Institucinės akcininkų tarnybos (ISS) teigė, kad jaučia „didelį susirūpinimą“ dėl apdovanojimo dydžio atlyginimo mokėjimo, palyginti su 14,8 mln. JAV dolerių prieš metus.

Ponas T. Cookas, kurio grynoji vertė, kaip pranešama, yra daugiau nei 1 mlrd. svarų sterlingų, gavo atlyginimą akcijomis, atlyginimą ir mokėjimus už kitas išlaidas.

BBC susisiekė su „Apple“ dėl komentaro.

Laiške akcininkams ISS teigė, kad yra „didelių rūpesčių“ dėl paketo masto. „Pusėje apdovanojimo trūksta veiklos kriterijų“, – sakė ISS.

61 metų J. Cookas, dažnai viešai kalbėjęs apie savo susirūpinimą lygybės ir žmogaus teisių klausimais, 2015 metais pareiškė, kad prieš mirtį atiduos visą savo turtą.

ISS duomenimis, T. Cooko atlyginimas buvo 1447 kartus didesnis nei vidutinio „Apple“ darbuotojo atlyginimas.

Į jo paketą buvo įtrauktos 630 600 dolerių asmeninės apsaugos išlaidos ir 712 500 dolerių naudojimuisi asmeniniu privačiu lėktuvu. ISS teigė, kad praėjusiais metais tokių privilegijų kaina „žymiai viršijo“ fiksuotas panašiose įmonėse.

Praėjusiais metais JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos (SEC) paraiška parodė, kad T. Cookas labdarai paaukojo beveik 7,4 mln. svarų sterlingų vertės „Apple“ akcijų, neįvardydamas gavėjo.

„iPhone“, „iPad“ ir „MacBook“ gaminanti bendrovė tapo pirmąja įmone, kuri sausio mėnesį pasiekė 3 mlrd. JAV dolerių akcijų rinkos vertę, o vėliau nukrito iki dabartinės 2,8 mlrd. dolerių vertės.

Akcininkų grąža dabar yra didesnė nei 1000 proc. nuo tada, kai 2011 m. ponas T. Cookas pradėjo vadovauti.

Pirmąją kovo savaitę Apple turi surengti metinį akcininkų susirinkimą. Tačiau akcininkų balsai yra tik patariamieji, o „Apple“ valdyba sprendžia dėl atlyginimų paketų.

Praėjusių metų susirinkime 95 proc. akcininkų balsų palaikė „Apple“ vadovų atlyginimų programą.