyrius ar kita, tačiau man labai pasiteisino visą informaciją turėti telefone, kuomet reikia greitai žvilgtelėti oro uoste, lėktuve ar keliaujant savo pasiruoštu maršrutu“, c sakė R. Širvinskas.

Keliautojas taip pat pasakojo, kad atsižvelgdamas į tai, jog ši vasara išsiskiria skrydžių skaičiumi ir oro erdvės užimtumu visame pasaulyje, jis stengiasi sekti savo skrydžio statusą bei iš anksto įvertinti ar atvykstantis lėktuvas skrenda, kaip numatyta. Anot jo, tai padeda įvertinti, ar lėktuvas nevėluos, o skrydžio vėlavimas ar atidėjimas pačiam nesukels nepatogumų. R. Širvinskas pasakojo, kad skrydžių stebėjimui dažniausiai naudoja „Flightradar24“ arba „Flightaware“ programėles.

„Šios vasaros pradžioje keliavau į Graikiją su persėdimu. Įsijungus „Flightradar24“ programėlę pamačiau, kad mūsų atvykstantis pasiimti ir į Atėnus, kur turėjome persėsti į kitą lėktuvą, skraidinsiantis lėktuvas vėluos, nors apie mūsų skrydžio vėlavimą švieslentėse nebuvo jokios informacijos. Greitai pasiskaičiavau laiką ir supratau, kad persėsti į kitą skrydį nebeturėsime jokių šansų, todėl dar nepasiekęs kelionės tikslo jau ieškojau alternatyvaus skrydžio varianto. Faktui, kad nespėsime pasitvirtinus – jau ramiai sėdėjau žinodamas, kada, kokiu kitu reisu keliausiu bei kada pasieksiu savo kelionės tikslą“, – pasakojo R. Širvinskas.

Tiesa, kalbėdamas apie kelionių planavimą keliautojas rekomendavo telefone turėti ir KAYAK bei „Kiwi.com“ programėles, kurios praverčia ne tik planuojant kelionę, bet ir įvykus nenumatytiems pakeitimams kelionės metu.

„Čia randu praktiškai visų oro bendrovių skrydžių kainų palyginimus, todėl esant reikalui greitai galiu rasti alternatyvų variantą“, – pasakojo keliautojas.

Pašnekovas taip pat išskyrė ir dažnai naudojamas „Google maps“ bei „Waze“ programėles, kurios, anot jo, yra tiesiog nepakeičiamos keliaujant pėsčiomis, viešuoju transportu ar automobiliu.

„Turiu įsidiegęs „Waze“ programėlę, ji man labiau patinka didmiesčiuose su eismo spūstimis, nei „Google maps“. Beje, ši programėlė pasitarnauja ne tik planuojant, kaip pasiekti vieną ar kitą vietą, tačiau ir renkantis kur pavalgyti. Joje rodomi restoranų vertinimai, atsiliepimai, taip pat informacija, kur yra artimiausia maisto prekių parduotuvė ar viešojo transporto stotelė“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Nors tikėtina, kad dauguma lietuvių jau turi šias programėles, R. Širvinskas atkreipė dėmesį, kad „Uber“ bei „Bolt“ programėlių nereikėtų pamiršti ir keliaujant, mat jos – taip pat populiarios užsienyje ir gali praversti prireikus pervažiuoti iš vienos vietos į kitą. Tiesa, jis ragino pasidomėti ir kitomis, alternatyvias paslaugas teikiančių įmonių, programėlėmis. Jis pateikė pavyzdį, kad Azijoje itin populiari „Grab“ programėlė, kuria naudojantis galima užsisakyti ne tik transportą, bet ir maistą į viešbutį, namus ar net paplūdimį.

Pašnekovas teigė, kad keliaujant naudinga turėti ir valiutos keitimo programėles, kaip, pavyzdžiui, „Currency converter“, „Currency“ ar kitas, o taip pat ir eSIM kortelių įsigijimo ir saugojimo programėlę „Airalo“, kuri patogi prireikus naudotis interneto duomenimis užsienyje.

„Prieš „Airalo“ programėlės pripratau tik šiemet. Patogu, kai reikalingi interneto duomenys užsienyje, bet su lietuviška SIM kortele sumokėtumėte neįtikėtinus pinigus – kai kur 1 MB kaina siekia ir 6 eurus. Alternatyva šiai programėlei – atvykus į užsienio šalį įsigyti vietinę SIM kortelę, tačiau tokiu atveju Jūsų lietuviškas numeris būtų išjungtas, nebent turite išmanųjį, talpinantį dvi SIM korteles arba į kelionę galite pasiimti du mobiliojo telefono aparatus“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Papildoma pagalba keliaujant

Negana to, keliaujantiems į šalis, kur tikėtina, kad susikalbėti gali būti sunku, R. Širvinskas pataria įsidiegti „Google Translate“ programėlę, kuri padės jei nei angų kalba nei gestais susikalbėti nepavyks.

