Priversti ar savo noru, lietuviai elektroninį parašą prisijaukino


Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) užsakymu 2023 m. sausio mėn. įvykdyta reprezentatyvi apklausa atskleidė, kad 2022 m. kvalifikuotu elektroniniu parašu naudojosi 32 proc. Lietuvos gyventojų – tai 3 procentiniais punktais daugiau nei 2021 m. Palyginus su 2014 m., kai šia paslauga naudojosi tik 6 proc. žmonių, per aštuonerius metus naudojimasis kvalifikuotu elektroniniu parašu išaugo daugiau nei 5 kartus.

To paties tyrimo duomenimis, daugiausia žmonių elektroninio parašo prireikia naudojantis elektronine bankininkyste – šia skaitmenine paslauga naudojasi 67 proc. apklaustųjų, kiek rečiau – pasirašant asmeninius elektroninius dokumentus (56 proc.), atliekant būtinas operacijas „Sodros“ ar kitose valstybinėse informacinėse sistemose (44 proc.) bei pasirašant darbinius elektroninius dokumentus (43 proc.). Įdomu tai, kad kreipiantis į valstybės institucijas su prašymais ar skundais, vis dar pirmenybė teikiama popieriniam dokumento variantui – kvalifikuotu elektroniniu parašu 2022 m. juos pasirašė tik 20 proc. apklaustųjų.

„Paprašyti nurodyti, kodėl nesinaudoja kvalifikuotu elektroniniu parašu, tyrimo dalyviai nurodė dvi svarbiausias priežastis – neturi kur jį panaudoti bei tai, kad negalėjo naudotis, nes neturi tam skirtų priemonių. O paklausti, kas juos paskatintų naudotis šia paslauga, taip pat nurodė dvi sąlygas – jeigu būtų daugiau informacijos apie tai, kaip toks parašas veikia, kvalifikuotu elektroniniu parašu naudotųsi 30 proc., o jei būtų daugiau informacijos apie elektroninio parašo patikimumą ir teisinę galią – 26 proc. apklaustųjų. Akmenukas mestas ir į verslo daržą, nes, jeigu būtų daugiau viešojo ir privačiojo sektoriaus paslaugų, kurias galėtų gauti elektroniniu būdu, kvalifikuotu elektroniniu parašu taip pat naudotųsi daugiau žmonių. Visgi, šiuo metu vyraujančios skaitmenizavimo tendencijos rodo, kad po kelių metų kvalifikuoto elektroninio parašo svarba tik didės – tą poreikį rinkai padiktuos ne tik technologiniai, bet ir vartotojų įpročių pokyčiai“, – sako E. Sparvelis.

Tendencijos, lemsiančios elektroninio parašo naudojimo spurtą:

Mobilumas

Kadangi vis daugiau žmonių verslo reikalams naudoja savo išmaniuosius telefonus, kvalifikuotas elektroninis parašas taip pat turėjo prisitaikyti – dabar juo pasirašyti galima iš bet kurią operacinę sistemą naudojančio mobilaus telefono. Šis funkcionalumas leidžia pasirašinėti dokumentus esant bet kurioje pasaulio vietoje, kur yra internetas, todėl itin vertinamas įmonėse, kur yra daug nuotoliu dirbančių specialistų arba, kurios turi klientų įvairiose šalyse.

„Kitas mobilumo privalumas – kaštų mažinimas. Kai verslas pastaruoju metu yra priverstas kovoti su infliacijos padariniais, išlaidų mažinimas yra vienas pagrindinių jo uždavinių. Pasirašymas kvalifikuotu elektroniniu parašu – itin ekonomiškas būdas, nes nebelieka tokio tipo išlaidų eilutės įmonės balanse – dokumentų spausdinimo, siuntimo paštu ir saugojimo kaštų. Yra paskaičiuota, kad vieno atspausdinto, pasirašyto ir paštu išsiųsto dokumento kaina yra apytiksliai 10,12 Eur: į šią sumą įskaičiuota popieriaus lapo ir vieno puslapio spausdinimo kaina, voko ir siuntimo išlaidos Lietuvoje paprastu paštu bei žmogaus, kuris dokumento pasirašymo procesą koordinuoja, valandinis darbo užmokestis.

