Tačiau Lietuvoje prieinama ir daugiau vaizdo turinio transliavimo platformų, o kiekviena jų siūlo kažką unikalaus ir savito. Šiame straipsnyje apžvelgsime populiariausių Lietuvoje prieinamų platformų turinį ir kainas.

„Netflix“

„Netflix“ yra populiariausia srautinio transliavimo platforma visame pasaulyje. Ji siūlo daugiau nei 4 tūkst. filmų ir beveik 2 tūkst. serialų, kurie šiuo metu yra prieinami daugiau nei 200 šalių. Vis dėlto, prieinamas turinys dažniausiai skiriasi priklausomai nuo regiono.

Šiuo metu Lietuvoje taikomos tokios kainos: 7,99 Eur per mėnesį už „Basic“ planą (vienam srautinio perdavimo įrenginiui, su gera HD vaizdo kokybe (720p)); 9,99 Eur už „Standart“ planą (dviem srautinio perdavimo įrenginiams, su geresne HD vaizdo kokybe (1080p)); 11,99 Eur už „Premium“ planą (keturiems srautinio perdavimo įrenginiams, su geriausia vaizdo kokybe Ultra HD (4K) ir HDR).

„Netflix“ transliuoja daug populiaraus turinio. Vieni žinomiausių serialų – „Stranger Things“ („Keisti dalykai“), „Narcos“ („Narkotikų prekeiviai“), „Money Heist“ („Pinigų namai“), „Peaky Blinders“ („Birmingemo gauja“), „Dark“ („Tamsa“) ir kt.

Asociatyvioji nuotr.

Platformoje galima pažiūrėti ir nemažai originalaus turinio. Praėjusiais metais „Netflix“ filmai gavo net 72 „Oskaro“ nominacijas, rašo techadvisor.com. Vieni žinomiausių filmų – „All Quiet on the Western Front“ („Vakarų fronte nieko naujo“), „The Irishman“ („Airis“), „The Two Popes“ („Du popiežiai“), „Marriage Story“ („Santuokos istorija“), „Roma“ („Roma“).

Siekdama išlaikyti prenumeratorius, „Netflix“ transliuoja tokius kultinius serialus kaip „Friends“ („Draugai“). „Netflix UK“ turi šio serialo teises, tačiau kitos populiarios platformos, tokios kaip „Disney+“ ir „HBO Max“ nuolat į jas pretenduoja, todėl dalis turinio gali atitekti konkurentams. Vis dėlto, kol kas ši platforma vis dar stovi ant auksinio srautinių transliacijų garbės pakylos laiptelio.

„Amazon Prime Video“

Nors „Amazon“ dominuoja apsipirkimo internetu srityje, kol kas jai dar nepavyksta prilygti „Netflix“ srautinio transliavimo srityje. Nepaisant to, čia yra įvairaus turinio – nuo tokių klasikinių serialų kaip „The Office“ („Biuras“), iki tokių kino hitų kaip „Everything, Everywhere, All at Once“ („Viskas iškart ir visur“).

„Amazon Prime Video“ prenumerata Lietuvoje kainuoja 5,99 Eur per mėnesį (trims srautinio perdavimo įrenginiams, yra filmų ir serialų su 4K Ultra HD kokybe), taip pat siūloma išbandyti platformą nemokamai 30 dienų.

Asociatyvioji nuotr.

Čia taip pat yra išskirtinio turinio, tokio kaip „The Lord of the Rings: The Rings of Power“ („Žiedų valdovas: galios žiedai“), „Good Omens“ („Geros pranašystės“), „The Boys“ („Berniukai“), „Vikings“ („Vikingai“), „American Gods“ („Amerikos dievai“), nors tik nedaugelis jų kokybe ar populiarumu gali prilygti „Netflix“.

„Amazon Prime Video“ šiuo metu yra viena populiariausių tokio tipo paslaugų, ir nesunku suprasti, kodėl. Daugelis žmonių šia paslauga naudojasi su „Amazon Prime“ prenumerata, tačiau šią platformą galima naudoti ir kaip atskirą srautinio perdavimo paslaugą už mažesnę kainą.

Ši platforma turi daugybę privalumų, įskaitant prieinamą ir konkurencingą kainą, patogią programą ir populiarius originalius filmus.

„Disney+“

Pastaruoju metu platforma „Disney+“ tapo vis konkurencingesne. Ji ne tik turi visą „MCU“, „Disney Channel“, „Pixar“, „Star“ ir „Fox“ turinio biblioteką, bet ir originalią „Star Wars“ („Žvaigždžių karų“) laidą „The Mandalorian“ („Mandalorianas“), kurios debiutas šioje platformoje buvo vienas didžiausių.

