Taip yra todėl, kad mėlynai žymimos iš kitų „iPhone“ ateinančios „iMessage“ žinutės, o žalia spalva pažymėtos iš „Android“ įrenginių ateinančios įprastos SMS ar MMS žinutės, kurios neturi papildomų funkcionalumų.

Vis dėlto, sulaukusi kritikos, „Apple“ kitais metais pasiūlys naują žinučių siuntimo standartą. Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, tai suteiks daugiau galimybių skirtingais įrenginiais bendraujantiems žmonėms.

Pokyčius paskatino konkurentai


Tarpusavyje žinutėmis bendraujant „iPhone“ telefonais galima pasinaudoti ir keliomis papildomomis galimybėmis: pasidalinti savo buvimo vieta, matyti, kada žinutė buvo perskaityta bei kai pašnekovas rašo naują žinutę, dalintis nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Be to, tokias žinutes „Apple“ laiko saugesnėmis, nes jos apsaugotos galutiniu šifravimu.

„iPhone“

Šiomis papildomomis savybėmis „iMessage“ sistema pasižymi todėl, kad žinutėms siųsti naudoja ne mobilųjį ryšį, o interneto duomenis arba belaidį „Wi-Fi“ ryšį. Norėdama pažymėti, su kuriais pašnekovais galima naudotis visais šiais funkcionalumais, „Apple“ tarp „iPhone“ siunčiamas „iMessage“ žinutes žymi mėlynai, o iš „Android“ įrenginių gaunamas paprastas SMS ar MMS žinutes – žaliai. Tačiau „iPhone“ naudotojai „iMessage“ paslaugos gali ir nenaudoti – ją įrenginiuose galima išjungti.

„Vis dėlto, „Apple“ konkurentams tokia naudotojų atskirtis nepatinka – jie paskatino prekės ženklą pritaikyti naują RCS (angl. „Rich Communication Services“) žinučių siuntimo standartą. Jis suteiktų panašių galimybių skirtingais įrenginiais bendraujantiems žmonėms, nes taip pat veikia naudodamas interneto duomenis ar belaidį ryšį“, – sako A. Lukošius.

Tarp labiausiai tokį pokytį skatinusių „Apple“ konkurenčių atsidūrė „Google“ ir „Samsung“, kurios raštu kreipėsi į Europos Komisiją. Tačiau įtakos turėjo ir naujausios ES skaitmeninių platformų taisyklės. Skaitmeninių rinkų įstatymas nurodo, kad skaitmeninių paslaugų teikėjai nustatytų būdus, kaip jų platformų naudotojai galėtų lengvai sąveikauti su konkuruojančiomis platformomis.

Žalios spalvos neatsisakys


Nors ir ketina nuo 2024 m. naudotojams pasiūlyti universalų RCS žinučių siuntimo standartą, „Apple“ kol kas ketina ir toliau žymėti iš „Android“ įrenginių gaunamas žinutes žalia spalva. Tačiau nepatvirtinama, ar toks spalvų žymėjimas išliks visada. „Apple“ teigimu, „iMessage“ ir toliau išlieka geriausiu ir saugiausiu būdu susirašinėti tarp dviejų „iPhone“ įrenginių.

„iPhone“

„Tikėtina, kad „Apple“ ir toliau skatins vartotojus naudotis „iMessage“ paslaugomis, net jei pritaikys RCS standartą. „iMessage“ žinutės yra užšifruotos, taip pat neseniai įdiegta išplėstinė „iCloud“ žinučių duomenų apsauga. „Apple“ teigia, kad RCS šiuo metu nepalaiko tokių stiprių saugumo galimybių kaip „iMessage“, – sako A. Lukošius.

Eksperto teigimu, nors naudotojams šis pokytis bus naudingas – netrukus net ir „Android“ telefonus turintys žmonės su „iPhone“ savininkais galės žinutėmis dalintis įvairiais failais, matyti, kada pašnekovas rašo naują žinutę ir mėgautis kitomis funkcijomis.