Tad, jeigu per mėnesį verslo partneriams ar klientams sutarčių yra išsiunčiama šimtais, gali susidaryti visai nemenka suma. Įvairioms paslaugoms vis labiau orientuojantis į mobilųjį telefoną, kvalifikuoto elektroninio parašo ir mobilaus telefono suderinamumo poreikis tik didės, todėl įmonės, kurios neįsidiegs šios technologijos, gali sunkiai išlikti konkurencingos nuolat besivystančioje rinkoje“, – sako „Mark Sign“ pardavimų vadovas.

Debesijos sprendimai

Elektroninio parašo integravimas į debesų technologija paremtą dokumentų valdymo sistemą, kvalifikuoto elektroninio parašo platformas, sutarčių valdymo programinę įrangą ir įvairius darbo automatizavimo įrankius sparčiai populiarėja, nes nebereikia tvarkyti popierinių dokumentų, kurių administravimas ne tik užtrunka, bet ir didina žmogiškųjų klaidų riziką.

„Pasakyti, kad elektroninis parašas pakeitė verslo veiklą, reiškia nepasakyti nieko, tačiau visų procesų skaitmenizavimas, kai tereikia minimalaus žmogaus įsikišimo, yra galutinis šios transformacijos tikslas. Vienas iš pagrindinių privalumų integruojant elektroninį parašą į debesiją, yra šiais laikais itin aktualus duomenų šifravimo bei prieigos kontrolės patikimumas. Nekalbant apie tai, kad elektroninio parašo integravimas į debesies pagrindu veikiančius technologinius sprendimus padidino verslo procesų efektyvumą – dokumentai, kurių apdorojimas anksčiau užtrukdavo kelias dienas ar savaites, dabar gali būti suforminami per kelias minutes. Galiu drąsiai teigti, kad, pasauliui skaitmeninantis, elektroninio parašo paklausa debesies pagrindu veikiančiuose sprendimuose tik augs“, – įžvalgomis dalijasi E. Sparvelis.

Integravimas su kita programine įranga

Kvalifikuoto elektroninio parašo sprendimai vis labiau integruojami į kitas programinės įrangos priemones, kad vartotojo patirtis būtų sklandesnė. Pavyzdžiui, elektroninio parašo sprendimai gali būti derinami su dokumentų valdymo ir klientų valdymo (CRM) sistemomis ar apskaitos programine įranga, kad dokumentus būtų galima tvarkyti ir juos pasirašyti tiesiai šiose platformose.

„Kadangi kvalifikuotas elektroninis parašas jau plačiai naudojamas Vyriausybės ir kituose viešuosiuose procesuose, kvalifikuoto elektroninio parašo paslaugas siūlančios platformos suteikia galimybę keliems vartotojams su skirtingo tipo elektroniniais parašais dokumentą iš bet kurios pasaulio vietos pasirašyti vienu metu. Ši funkcija ypač naudinga nuotoliu dirbančioms komandoms arba įmonėms, kurios turi kelis filialus ar biurus skirtingose šalyse, todėl, suteikdamos vartotojams saugų ir efektyvų dokumentų pasirašymo būdą, tokio tipo platformos ateityje taps populiariu bet kokio dydžio įmonės pasirinkimu“, – pastebi kvalifikuoto elektroninio parašo specialistas.

„Blokų grandinės“

Šios technologijos naudojimas kvalifikuotuose elektroniniuose parašuose – dar viena ateities tendencija. Kadangi „blokų grandinės“ galimybės leidžia elektroniniam parašui suteikti dar daugiau saugumo ir patikimumo, ateityje tai turėtų eliminuoti tarpininkų poreikį, taip sumažinant tokio tipo kaštus. Pasak E. Sparvelio, tai bus ypač naudinga finansų, sveikatos apsaugos ir nekilnojamo turto verslo sektoriams, kur parašų saugumas ir patikimumas yra nepaprastai svarbūs.

Be to, „blokų grandinės“ technologijos integravimas taip pat gali padėti išspręsti sukčiavimo problemą: įrašant kiekvieną parašą ir vykdomą operaciją didžiojoje buhalterinėje blokų grandinės knygoje, galima greitai nustatyti ir pašalinti bet kokius nesąžiningos veiklos bandymus.

Teisinis reguliavimas

Be technologinės pažangos, kvalifikuoto elektroninio parašo ateitį greičiausiai nulems ir reguliavimo pokyčiai – vis daugiau atvejų skirtingų šalių Vyriausybės pripažįsta elektroninių parašų teisinį galiojimą, tad nuolat tobulinami ir įvairūs reglamentai.

Vyriausybių skaitmeninės transformacijos skatinimas tebėra pagrindinis Europos Sąjungos (ES) prioritetas. Siekiama, kad iki 2030 m. visos pagrindinės viešosios paslaugos Europoje būtų teikiamos internetu, todėl procesų skaitmenizavimui dabar skiriamas itin didelis dėmesys. Europos Komisijos 2022 m. tyrimo duomenimis, geriausiai valstybines paslaugas skaitmeniniu būdu teikia Malta – jos rodiklis pagal specialią tyrimo formulę yra 96 proc. iš 100 proc. galimų ir mūsų kaimynė Estija – jos pasirengimas skaitmeniniams procesams įvertintas 90 proc. Šių šalių skaitmeninės paslaugos yra labiausiai į vartotoją orientuotos, skaidrios, technologiškai įgalintos ir atviros vartotojams iš kitų Europos šalių. Lietuva šiame šalių reitinge užima 8 vietą, nes mūsų šalies valstybinių skaitmeninių paslaugų pasirengimas buvo įvertintos 83 proc.

„Matydami klientų poreikį, mūsų specialistai nuolat ieško unifikuoto sprendimo, kuris verslui ne tik mažintų visus įmanomus kaštus, bet ir užtikrintų teisinį dokumentų statusą. Šiuo metu „Mark Sign“ sistemoje pasirašyti dokumentus galima bet kuriuo klientui patogiausiu įrankiu – „Smart-ID“, „Mobile-ID“, „ZealiD“, kriptografine USB laikmena ar skirtingomis lustinėmis kortelėmis. Siūlomas itin saugus kvalifikuotas elektroninis parašas yra sukurtas pagal Europos Sąjungos „eIDAS“ reglamentą, todėl jau dabar vienodai galioja visose šios sąjungos šalyse ir, reikalui esant, būtų pripažintas teisme“, – vardija E. Sparvelis.

Tobulesnis autentifikavimas

Elektroniniams parašams populiarėjant, didėja ir pažangių autentifikavimo metodų poreikis, kad būtų užtikrintas pasirašymo proceso saugumas. Dviejų veiksnių autentifikavimas, biometrinis autentifikavimas ir blokų grandinėmis pagrįsti sprendimai – tai tik keletas naujų autentifikavimo metodų, naudojamų siekiant padidinti elektroninių parašų saugumą.

„Prieš metus, išanalizavę užsienio rinkas ir jose veikiančias identifikavimo priemones, į savo sistemą integravome Baltijos šalyse unikalų sprendimą, kuris leidžia Lietuvos verslininkams elektroniniu būdu pasirašinėti sutartis su viso pasaulio partneriais, tačiau, vertindami padidėjusią duomenų ir tapatybės vagių grėsmę bei išaugusią reputacijos svarbą, autentifikavimo patikimumui į pagalbą pasitelkėme kibernetinio saugumo startuolį „iDenfy“.

„iDenfy“ tapatybės patvirtinimo technologija paremta vaizdų atpažinimu: dirbtinio intelekto algoritmas sparčiai ir tiksliai nuskaito asmens tapatybės kortelės arba paso duomenis bei palygina asmens atvaizdą dokumentų fotografijose su gyvai padaryta asmenuke. Analizuojami dokumento nuotraukos atspalviai ir filtrai, kad turimoje duomenų bazėje būtų galima patikrinti, ar dokumentas yra originalus – ko gyva akis nemato, specialus algoritmas gali lengvai atskirti ir perspėti apie galimą tapatybės vagystę. Be to, „Face ID“ paslauga galima efektyviai patikrinti, ar klientu arba verslo partneriu norintis tapti asmuo nėra įvairiuose sankcijų sąrašuose, ar jo pavardė nemirga žiniasklaidoje neigiamame kontekste ir pan. – šiuo metu tai itin jautri ir svarbi tema norint pasirašyti įpareigojančius dokumentus.

Tai – tik keli pavyzdžiai, kodėl per kelis metus galime tikėtis kvalifikuoto elektroninio parašo spurto, nes technologijos, mūsų įpročiai ir sukčių išmonės nuolat keičiasi, ir esame priversti prie jų prisitaikyti. Tačiau vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad ant popieriaus suraityto parašo pavyzdžių matysime vis rečiau“, – apie būsimas perspektyvas pasakoja E. Sparvelis.