Čia taip pat populiarus ir „Marvel“ hitas „WandaVision“. Dažnai žiūrimas ir vaikų, ir suaugusiųjų mėgstamas serialas „The Simpsons“ („Simpsonai“), reguliariai rodomi nauji „Marvel“ televizijos serialai.

Asociatyvioji nuotr.

„Disney+“ prenumerata Lietuvoje kainuoja 7,99 Eur per mėnesį (keturiems srautinio perdavimo įrenginiams, su standartine ir HD raiška), tačiau taip pat siūloma rinktis metinį planą už 79,99 Eur per metus ir taip gauti 12-os mėnesių prenumeratą už 10-ies mėnesių kainą.

Per pastaruosius kelerius metus ši platforma išsiplėtė, tačiau ji dar nepasiekė tokio masto visame pasaulyje kaip „Netflix“ ar net anksčiau minėta „Amazon Prime Video“.

Neseniai platformoje atsirado daugiau suaugusiesiems skirto turinio, tokio kaip „X-Files“ („X failai“), „How I Met Your Mother“ („Kaip aš susipažinau su jūsų mama“), „Lost“ („Dingę“), „Atlanta“ („Atlanta“) ir „Desperate Housewives“ („Nusivylusios namų šeimininkės“).

Vis dėlto, jei nemėgstate superherojų, animacijos ar mokslinės fantastikos, ši platforma tikriausiai jums nebus pati aktualiausia.

„HBO“

„HBO“ – dar viena populiari mokama televizija, kurioje gausu įvairaus turinio – nuo novatoriškų serialų ir dokumentinių filmų iki didžiausių visų laikų kino hitų. Čia prieinami tokie serialai kaip „Game of Thrones“ („Sostų karai“), „The Sopranos“ („Sopranai: mafijos kronikos“), „Westworld“ („Vakarų pasaulis“).

„WarnerMedia“ šeimai priklausanti „HBO“ jau kelis dešimtmečius pripažįstama kaip vienas gerbiamiausių ir novatoriškiausių pramogų prekės ženklų pasaulyje.

Asociatyvioji nuotr.

Lietuvoje „HBO“ turinys prieinamas tik per „Telia Play“ platformą. Ši paslauga išmaniosios televizijos klientams kainuoja 6,90 Eur per mėnesį (dviem srautinio perdavimo įrenginiams, su 4K/Ultra HD kokybe), neturintiems jos, „Telia“ siūlo užsisakyti paslaugų planą.

Taip pat „HBO“ platformoje dabar prieinamas didelio susidomėjimo sulaukęs naujas serialas „The Last of Us“ („Paskutinieji iš mūsų“), adaptuotas pagal to paties pavadinimo populiarų vaizdo žaidimą. Apie tai galite paskaityti ČIA.

Kaip išsirinkti?

Svarbiausia, kad turinys atitiktų jūsų skonį. Didžiausia filmų ir serialų biblioteka gali nieko nereikšti, jei norite žiūrėti konkretų serialą. Prieš užsisakydami prenumeratą, peržvelkite visų Lietuvoje prieinamų platformų siūlomą turinį, rašo cnet.com.

Kaina taip pat yra svarbus veiksnys. Tokių platformų pasirinkimas yra gana lankstus. Jei viena platforma nebetenkina, atšaukdami prenumeratą galite lengvai pereiti prie kitos. Kai kurios platformos siūlo nemokamai išbandyti turinį, kad galėtumėte susipažinti su jų pasiūla.

Atsižvelkite ir į tai, kiek srautinių perdavimo įrenginių vienu metu galima naudoti vienoje paskyroje. Galite sutaupyti pinigų, jei prenumerata dalinsitės su šeimos nariais ar draugais. Kai kuriose platformose, pavyzdžiui, „Netflix“, tai yra vienas iš plano kainos aspektų.

Asociatyvioji nuotr.

Paskutinis dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį – ar norimas turinys yra prieinamas jūsų regione. Nors platformos siūlo įvairias paslaugas, kai kurios iš jų yra išskirtinės ir prieinamos tik Jungtinėje Karalystėje arba Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Pavyzdžiui, jei norėsite žiūrėti serialą, kuris yra neprieinamas Europos regione, jums gali tekti užsisakyti VPN paslaugą, kuri leis pakeisti jūsų rodomą geografinę vietą, tačiau tai kainuos papildomai.