Vienos ir pagrindinių gamintojų lustų tiekimo grandinėje „Kyocera“ prezidentas Hideo Tanimoto sako, kad dėl naujų JAV ribojimų įmonės netrukus nustos gaminti Kinijoje savo produktus.

„Verslo modelis gaminti Kinijoje ir eksportuoti į užsienį nebėra perspektyvus. Akivaizdu, kad dėl visko, kas vyksta tarp JAV ir Kinijos, sunku eksportuoti iš Kinijos į kai kuriuos regionus“, – „Financial Times“ teigė „Kyocera“ prezidentas. Tačiau jis pridūrė, kad gamintojai toliau galės gaminti Kinojos vidaus rinkai.

Japonijoje įsikūrusi įmonės „Kyocera“ gaminami keraminiai komponentai, naudojamų lustų gamybos instrumentams, užima apie 70 procentų rinkos dalį. H. Tanimoto kaltino, kad naujai priimti JAV ribojimai lėmė, kad įmonė šių metų veiklos pelno prognozę sumažino 31 procento.

JAV prezidento Joe Bideno administracija pernai spalį įvedė griežtą eksporto kontrolę Kinijai, apribojant pažangių lustų ir lustų gamybos įrangos pardavimą Kinijos puslaidininkių pramonei.

Apie planuojamus panašius ribojimus Kinijai pranešė ir Japonija bei Nyderlandai, šių šalių įmonės gamina įrangą, reikalingą pažangiausiems lustams gaminti.

„Kyoceros“ prezidentas atviravo, kad Japonijos kompanijų prašoma nustoti eksportuoti net ir senesnių technologijų sprendimus.
Gamyba Kinijoje

Įmonės svarsto galimybę perkelti gamybą iš Kinijos, tam yra ir daugiau priežasčių: siekiama diversifikuoti tiekimo grandines po to, kai Kinija taikė nulinės COVID-19 tolerancijos politiką, tai sutrikdė gamybą šalyje. Augantys Kinijos atlyginimai didina gamintojų išlaidas. „Apple“ ir „Foxconn“ neseniai išplėtė plataus vartojimo elektronikos gamybą Indijoje ir Vietname, rašo „Fortune“.

Nepaisant atšalusių santykių, Kinijos ir JAV prekyba pernai buvo rekordinė: JAV importavo 536,8 milijardų dolerių vertės Kinijos prekių.

Įvedus ribojimus JAV bendrovės be Vyriausybės leidimo nebegali parduoti pažangių technologijų Kinijos įmonėms, kurios įtrauktos į sąrašą. Viena į sąrašą įtraukta įmonė „Yangtze Memory Technologies Corp“ yra didžiausia Kinijos atminties lustų gamintoja, įvedus ribojimus ji gamybos įrangos sumažino 70 procentų, pranešė „South China Morning Post“.

Didžiausia Kinijos lustų gamintoja „Semiconductor Manufacturing International Corporation“ šį mėnesį pripažino, kad vėluos jos naujausia gamykla, kadangi sudėtinga gauti pažangią įrangą.

Kol kas Pekinas neįvedė atsakomųjų priemonių JAV, tačiau gali būti svarstoma apriboti įrangą, kuri skirta gaminti pažangius saulės modulius. Kinijai priklauso 97 procentai šių komponentų rinkos.