Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje praneša, kad nuo 2023-iųjų kovo 1-osios, aukštos raiškos vaizdo įrenginiai turės atitikti energijos efektyvumo reikalavimus, kurie jau dabar yra taikomi kitiems vaizdo įrenginiams. Gamintojai toliau galės pardavinėti 8K raiškos televizorius, su sąlyga, kad jie atitinka energijos efektyvumo reikalavimus.

ES teisės aktai numato prievolę ženklinti įrenginius apie jų energijos vartojimo efektyvumą, o mažiausiai efektyvius produktus ketinama šalinti iš rinkos. 2021 metų rugsėjo 1 dieną visų televizorių ir ekranų pardavėjai įpareigoti nurodyti, kiek įrenginys suvartoja elektros energijos kilovatvalandėmis per 1000 valandų veikimo, naudojant didelio dinaminio diapazono (HDR) režimą, pagal tai priskiriama efektyvumo kategorija nuo A iki G.

Nuo 2023 metų kovo Europos Komisija ketina griežtinti reikalavimus ir įtraukti naują Energijos efektyvumo indekso skalę, rašo thenextweb.com. Šioje skalėje yra ir maksimalus energijos vartojimo dydis, kurio negalima viršyti.

Tikriausiai ne nuostabu, kad didesniems ir galingesniems televizoriams reikia daugiau energijos – jie turi didesnius, dažnai ir ryškesnius ekranus, o detalesniam vaizdui reikia apdoroti daugiau išteklių, galingesnių procesorių.

Anksčiau 8K ir microLED technologijos televizoriams buvo taikoma išimtis. Tačiau dabar aiškėja, kad nėra tokio 8K televizoriaus rinkoje, kuris atitiktų būsimus ES energijos vartojimo efektyvumo lubas. Ir tik keli 4K raiškos modeliai neviršija limitų.

Nauji ribojimai iš rinkos eliminuotų kelis 4K OLED televizorius, 65 colių QD-OLED technologijos televizorius, net kai kuriuos aukšto našumo 4K QLED technologijos televizorius, rašo digitaltrends.com.

„Apibendrinant, dauguma geriausių televizorių, kuriuos šiandieną galima nusipirkti, nebepraeitų energetinio efektyvumo apribojimų, ir praktiškai būtų uždrausti“, – apžvelgia portalas ir vertina, kad ribojimai buvo kuriami dar LCD eroje, kuomet televizoriai buvo nedideli, iš jų nebuvo tikimasi didelio ryškumo ir kontrastų HDR turiniui.

Esama situacija gali privesti prie kelių scenarijų. Kol technologijų pramonės lobistai siekia perkalbėti eurobiurokratus, rinkoje gali suaktyvėti didesnių televizorių pardavimai prieš įsigaliojant draudimui. Įmonės gali skelbti ir išpardavimus, kadangi norės ištuštinti sandėlius per Kalėdinius išpardavimus.

Iš kitos pusės, galbūt ribojimai ir paskatins pačius televizorių gamintojus atnaujinti programinę įrangą taip, kad ekranai būtų tvaresni. Įprastai jie ir dabar turi „Eco“ režimus, leidžiančius taupyti energiją.

Jie ne be trūkumo – įjungtas „eco“ režimas paprastai reiškia ir blankesnį vaizdą.

Gali būti, kad europietiški televizoriai turės specialų režimą ar bus gamykliškai apriboti. Mat ES teisės aktai reikalauja, kad televizorius atitiktų efektyvumo standartus standartiniu vaizdo režimu – galbūt jį būtų galima vėliau pasikeisti į vartojantį daugiau energijos.

ES naujus reikalavimus dar peržiūri iki 2023 metų, tad išlieka tikimybė, kad būsimi reikalavimai dar bus peržiūrėti.

Tačiau tikėtina ir tai, kad nauji energetinio efektyvumo ribojimai yra tik pradžia. Vien per pastarąsias kelias savaites Vokietija uždraudė apšviesti įžymius pastatus, Ispanija įvedė „komendanto valandą“ parduotuvių vitrinų ir paminklų šviesoms, o Paryžius valanda anksčiau pritemdo Eifelio bokštų šviesas.