Trečiadienį „Nvidia“ ir AMD pranešė, kad joms JAV vyriausybė nurodė sustabdyti tam tikrų pažangiausių lustų eksportą į antrą didžiausią pasaulio ekonomiką. „Nvidia“ nurodė, kad reikalavimas išekltas dėl galimo pavojaus, kad jos produktai bus naudojami karinėms reikmėms.

Apribojimai taikomi „Nvidia“ A100 ir būsimoms H100 plokštėms, bei visoms sistemoms, kurios jas naudoja. Šios plokštės užtikrina itin didelę skaičiavimo spartą, kuri gali būti naudojama dirbtiniam intelektui ar kitoms reikmėms. Draudimas įsigalioja nedelsiant.

„Nvidia“ pardavimai Kinijoje siekia 400 mln. dolerių, nauji reikalavimai gali reikšmingai juos paveikti, nurodė bendrovė.

CNN pateiktame komentare „Nvidia“ teigia, kad „bendradarbiauja su klientais Kinijoje, kad patenkintų jų planuojamus ar būsimus pirkimus alternatyviais produktais, taip pat gali siekti licencijų, jei pakaitalų nepakaktų“.

Kalifornijoje įsikūrusi AMD taipogi pranešė, kad JAV Prekybos departamentas nustatė reikalavimus, kurie gali paveikti MI250 skaičiavimo plokščių pardavimus. Tačiau Bendrovė nesitiki, kad nauji reikalavimai turės esminės įtakos verslui.

Paskelbus apie naujus ribojimus, „Nvidia“ akcijų kaina krito 6,6 proc., o AMD – 3,7 proc.

Nauji ribojimai patvirtina, kad tarp JAV ir Kinijos išlieka didelė įtampa dėl verslo santykių ir technologijų. Technologijų kompanijoms taip pat galioja ir draudimai eksportuoti produktus į Rusiją – ir „Nvidia“, ir AMD nurodė, kad šiuo metu Rusijai neparduoda jokių produktų.

JAV technologijų kompanijų verslas daug priklauso nuo Kinijos, ir jei valstybė nuspręs imtis atsako, tai gali reikšmingai paveikti įmonių veiklos rezultatus.

„Nvidia“ H100 vaizdo plokštės yra skirtos superkompiuteriams, kurie specializuojasi dirbtinio intelekto srityje. Iki šiol tam „Nvidia“ siūlė praėjusios kartos A100 vaizdo plokštes, vienoje jų dirbo 54,2 milijardo tranzistorių.

Tačiau kompanija tikina, kad H100 sparta bus mažiausiai trigubai didesnė nei A100. H100 galės pasiekti 2000 teraflopų skaičiavimuose su skaičiais, kurių dydis iki 16 bitų (FP16). Jei reikalingas didesnis tikslumas, skaičiavimai iki 32 bitų skaitmenimis sieks 1000 teraflopų, rašė „Tom‘s Hardware“. Palyginimui, naujausia žaidimų konsolė iš „Microsoft“ – „XBOX Series X“ – užtikrina 12 teraflopų skaičiuojamąją galią.