„Labiausiai laukiama technologinė naujovė savo kelią pradeda Jonavoje. Jonava visuomet buvo naujovėms atviras miestas, tad jonaviečiai vieni pirmųjų galės įsitikinti 5G privalumais“, – sako Pranas Kuisys, „Mezon“ vadovas.

P. Kuisys teigė kad Jonava tampa pirmuoju miestu Lietuvoje, kuris yra pilnai padengtas 5G ryšiu, o šis miestas pasirinktas ne atsitiktinai, mat tai miestas Lietuvos centre, miestas su daug aktyvių, naujovėms imlių žmonių, bet inovatyvių įmonių. Jonavoje gyventojai galės šiuo internetu naudotis jau šiandien, kadangi miestas jau yra pilnai padengtas, yra įrengtos 5 stotys.

Anot jo, 5G internetas yra vienintelė pilnavertė alternatyva šviesolaidiniam fiksuotam internetui.

„Prieš daugiau, kaip metus, įsigydami „Mezon“, mes aiškiai teigėme ir dabar tęsiame pažadą, ir įgyvendiname planus, kad mes ateisime konkuruoti į fiksuoto interneto, šviesolaidinio interneto rinką, kurioje, mūsų įsitikinimu, tikrai yra vietos pasistumdyti Čia, praktiškai, veikia vienas žaidėjas – „Telia“ Lietuva, turinti 60 proc. rinkos. Yra nemažai metų inercijos, tad manome, kad atėję čia su 5G fiksuoto interneto paslaugom namams ir biurui tikrai įnešime daugiau vėjų, daugiau naujovių ir daugiau konkurencijos ir naudos klientams“, – kalbėjo P. Kuisys.

Bene svarbiausias naujosios 5G pranašumas lyginant su ankstesnėmis ryšio technologijų kartomis – greitis.

Pranas Kuisys

„Didesnis siuntimo greitis suteiks galimybę dar efektyviau dalintis duomenimis realiuoju laiku. 5G itin svarbus ir televizijos paslaugai, nes užtikrina aukščiausią 4K (Ultra HD) raišką. Todėl 5G klientams Jonavoje siūlysime kartu su naujos kartos televizija „Go3“, – pasakoja P. Kuisys.

P. Kuisys priduria, kad „Mezon 5G“ su fiksuotu namų internetu konkuruos ne tik paslaugos privalumais, bet ir kaina, tačiau kol kas, dėl ypač aštrios konkurencijos, detalesnių 5G plėtros planų neatskledžia.

5G Jonavoje paleidžiama 2,3 GHz dažnių spektre, kur iki šiol aptarnaujami „Mezon“ 4G klientai.

„Mezon“ vadovas aiškino, kad 5G praplečia spektrą paslaugų, kuriomis galima naudotis, kurias galima siūlyti verslui. Anot jo, 5G atneš daug galimybių ir naujovių į daiktų internetą, mediciną, logistiką, žemės ūkį, energetiką ir kitas sritis. Jis pabrėžė, kad palaipsniui, via iki šiol naudota įranga bus keičiama nauja ir modernia įranga, kuri bus naudojama 5G diegimui.

„Šiandien 5G startas yra naujos technologinės eros pradžia, kuri ženkliai pakeis rinką, paslaugų pektrą ir ženkliai padidins naudą vartotojams, kurią jie gauna iš „Mezon“, iš šių paslaugų tiekėjų“, – paslaugos pirstatymo renginio metu kalbėjo P. Kuisys.

„Mezon“ technoilogijų vadovas Gintas Butėnas teigė, kad 5G šiandien yra pats pagrindinis, pažangiausias ir moderniausias ryšio standartas, kuriuo teikiamos interneto paslaugos. Lietuva šiuo atžvilgiu yra truputį atsilikusi, tačiau šiandien mes šį atsilikimą mažiname pristatydami 5G Lietuvoje. Jis pabrėžė, kad ši technologija pasižymi trimis pagrindiniais dalykais - ypatingai didele sparta, labai maža delsa ir labai dideliu kiekiu prie tinklo prisijungusių vartotojų.

„5G „Mezon“ tinklui naudojame pačią naujausią įrangą. Reikėtų paminėti, kad ši įranga naudojama tik pačiuose didžiausiuose pasaulio miestuose, kaip Dubajuje, Seule, Niujorke, o dabar ir Jonavoje. Galime pasidžiaugti, kad ši įranga naudoja ypatingai mažai elektros, nes pirmoji naudota įranga buvo ypatingai „imli“ elektrai“, – aiškono G. Butėnas pabrėždamas, kad 5G technologija ateinantį dešimtmetį bus dominuojanti technologija ryšiui teikti.

1. Kokie 5G privalumai?

5G leidžia pasiekti gerokai didesnę interneto spartą, nei ankstesnės ryšio kartos. Taip pat 5G leidžia vienu metu prie interneto jungtis visiems šeimos nariams su didesniu įrenginių skaičiumi ir tuo pat metu visiems mėgautis aukšta interneto kokybe.

Gintas Butėnas

2. Kiek kainuos 5G ryšys?

„Mezon“ 5G interneto paketas, kartu su naujos kartos televizija „Go3“ jonaviečiams kainuoja nuo 8.99 Eur per mėnesį.

3. Ar galima šiuo internetu naudotis telefone?

„Mezon 5G“ startuoja kaip namų interneto paslauga. Telefone naudotis 5G šiuo metu nėra galimybės.

4. Kada 5G veiksBitėje?

5G technologijos startas „Bitėje“ tiesiogiai priklauso nuo dažnių aukciono. Bendrovė pasirengusi 5G ryšio technologijos diegimui Lietuvoje, tiesiog laukiama dažnių aukciono pabaigos.

Pildoma.