Programėlių paketas bus nedelsiant pašalintas iš vyriausybės išduotų prietaisų, o naudotojams bus uždrausta jas atsisiųsti ateityje, sakoma pareiškime.

Iždo valdybos pirmininkė Anita Anand, prižiūrinti Kanados federalinę valstybės tarnybą, sakė, kad šalies vyriausiasis informacijos pareigūnas nustatė, jog programėlės „kelia nepriimtino lygio riziką privatumui ir saugumui“.

Ji pridūrė, kad jokių įsilaužimų nenustatyta, tačiau platformų taikomi duomenų rinkimo metodai mobiliuosiuose įrenginiuose „suteikia reikšmingą prieigą prie įrenginio turinio“.

Pekinas antradienį pareiškė, kad Kanados sprendimas buvo priimtas „neturint jokių faktinių įrodymų“.

„Kanados vyriausybė paskelbė draudimą, nukreiptą prieš Kinijos bendroves, prisidengdama duomenų saugumo užtikrinimu, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas. – Kinija tam griežtai prieštarauja“.

WeChat

Šis žingsnis žengtas po to, kai vasario mėnesį Otava taip pat uždraudė „TikTok“ – platformą, priklausančią Kinijos bendrovei „ByteDance“ – naudoti vyriausybiniuose įrenginiuose.

Santykiai tarp Otavos ir Pekino, jau ir be to įtempti dėl 2018 metų gruodį abipusių – „Huawei“ aukšto rango vadovės Kanadoje ir dviejų Kanados piliečių Kinijoje – sulaikymų, šių metų pradžioje pasiekė naują žemiausią lygį.

Otava apkaltino Pekiną kišimusi į Kanados rinkimus ir bandymu įbauginti parlamento narius, dėl to gegužės mėnesį buvo išsiųstas Kinijos diplomatas.

Praėjusią savaitę Kanados vyriausybė įspėjo apie dezinformacijos kampaniją „Spamouflage“, siejamą su Kinija, per ją, naudojant internetinių pranešimų bangas ir manipuliuojant „deepfake“ vaizdo įrašais, buvo bandoma menkinti ir diskredituoti Kanados įstatymų leidėjus, įskaitant ministrą pirmininką Justiną Trudeau.

Rugsėjo mėnesį pradėtas viešas tyrimas dėl kaltinimų užsienio kišimusi, bet Kinija juos atmeta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją