Mano bandymai prasidėjo nuo namų, sekmadienio vakarą. Nors gyvenu Vilniaus centre, Mindaugo gatvėje, mano bute nei vieno operatoriaus 5G ryšys neveikė net priėjus prie lango. Tiesa, kartais pavykdavo pasiekti, kad įsižiebtų 5G ženkliukas „Telia“ kortelėje, tačiau tuomet ryšio signalas būdavo labai silpnas, o atsisiuntimo sparta nesiekė 10-ies megabitų per sekundę, tai yra lėčiau nei 4G.

Išėjau 5G „ieškoti“. Pirmiausia – ant Mindaugo g. „Maximos“ stogo esančios automobilių stovėjimo aikštelės. Mano nuostabai, čia pavyko pagauti tik vieno operatoriaus, tos pačios „Telia“ ryšį. Jis pademonstravo solidų, bet neįspūdingą 173 megabitų per sekundę (Mbps) atsisiuntimo spartą.

Artėjant prie Seimo, 5G jau sužimba naudojant visų operatorių korteles, ryšys darosi vis spartesnis.

Vilniaus centre, lauke, gana įprasta pamatyti 400-600 Mbps siekiantį atsisiuntimo greitį. Tačiau greičio svyravimai yra labai dideli. Galima pamatyti ir vos kelis Mbps, ir tūkstantį viršijančius. Be to, didžiausia sparta matoma esant lauke.

Įžengus į biurą Gynėjų gatvėje sparta reikšmingai krenta, arba kai kuriais atvejais 5G netgi išsijungia. Studijoje filmuojant LOGIN.LT laidą niekaip nepavyko pasiekti, kad prie 5G ryšio telefonas prisijungtų su „Tele2“ kortele, nors vos išėjus pro duris laukan – šio operatoriaus ryšio greitis atrodė įspūdingas, atsisiuntimas buvo spartesnis nei 600 Mbps.

„Bitė“ su 5G studijoje pasiekė 277 Mbps atsisiuntimo greitį ir gerokai pranoko 4G atsisiuntimo spartą, kuri siekė 104 Mbps. „Telia“ 4G čia buvo spartesnis nei 5G – 94 Mbps 4G tinkle, ir 65,9 Mbps 5G tinkle. „Tele2“ 4G ryšys studijoje užtikrino 63,8 Mbps atsisiuntimo greitį.

Daug tai ar mažai? Palyginimui, „Speedtest“ programėlė netgi esant maždaug 15 Mbps ryšiui vertina, kad to pakaktų 4K raiškos transliacijoms. Žinoma, vaizdo įrašai turėtų būti labai „suspausti“.

Pakako tame pačiame pastate pakilti į 7 aukštą, ir 5G rezultatai vėl kitokie: sparčiausia buvo „Bitė“ su 325 Mbps, toliau rikiavosi „Tele2“ su 169 Mbps, tuomet „Telia“ su 64,7 Mbps.

Ar būtų galima daryti kažkokių išvadų? Jokiu būdu. Matavimo rezultatai neparodo nieko kito, tik kaip ryšys veikė konkrečioje vietoje konkrečiu laiku.

Nuėjos vos kelis šimtus metrų iki Gedimino prospekte esančios kavinės, jos viduje rezultatai vėl buvo visiškai kitokie. Čia sparčiausia buvo „Telia“ su 961 Mbps vidutine atsisiuntimo sparta. Tai jau šviesolaidžiui (1000 mbps) prilygstanti sparta – momentinė sparta būdavo netgi didesnė nei vidutinė. Toliau rikiavosi „Bitė“ su 516 Mbps, o „Tele2“ taipogi buvo labai spartus – 359 Mbps.

Paskutine bandymų lokacija tapo Savanorių pr. 28 esantis sporto klubas. Jame nepavyko pasiekti, kad veiktų „Tele2“ 5G ryšys, o „Telia“ 5G leido atsisiuntimą 31,3 Mbps sparta, „Bitė“ – 409 Mbps.

