Socialiniuose tinkluose kaipmat ėmė plisti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip į dangų pakilę šviečiantys dronai vienu metu ima leistis žemyn galiausiai įkrisdami į Neries vandenį. Šį šou organizavusios įmonės „Light a Shy“ vykdantysis direktorius Vytautas Reisas LOGIN.LT pasakojo, kad toks pasirodymo scenarijus nebuvo suplanuotas, tačiau dronų leidimasis, o ne kritimas į vandenį, iš tiesų buvo numatytas.

„Vakar turėjom didelį norą vainikuoti valstybinę šventę savo dronų pasirodymu sostinėje, kuris prasidėjęs 18.30 val. turėjo trukti 10 minučių, o animacija buvo skirta būtent Lietuvos nepriklausomybei paminėti. Deja, tačiau nepalankūs orai ir netikėtai pakilęs stiprus vėjas mums pakišo koją. Sėkmingam pasirodymui mes esame nusibrėžę vėjo gūsių ribas, tai yra 9 m/sek. Vakar būtent ši riba ir buvo pasiekta, tačiau kartu buvo prognozuojama, kad gūsiai gali kilti iki 20 m/sek.


Labai aktyviai stebėjome visą situaciją. 20 minučių prieš pasirodymą dar pasidarėme bandymus, kurie įvyko sėkmingai, todėl nusprendėme, kad kilti galime ir pasirodymą vykdysime. Vis dėlto, vos pakilus dronams, pasirodymo pradžioje, vėjas ėmė stiprėti, žmonės netgi vizualiai galėjo matyti, kad dronai buvo blaškomi, tuomet vėjo gūsiai pasiekė prognozuotą 20 m/sek. greitį, o tai lėmė, kad buvo nuspręsta, jog pasirodymas nepavyks, o dronams buvo nurodyta leistis“, – aiškino V. Reisas.

Įmonės direktorius pabrėžė, kad tai, ką vakariniame Vilniaus danguje matė žmonės, nebuvo nupūstų dronų kritimas žemyn, mat tai – suplanuotas leidimasis į savo paskirties vietą. Paklausus, kodėl buvo pasirinkta, kad įrenginiai leistųsi į vandenį, V. Reisas nurodė, kad tai yra pakankamai įprasta praktika, mat būtent vanduo dažniausiai yra saugiausia vieta.

„Svarbu suprasti, kaip vyksta tokie pasirodymai. Jie vyksta specialios programos pagalba, kurią seka ir kontroliuoja du sertifikuoti pilotai, o pati teritorija, kur vykdomas pasirodymas, nuosekliai vertinama, iš anksto apžiūrima, nubrėžiamas konkretus perimetras suderintas su aviacijos institucijomis, taip numatomas pakilimo aukštis, iki kur dronai gali kilti ir atlikti savo pasirodymą.

Mūsų programa turi gana aukštą trijų lygių saugumo sistemą, kuri, jei pažeidžiamas 3 lygis ir dronai dėl kokios nors priežasties nukrypsta iš savo perimetro bei negali grįžti atgal, automatiškai nurodo dronams leistis į alternatyvią, saugią, iš anksto numatytą vietą. Šiame renginyje viena iš alternatyvių vietų buvo numatyta Neris. Kitose šalyse taip pat dažnai galima pastebėti, kad tokie pasirodymai vyksta būtent virš vandens telkinių ar panašių vietų“, – pasakojo pasirodymą organizavusios įmonės vykdantysis direktorius.

V. Reisas aiškino, kad taip jau buvo suplanuota, jog aukodami save, dalis sugrįžti nebegalėjusių dronų, turėjo leistis būtent į Neries vandenį. Jis pabrėžė, kad dronų nusileidimas į alternatyvią vietą privalo būti vykdomas užtikrinant visus tiek aviacijos saugumo reikalavimus, tiek kitas saugumo normas. Anot jo, alternatyvi vieta yra zona, kur besileidžiant įrenginiams niekas nenukentėtų ir nepatirtų žalos.

Tiesa, pašnekovas pabrėžė, kad šiam pasirodymui surengti buvo pasitelkta 100 dronų, kurie yra ypač lengvi ir sveria vos 270 gramų, kai įprastai naudojamų dronų svoris siekia 1 kilogramą. Kiek tiksliai įrenginių buvo sugadinta dėl staiga pakilusio vėjo – dar neaišku, tačiau V. Reisas nurodė, kad jau trečiadienio vakare dauguma į vandenį įkritusių dronų buvo ištraukti.

„Mūsų komanda vakar iki vėlumos darbavosi, tačiau turime technines galimybes matyti dronų lokaciją , įjungti jų apšvietimą ir būtent dėl to savo minimaliomis asmeninėmis pastangomis dalį dronų galėjome susirinkti“, – aiškino V. Reisas.

Jis nurodė, kad dėl vandens padarytų pažeidimų į Nerį nusileidę dronai bus utilizuoti.