Keliaujantiems su draugais R. Širvinskas pataria turėti „Splitwise“ programėlę, kuris automatiškai susumuos kiekvieno keliautojo išlaidas bei jas paskirstys visai kompanijai.

„Splitwise“ – tobulas įrankis keliaujant su draugais ar didesne kompanija, kuomet už nakvynę apmoka vienas asmuo, už maistą restorane – kitas, o dar ir automobilio nuomos išlaidas reikia visiems išdalinti. Į programėlę įtraukiate visus kelionės dalyvius, tuomet visos kelionės metu veskite išlaidas, kas ir už ką mokėjo. Kelionės pabaigoje programėlė automatiškai suskaičiuos, kas kam ir kiek skolingas“, – pasakojo R. Širvinskas.

Tiesa, kelionių metu pašnekovas ragina nepamiršti ir „Netflix“ programėlės, kuri gali padėti įdomiau praleisti laiką laukiant skrydžio ar tiesiog keliaujant tikslo link.

„Ši programėlė man padeda sutrumpinti nuobodžiąsias kelionės dalis – laukimą oro uoste ar ilgą skrydį lėktuvu. Iš anksto dar namuose išsirenku, ką žiūrėsiu, atsisiunčiu į telefoną ir net neturėdamas interneto galiu naudotis programėle“, – pasakojo keliautojas.

Žinomi, tačiau kartais pamirštami įrenginiai

R. Širvinskas teigė, kad kraunantis lagaminą, jei tik jame yra papildomos vietos, reikėtų nepamiršti su savimi pasiimti ir naudingų prietaisų. Vienas jų – elektros adapteris, kuris gali ypač praversti keliaujant ne į Europos Sąjungos šalis. Dar vienas naudingas daiktas – asmenukių lazda, kuri be kitų pagalbos padės įsiamžinti gražiose vietose. Keliautojas atkreipė dėmesį, kad šie įrenginiai dabar jau yra pakankamai išmanūs – turi nuotolinio valdymo pultelius, taip pat apšvietimo lempas ir stovus su trikoju, be to, yra įkraunami.

Dar vienas svarbus atributas kelionėse – išorinė baterija, vadinamasis „powerbank‘as“.

„Kelionių metu telefonai itin greitai išsikrauna dėl daromų vaizdo įrašų ir daugybės nuotraukų, o gal ir naudojimosi žemėlapiu bei kitomis programėlėmis. Todėl mano kuprinėje visuomet yra vietos išorinei baterijai. Tik atminkite: baterija privalo keliauti su jumis rankiniame bagaže, ne registruotame“, – patarė R. Širvinskas.

Dar vienas daiktas, kuris, anot keliautojo, ruošiantis atostogoms ar jau išvykus, leidžia jaustis ramiau – lagamino svarstyklės. Jis teigė, kad šis prietaisas jau ne kartą pasiitarnavo kelionių metu.

„Jos yra itin mažos, telpa į delną, o man pasitarnavo jau galybę kartų. Jos padeda įvertinti, ar dar galiu įsigyti lauktuvių kelionės metu, ar neviršysiu leistino svorio. Taip pat ir namuose kraunantis daiktus visuomet pasitikrinu, ko ir kiek dar galiu pasiimti“, – pasakojo keliautojas.

Jei lagamine dar yra vietos, R. Širvinskas rekomenduoja nepamiršti ir garinio kelioninio lygintuvo bei elektroninės skaityklės.

„Jei turiu galimybę keliauti su registruotu bagažu ir lieka vietos, būtinai įsidedu galinį lygintuvą. Tai puikiausias pagalbininkas ruošiantis naujai dienai. Be to, jei mėgstate skaityti,
taupykite vietą savo lagamine ir pasyvioms atostogoms prie baseino su knyga vežkitės e-skaityklę“, – patarė R. Širvinskas.

Svarbu įvertinti visus poreikius

Keliautojas teigė, kad kiekvienas besiruošiantis į kelionę, turėtų pats įvertinti, kokių paslaugų ar informacijos kanalų bei įrenginių jam gali prireikti tiek atsižvelgiant į kelionės tikslą, tiek į keliavimo būdą. Vis dėlto, dalis programėlių ar įrenginių – naudingi bet kokioje kelionėje.

„Prieš kiekvieną kelionę reikalingų daiktų, o taip pat ir programėlių sąrašą, peržiūriu iš naujo. Keičiantis ne tik kelionės būdui, tačiau ir krypčiai mano telefone laikinai atsiranda ir daugiau programėlių: mėgstu atsisiųsti audio gidą, jei keliauju kruizu – kruizinės laivų kompanijos programėlę, kurioje matau savo kelionės detales, maršrutą ir renginius laive. Keliaudamas su draugų kompanija įsidėčiau nešiojamą kolonėlę, kuri nuotoliniu būdu prisijungia prie telefono ir galime klausytis muzikos gamtoje“, – patarė R. Širvinskas.