Pagrindinė išvada yra tik ta, kad 5G yra labai jautrus, ir jo sparta labai smarkiai svyruoja priklausomai nuo buvimo vietos, aplinkos. 5G ryšiui paprastai naudojami aukštesni dažniai, kuriuos lengviau sutrikdo įvairios kliūtys. Dažnai 5G išsijungdavo įsėdus į automobilį, užėjus už namo kampo, įėjus į patalpų vidų ir pan.

Pastebėtina ir tai, kad „Telia“ ryšys Vilniuje dažniausiai dažnai būdavo lėtesnis, nei, pvz., „Bitės“ ar „Tele2“, jei pastarieji veikdavo. Greičiausiai dėl to, kad „Telia“ Vilniuje 5G ryšiui naudoja žemesnio 700 Mhz dažnio ryšio bokštus – nors lėtesnis, toks ryšys šiuo metu veikia patikimiau ir padengia didesnes teritorijas. Pati „Telia“ išskiria „5G Platus“ ir „5G greitas“ ryšius – pastarojo padengimas Vilniuje yra gerokai mažesnis, tačiau ten kur veikia (pvz., prie Seimo), demonstravo itin dideles galimybes. Kiti operatoriai naudoja „greito“ ryšio dažnių ruožus.

LOGIN.LT spartos matavimai yra preliminarūs, atlikti neprofesionalia galine įranga – tai nėra išsamus tyrimas. Profesionalius ryšio spartos tyrimus ir operatorių palyginimus atlieka Ryšių reguliavimo tarnyba.
5G ryšio tinklas

Išsiuntimo sparta panaši į 4G

Vertinant kitus ryšio parametrus, pvz., kokia sparta galima išsiųsti duomenis – o tai svarbu transliuojant vaizdą internete, siunčiant kam nors didelius failus – pastebėtina, kad 5G nedemonstruoja didelio pranašumo prieš 4G.

Visų bandymų metu, atlikus apie 50 matavimų, pats didžiausias greitis, kokį pavyko pasiekti – 109 Mbps „Telia“ tinkle, kavinėje prie Seimo. Tačiau dažniau buvo matomas kelių dešimčių megabitų per sekundę išsiuntimo greitis, kaip ir 4G.

Tikėtina, taip yra dėl to, kad išsiuntimo greitis labiausiai yra priklausomas ir ribojamas telefono antenos galingumo – turint ribotą bateriją ir anteną yra riba, kiek duomenų gali perduoti didesniu atstumu. Duomenų išsiuntimo greitis galėtų didėti artėjant prie ryšio bokšto.

Dar vienas svarbus interneto ryšio parametras – delsa, vadinamasis „ping“. Jis parodo, kiek laiko prireikia išsiųsti signalą ir patvirtinti, kad jis buvo priimtas. Tai parodo laiką, kiek užtrunka pasiųsti signalą tarp dviejų taškų.

Šis parametras aktualiausias kompiuterinių žaidimų žaidėjams, kadangi bet kokia papildoma delsa žaidžiant internete reikštų, kad vėluojama sureaguoti. Šioje vietoje bandymų metu 5G nepademonstravo didelio pranašumo. Delsa svyravo nuo keliolikos iki maždaug 30-ies milisekundžių, taip pat ir 4G.

Visų atliktų matavimų vidurkis 5G tinkle buvo 18,5 ms, o 4G tinkle – 20 ms. Palyginimui, namų „Wi-Fi“ turi 4 ms papildomą delsą.

Matuojant pasirodė, kad „Bitės“ tinkle delsa buvo mažiausia, tačiau norint tuo įsitikinti reikėtų detalesnių bandymų.

Tad norint transliuoti vaizdo įrašus internete, žaisti, kol kas 5G didelio pokyčio pajusti neleistų.

Nepastebėjau, kad 5G kaip nors papildomai veiktų telefono bateriją – galbūt dėl to, kad „Samsung Galaxy S23 Ultra“ buvo pakankamai sudėtinga iškrauti netgi per dvi dienas, šio telefono baterijos veikimo laikas buvo įspūdingas.
Naujasis „Samsung Galaxy S23 Ultra“

5G privalumai – ne tik greitis

Apibendrinant bandymų rezultatus, degantis 5G ženkliukas telefone dar nereiškia, kad gaunate didžiausią įmanomą spartą. Jei signalas silpnas ir sparta tesiekia kelis ar keliolika megabitų per sekundę, tikėtina, kad spartesnis toje vietoje būtų 4G, kuris turi platesnį padengimą.

