Rusijos įmonės ir vyriausybinės agentūros stipriai priklauso nuo Vakarų gigančių, pavyzdžiui, „Intel“ ar „Nvidia“, kuriamų lustų. JAV prezidentas Joe Bidenas, kreipdamasis į tautą, sakė, kad Rusijos technologijų, įskaitant puslaidininkius, importo apribojimai leis pažaboti jos „strateginių ekonomikos sričių finansavimo ir technologijų galimybes ir pablogins pramonės pajėgumus ateinantiems metams“.

Kaip teigė JAV prezidentas, tokio pobūdžio sankcijos trikdytų Rusijos galimybes modernizuoti kariuomenę, aviacijos ir kosmoso pramonę, stabdytų kosmoso programą ir būtų „didelis smūgis ilgalaikėms Putino ambicijoms“.

Taip pat vakar JAV komercijos departamentas uždraudė šalies įmonėms prekiauti su 49-iais Rusijos verslo subjektais, turinčiais ryšių su šios šalies kariuomene. Naujosios taisyklės apima mikroelektroniką, telekomunikacijų įrenginius, jutiklius, aviacijos elektroniką, navigaciją bei jūrų įrangą, departamento pranešimą aprašo „Wired“.

Nors tokiomis sankcijomis Rusijai gali būti padaryta mažesnė tiesioginė žala, draudimas, manoma, taip pat gali būti mažiau žalingas JAV, Europos ir Japonijos lustų gamintojams.

Pasaulio puslaidininkių prekybos statistikos (WSTS) organizacijos duomenimis, Rusija perka mažiau nei 0,1 proc. viso pasaulio lustų produkcijos.

„Nors naujų taisyklių poveikis Rusijai gali būti reikšmingas, Rusija nėra reikšminga tiesioginė puslaidininkių vartotoja“, – teigia JAV organizacijos „Semiconductor Industry Association“ generalinis direktorius Johnas Neufferis.

Dėl šios priežasties, nusitaikymas į tokias technologijas kaip puslaidininkiai gali suduoti stiprų smūgį Rusijos pažangai, kariniams ir kibernetiniams pajėgumams, o JAV bendradarbiaujant su kitomis didžiosiomis lustų gamintojomis Europoje ir Japonijoje, Rusijai bus sunkiau apeiti pritaikytas sankcijas.

Dalintis
Nuomonės