Lietuvos startuolius vienijančios asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė pasakoja, kad pastarieji metai Lietuvos startuoliams buvo išskirtinai sėkmingi. Vien per praėjusius metus jie pritraukė rekordinį skaičių investicijų – net 428 mln. eurų. Visa tai buvo naudinga ne tik patiems startuoliams, bet ir valstybei. Į biudžetą sumokėta 50 proc. daugiau mokesčių nei metais prieš tai, įdarbinta 28 proc. daugiau darbuotojų, o kvalifikuotų specialistų poreikis technologijų srityje ir toliau nuosekliai auga.

„Jau kurį laiką Lietuva įvardijama kaip itin patraukli vieta startuoliams. Tarptautiniai investuotojai mūsų šalį puse lūpų vadina „paslėptu brangakmeniu“ (angl. hidden gem). Esame pakankamai maža šalis, todėl gebame lanksčiai reaguoti į naujas galimybes ir greitai įgyvendinti pokyčius. Be to, turime išskirtinai daug talentų – išsilavinusių, puikiai išmanančių rinkos poreikius, o kartu ambicingų ir alkanų iššūkiams“, – sako I. Langaitė.

Asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė

Verčiau samdo tuos, kurie jau spėjo „susimauti“

Į prestižinį „Financial Times“ sparčiausiai Europoje augančių įmonių reitingą antrus metus iš eilės patenkančio lietuvių startuolio „Omnisend“ bendraįkūrėjis ir vadovas Rytis Laurinavičius taip pat pastebi, kad lietuvių kurti startuoliai sparčiai lipa ant kulnų tarptautiniams informacinių technologijų gigantams, o verslo aplinka patyrusiems informacinių technologijų specialistams tampa patrauklesne ir palankesne – pradedant solidžiais mokamais atlyginimais, baigiant neribotomis galimybėmis realizuoti savo idėjas.

Didžiausius atlyginimus Lietuvoje mokančių bendrovių dvidešimtuke esančios kompanijos sukurta e. prekybos marketingo automatizavimo platforma naudojasi daugiau kaip 70 tūkstančių e. komercijos verslų iš 130 šalių, jų tarpe ir tokie e. prekybos milžinai kaip „Amazon“.

„Omnisend“ yra vienas iš nedaugelio savarankiškai sėkmingai veikiančių startuolių, turinčių ambicingą tikslą – tapti vienaragiu be išorės investicijų. R. Laurinavičius užtikrintai sako, kad stabilus „Omnisend“ augimas yra visos komandos proto, pastangų ir energijos rezultatas, o iš komandos išėmus bent vieną žmogų, tokių pasiekimų galėjo ir nebūti.

Dairydamasi naujų talentų, kompanija vadovaujasi neįprastu požiūriu – kartais samdo tuos, kurie jau spėjo „susimauti“, nei tuos, kurie galvoja, kad yra protingiausi žmonės kabinete.

„Darbdaviai dažnai nori rasti idealius kandidatus, tačiau mes laikomės visai kitokio požiūrio – nesėkmės skonį jau patyręs ar savo verslą pabandęs kurti darbuotojas gali būti kur kas vertingesnis nei tas, kuris nė karto nėra susimovęs. Formalus išsilavinimas yra privalumas, tačiau mums kur kas svarbesnės asmeninės žmogaus savybės – gebėjimas nestandartiškai mąstyti, žingeidumas, inovatyvumas. Jei matome, kad žmogus nemiega ant laurų ir toliau nori tobulėti, – mums su juo visada pakeliui“, – sako R. Laurinavičius.

Vertindama specialistus, bendrovė vadovaujasi ir kitais, mažiau įprastais metodais. Pavyzdžiui, prioritetą teikia ne techniškai stipriausiems talentams, o tiems, kurie pirmiausia atitinka kitas kompanijos vertybes.

Startuolio „Omnisend“ bendraįkūrėjis ir vadovas Rytis Laurinavičius

„Kompanijos darbuotojai yra kaip vieninga sporto komanda – kiekvienas turi siekti asmeninių rezultatų, augti ir tobulėti, tačiau ne mažiau svarbus ir bendras tikslas – komandiniai įgūdžiai, greitis, grįžtamasis ryšys, tolerancija aplinkiniams. Galima surinkti geriausius savo srities profesionalus į vieną vietą, bet jeigu jie nesugebės dirbti kaip komanda, norimų rezultatų pasiekti nepavyks “, – teigia „Omnisend“ bendraįkūrėjis ir vadovas.

Kasdienėje veikloje kompanija taiko įdomias ir Lietuvoje dar gana neįprastas personalo praktikas, pavyzdžiui, „Netflix“ įkvėptą ekstremalaus atvirumo politiką: bendrovėje darbuotojams žinomi visi įmonės skaičiai, be to, žmogui be užuolankų pasakoma, kodėl jis atleidžiamas. Kompanijos bendraįkūrėjis ir vadovas taip pat taiko „Google“ įkūrėjų S. Brino ir L. Page įkvėptą praktiką su darbuotojais reguliariai daryti „Ask me anything“ („Klausk manęs bet ko“) sesijas.

R. Laurinavičius skaičiuoja, kad bet kokioje komandoje vidutiniškai yra 10 proc. lyderių, 80 proc. tiesioginį darbą puikiai atliekančių specialistų ir 10 proc. tingių žmonių. Kita vertus, pastarieji įmonėje neužsibūna, nes jiems tampa per sudėtinga kasdien praktiškai taikyti pagrindines kompanijos vertybes: komandinį darbą, greitį, prisitaikymą ir skaidrumą.

Patirtis ir energija atlyginami ne tik finansiškai

Vienas didžiausių Lietuvos verslo iššūkių pritraukiant patyrusius talentus iki šiol buvo nemažas konkurencinis darbo užmokesčio atotrūkis nuo tarptautinių kompanijų.

R. Laurinavičius džiaugiasi, kad lietuvių verslininkų požiūris užmokesčio klausimu ima keistis: „Darbdaviai pradeda suprasti, kad „nugręždami“ ir kuo pigiau samdydami darbuotojus, ambicingų tikslų nepasieks. Patirtis ir energija turi būti atlyginami, o gaudami, pavyzdžiui, vidutiniškai 5000 eurų atlyginimą, žmonės jau gali jaustis gana komfortiškai dirbdami ir Lietuvos kapitalo įmonėje.“

Per mažas atlyginimas – viena dažniausių priežasčių, skatinančių talentingus darbuotojus keisti darbovietes. Kita vertus – moksliniai tyrimai rodo, kad ryšys tarp atlygio, motyvacijos ir darbo rezultatų yra daug sudėtingesnis, o atlyginimo padidinimas kaip motyvacinė priemonė veikia labai ribotą laiką – maždaug 21 dieną. Be to, didesnis atlyginimas nereiškia geresnių rezultatų.

Suvokdamas, kad patyrusius profesionalus pritraukia ir išlaiko ne tik aukštas rinkoje atlygis, lietuvių startuolis talentų lojalumą skatina ir kitais metodais. „Be galimybės dirbti su aukščiausio lygio specialistais, darbuotojus aprūpiname privačiu sveikatos draudimu, neribotu mokymosi biudžetu, finansuojame darbo vietos įsirengimą namuose, taip pat suteikiame galimybę nemokamai konsultuotis su psichologais, rūpinamės komandiniais renginiais ir kelionėmis“, – pridėtines vertes vardija R. Laurinavičius ir pastebi, kad įmonės darbuotojų komfortas bei jiems kuriamos sąlygos kiekvienoje įmonėje turėtų būti svarbiausiu prioritetu.

R. Laurinavičius taip pat pastebi, kad net ir būdama pakankamai maža šalimi, Lietuva geba kurti palankią aplinką verslui, o progresyviai mąstantys verslo atstovai sumaniai išnaudoja galimybes, atveriančias kelius į pasaulinę rinką. „Nors šiuo metu Lietuvoje turime du milijardines investicijas pritraukusius vienaragius, beveik neabejoju, kad pasaulio tech gigantams prilygstančių įmonių, siūlančių profesines galimybes, iššūkius ir karjeros perspektyvas, ateityje turėsime tikrai daugiau“, – sako „Omnisend“ vadovas.