Pasak JAV prokurorų, aštuoni vyrai internete sekėjams reklamavo rinkoje prekiaujamus vertybinius popierius, neatskleisdami, kad planuoja juos parduoti, kai tik kainos pakils. Šnekamojoje kalboje taip vadinamos angl. „pump and dump“ schemos.

23-38 metų amžiaus influenceriai skelbė savo ekstravagantiško gyvenimo būdo nuotraukas.

Dabar jie kaltinami sąmokslu sukčiaujant vertybiniais popieriais, už kurį gresia 25 metai kalėjimo.

Septyniems vyrams taip pat pateikti kaltinimai dėl kitų finansinių nusikaltimų, susijusių su įtariama „pump and dump“ schema, teigia JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) ir Teisingumo departamentas (DoJ), kurie trečiadienį kartu paskelbė kaltinimus.

Socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Discord“ grupė „reklamavo save kaip sėkmingus pardavėjus“, teigiama SEC pranešime spaudai.

Jie skelbė „melagingą, teigiamą“ informaciją apie kiekvieną akciją, kad „dirbtinai padidintų jos kainą“, pridūrė DoJ prokurorai.

Po to, pakilus kainai, jie „slapta“ pardavė savo akcijas ir „nuslėpė“ šį žingsnį nuo savo sekėjų.

Įtariami nusikaltimai buvo vykdomi nuo 2020 m. sausio iki 2022 m. balandžio. Kiekvienas iš kaltinamųjų šį mėnesį turėjo daugiau kaip 100 tūkst. „Twitter“ sekėjų.

„Twitter“

Pasak JAV prokurorų, influenceriai naudojosi savo paskyromis, kad paskatintų socialinių tinklų sekėjus dalytis savo finansiniu atlygiu.

„Kaltinamieji naudojosi savo patikimumu socialiniuose tinkluose, kad maksimaliai padidintų savo pelną sekėjų sąskaita“, – teigė prokurorai.

Grupė valdė internetinę biržos prekiautojų bendruomenę „Atlas Trading“. Jie taip pat valdė pokalbių kambarį „Atlas Trading Discord“, kurį naudojo sekėjams „skleisti melagingą ir klaidinančią informaciją“.

„Finansiniai nusikaltimai, tokie kaip sukčiavimas vertybiniais popieriais, gal ir nėra smurtiniai, bet tikrai neapsieina be aukų“, – teigė FTB vadovaujantis specialusis agentas Džeimsas Smitas.

Kaltinamieji ir jų „Twitter“ paskyros:

  • Edward Constantin (@MrZackMorris)
  • Perry „PJ“ Matlock (@PJ_Matlock)
  • Thomas Cooperman (@ohheytommy)
  • Gary Deel (@notoriousalerts)
  • Mitchell Hennessey (@Hugh_Henne)
  • Stefan Hrvatin (@LadeBackk)
  • John Rybarcyzk (@Ultra_Calls)
  • Daniel Knight (@DipDeity)


JAV Teksaso pietinės apygardos apylinkės apygardos teisme jiems pateikti baudžiamieji ir civiliniai kaltinimai.

Grupės nariai kaltinimų kol kas viešai nekomentavo.