„Kapitalas eina iš paskos idėjų, o ne atvirkščiai. Tai reiškia, ne kapitalas, ne investuotojai visą šią ekosistemą formuoja. Dėl ko atsiranda kapitalas – tai dėl idėjų“, – LOGIN.LT laidoje patikina „Practica Capital“ partneris A. Bložė.

Ekscentriškumas ir oportunizmas yra neatsiejami nuo pradedančiojo verslo, tačiau pasirodo, šios savybės būdingos ir tiems verslininkams, kuriems sekasi, ir tiems, kurių verslo idėja grįsta nepamatuotais lūkesčiais.

A. Bložė skaičiuoja, kad portfelyje yra daugiau nei 60 investicijų, o investicijų suma siekė apie 38 mln eurų. Ši suma daugiau nei paketurgubėja, įvertinus tai, kiek papildomų investicijų į įmones ateina iš išorės investuotojų.

O šiuo metu kaip niekada daug yra ir verslo idėjų, ir kapitalo joms finansuoti.

Ne dažnai „iš nulio pavyksta tapti vienetu“

Rizikos kapitalo fondas per metus sulaukia ir 1000 užklausų dėl galimo finansavimo, tačiau atsirenka tik nedidelę idėjų dalį.

„Idėjų, arba projektų, verslininkų, būsimų verslininkų, kurie turi kažkokį planelį, ką reikėtų daryti, arba steigia vadinamą startuolį, yra tikrai daug. Ir mes per metus gauname virš 1000 užklausų finansuoti ankstyvos stadijos projektus projektus, arba prisidėti, partneriauti“, – apžvelgia A. Bložė ir pažymi, kad tai tik vienas iš keliolikos veikiančių fondų Baltijos šalyse.