Santaros klinikų Biobanko vadovas Daniel Naumovas teigia, kad SARS-CoV-2 virusas, kaip ir bet kuris kitas, evoliucionuoja, dėl ko ir atsiranda naujos atmainos. Medikas pabrėžia, kad nereikėtų tikėtis, jog išauš diena, kai nebeatsiras naujų koronaviruso atmainų, mat šis virusas ir ateityje išlinks tarp mūsų, evoliucionuos ir keisis. Tiesa, D. Naumovas ramina, kad ateityje griežtų ribojimų ir pandemijos išvengsime, mat šis virusas ilgainiui taps it sezoninis gripas.

„SARS-CoV-2 užkrečia ir atskiras gyvūnų rūšis, tad jei virusas gali šokinėti iš vienos rūšies organizmo į kitą, tai mutacijų dažnis tikrai padidėja. Todėl apie koronaviruso atmainas girdėsime ir ateityje, bet ar tai reiškia, kad bus nesibaigianti pandemija? Ne. Jau dabar matome, kad situacija yra daug geresnė palyginti su pirmomis koronaviruso bangomis. Dabar dauguma esame imunitizuoti – vieni natūralaus persirgimo, kiti skiepų, todėl net ir užsikrėtus simptomai būna lengvesni“, – komentuoja D. Naumovas.

Medikas aiškina, kad svarbu yra ir tai, jog Europoje koronavirusas po truputį pradedamas vertinti, kaip endeminė liga, kokia yra ir sezoninis gripas. Žinoma, pagal apibrėžimą šis virusas vis dar išlieka pandemine liga, kuri sukelia daug problemų pasaulyje. Vis dėlto, pašnekovas pabrėžia, kad su šiuo virusu teks išmokti gyventi, kadangi jis jau nebeišnyks ir, tikėtina, kad jis bus priskirtas virusų grupei, kurie yra linkę išplisti būtent šaltuoju metų laikotarpiu ir taps sezoniniu virusu.

Viruso plitimui – puikios sąlygos

Kalbėdamas apie mutacijas D. Naumovas teigia, kad nuo pat pandemijos pradžios daugelis mokslininkų vieningai galvojo, kad SARS-CoV-2 neturėtų stipriai mutuoti, nes turi genetinės informacijos pažaidų taisymo mechanizmą. Vis dėlto, paaiškėjo, kad visi klydo, mat virusas ne tik mutuoja, tačiau šis procesas vyksta ganėtinai greitai.