Tačiau geriausiu atveju 5G gali pademonstruoti ir šimtą kartų didesnę spartą nei 4G.

Visų bandymų metu pati mažiausia 4G ryšio sparta buvo fiksuota ties 6 Mbps, vidutiniškai – 94 Mbps, o sparčiausia – 233 Mbps.

Pati mažiausia 5G ryšio sparta buvo 4,8 Mbps, vidutiniškai – 278 Mbps, didžiausia – 979 Mbps.

Tai veikia lyg „Sport“ režimas automobilyje, kuris įsijungia pats, kai gali. Jei 5G neveikia, Lietuvoje turime gerai išplėtotą ir greitą 4G, o jei 5G įsijungia, galima spartą reikšmingai padidinti.

Didesnių dažnių ruožai užtikrina kitą svarbų 5G pranašumą – didesnį tinklo pralaidumą. Galbūt teko patirti situacijų, kai dideliuose žmonių sambūriuose, pvz, koncerte, 4G ryšys suprastėja. 5G žada spręsti šią problemą – gali palaikyti milijonus prietaisų viename kvadratiniame kilometre, geba aptarnauti didesnius srautus per vieną ryšio bokštą.

Žinoma, 5G nėra be trūkumų. Pirmiausia, greičiai atrodo nesubalansuoti. Jei 4G tinkle ir atsisiuntimas ir duomenų siuntimas yra panašios spartos, 5G reikšmingai padidina atsisiuntimo greitį, bet ne siuntimo greitį. Tai gali būti problema tiems, kurie nori dalintis dideliais failais, ar transliuoti vaizdą aukšta raiška.

Bandymu metu 4G tinkle mažiausiais išsiuntimo greitis buvo 1,7 Mbps, vidutinis – 29,65 Mbps, didžiausias – 78,9 Mbps. 5G tinkle mažiausias išsiuntimo greitis buvo 5 Mbps, vidurkis – 49 Mbps, didžiausias – 109 Mbps.
5G ryšys.

Dar vienas privalumas – kaina

Norint naudotis 5G, visi operatoriai pritaikė tokią kainodarą, kad papildomai už 5G ryšį mokėti nereikia – perkant planus, turinčius didesnį duomenų kiekį (nuo 20 GB per mėnesį), 5G ryšys įjungiamas automatiškai.

Apžvalgos rengimo metu „Bitė“ pigiausią 20 GB planą siūlė už 22,9 euro per mėnesį, „Telia“ tiek pat duomenų siūlė už tokią pačią kainą, 22,9 Eur/mėn. Tele2 mažiausias planas su 5G – 25 GB duomenų už 20,9 centų.

Visiškai neribotų duomenų planai nedaug brangesni. „Bitė“ neribotus duomenis su 5G siūlo už 28,90 Eur/mėn, „Telia“ – 29,90 Eur/mėn, o „Tele2“ – 25,9 Eur.

Žinoma, tai oficialios kainos – jos ir pačios dažnai kinta, o be to, operatoriai dažnai individualiems klientams pasiūlymus teikia palankesnius. Pasiklauskite savo konsultanto, ką jis jums galėtų pasiūlyti.

Jei neturite 5G palaikančio telefono – ar verta šokti į šį traukinį? Ko gero labai daug ir nepraleidžiate. Tiesiog Lietuvoje veikia labai spartus 4G ryšys, kuris praktiškai maksimaliai leidžia išnaudoti telefono galimybes – transliuoti ar siųsti aukščiausios raiškos vaizdo įrašus.

Tačiau namų vartotojams, jei jų vietoje 5G ryšys yra stiprus, o galimybės įsirengti šviesolaidį internetą nėra, tai gali būti geriausias pasirinkimas – svarbu pasitikrinti, kokios spartos ryšį toje vietovėje užtikrina jūsų operatorius. Skirtumai tarp operatorių konkrečiose vietovėse, 5G tinkle, gali būti dar didesni, nei 4G atveju.

Daugiau apie 5G ryšį Vilniuje – LOGIN.LT video apžvalgoje.