„Pažiūrėkime, kaip „Snickers“ batonėlis paveiks mano cukraus kiekį kraujyje“, – prieš pat valgydamas batonėlį į kamerą sako 52 metų Justinas Richardas, „TikTokeris“ iš Toronto.

Praėjus šiek tiek laiko J. Richardas sako: „Praėjo kelios valandos nuo tada, kai suvalgiau šokoladinį batonėlį, pažiūrėkime į gliukozės monitorių ir sužinosime, kas iš tikrųjų nutiko.“

Jis pakelia ranką, ant kurios mirksi mėlynas apvalus prietaisas, panašus į pleistrą. Virš jo galvos blyksteli ekrano nuotrauka su gliukozės kiekio kraujyje rodmenimis, kurie pakilo, nukrito ir vėl pakilo.

„Mano cukraus kiekis kraujyje šoktelėjo“, – sako jis. „Nenuostabu, nes batonėlyje yra gausu cukraus“.

Tai tipiškas 60 sekundžių trukmės J. Richardo, kurio paskyra platformoje vadinasi @insulinresistant1, „TikTok“ įrašas.

Kitame klipe vyras suvalgo saują brokolių prieš dar vieną „Snickers“ batonėlį, tada toliau dalijasi gliukozės kiekio kraujyje rezultatais, gautais iš asmeninio nuolatinio gliukozės jutiklio. Šį keistą derinį jis valgo norėdamas parodyti, kaip maisto vartojimo pokyčiai gali paveikti gliukozės kiekio kraujyje šuolį ar net užkirsti jam kelią.

Nuolatiniai gliukozės jutikliai jau seniai naudojami kaip priemonė stebėti cukraus kiekį kraujyje žmonėms, sergantiems 1 ir 2 tipo diabetu. Tačiau yra vienas dalykas – J. Richardas neserga diabetu.

Suvartojamo cukraus kiekio stebėjimas yra įprasta praktika žmonėms, kuriems taikomi griežtos cukraus kiekio kraujyje kontrolės gydymo planai, ir tiems, kurių gliukozės kiekis kraujyje nuolat mažas, šiuolaikiniai CGM prietaisai – neinvaziniai dėvimi prietaisai, pritvirtinami prie rankos, – staiga tapo populiaria „sveikatingumo“ tendencija socialiniuose tinkluose.

Tokie vartotojai kaip J. Richardas, integravę CGM prietaisus į savo kasdienį gyvenimą, išpopuliarėjo „TikTok“ ir „Instagram“ socialiniuose tinkluose, o kai kurie interneto sveikatos treneriai ir dietologai juos giria.

Gliukozės jutiklis

J. Richardas, turintis daugiau nei 800 tūkst. „TikTok“ sekėjų, yra tik vienas iš influencerių, padėjusių paskatinti šią tendenciją. Jo puslapyje, kurį jis pradėjo kurti pandemijos metu, vaizduojama, kaip jis valgo įvairius maisto produktus ir gėrimus, nuo gazuotų gėrimų iki šokolado plytelių, reaguodamas į rodmenis, kuriuos skleidžia jo turimas CGM prietaisas.

Gliukozės kiekio kraujyje stebėjimo prietaisai nėra naujiena. XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje medicinos bendrovės „Medtronic“, „Dexcom“ ir „Abbott“ iš esmės pakeitė diabeto valdymo būdus. Nepertraukiamo gliukozės kiekio kraujyje stebėjimo svarba pacientams yra gerai žinoma kaip priemonė glikemijos kontrolei gerinti, ypač sergant 1 tipo diabetu.

CGM yra labai svarbi priemonė, padedanti išvengti diabetinės ketoacidozės – gyvybei pavojingos komplikacijos, kuria serga 1 tipo diabetu sergantys pacientai. Tačiau tyrimų, patvirtinančių, kad gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas iš esmės sveikiems suaugusiesiems prilygsta bendram sveikatos pagerėjimui, beveik nėra.

Dr. Idzas, dar vienas „TikTokeris“, turintis daugiau nei 1,7 mln. sekėjų, CGM prietaisų naudojimą suaugusiesiems be jokio medicininio poreikio vadina „sutrikusio valgymo požymiu“.

Dr. Idzas, kurio tikrasis vardas – Idrees Mughal, yra sertifikuotas gydytojas, Jungtinėje Karalystėje baigęs medicinos mokslus ir turintis patirties mitybos tyrimų srityje.

Jis tapo žinomu veikėju, kai ėmė priekaištauti „TikTok“ platinamai „nesąmoningai sveikatos informacijai“, kuri „medžioja žmonių pažeidžiamumą“. Vyras sako, kad CGM prietaisai nėra skirti sveikiems žmonėms, nes „mūsų organizmas sukurtas taip, kad reguliuotų šuolius“.

Dr. Idzas sako, kad žmonės turi suprasti, jog gliukozės kiekio kraujyje šuoliai nėra problema. Tiesą sakant, taip ir turėtų nutikti, kai valgome maistą. Net valgant baltymų gali padidėti insulino kiekis.

Tai yra svarbu, nes žmonės bijo gliukozės kiekio kraujyje šuolių, nes jie „pakelia insuliną“, ir mano, kad dėl to didėja riebalų kiekis ir atsparumas insulinui.

Nors žmonėms, nešiojantiems CGM prietaisus cukraus kiekiui stebėti ir sekti, nėra fizinio pavojaus, tačiau yra reali galimybė, kad „per didelis duomenų kiekis“ gali sukelti informacijos perkrovą, klaidingus pavojaus signalus, nereikalingą nerimą, sumaištį ar klaidingą interpretaciją.

Vis dėlto nenuostabu, kad vis daugiau žmonių nori eksperimentuoti su CGM prietaisais. Ne tik „TikTokeriai“ propaguoja gliukozės kiekio kraujyje stebėjimą kaip sveikatos ir geros savijautos rodiklį, bet ir socialinės žiniasklaidos priemones užplūdo tokių perspektyvių prekių ženklų kaip „Nutrisense“, „Veri“ ir „Signos“ CGM prietaisų reklamos.

Bendrovės kuria reklamas, kuriomis siekiama įtikinti sveiką žmogų, kad svarbu reguliariai sekti cukraus kiekį kraujyje ir taip galima numesti svorio arba pagerinti medžiagų apykaitą.

Jų idėja ta, kad valgant rafinuotus angliavandenius ir saldų maistą gali padidėti gliukozės kiekis kraujyje, o laikui bėgant ląstelės, kurios turėtų įsisavinti insuliną ir reguliuoti gliukozės gamybą kepenyse, tampa atsparios šiam hormonui dėl įprastos blogos mitybos.

Gliukozės jutiklis

Heather Davis, licencijuota dietologė ir „Nutrisense“ mitybos specialistė, neigia, kad bendrovė žada galimybę žmonėms numesti svorio stebint gliukozės kiekį. „CGM pats savaime nėra svorio metimo prietaisas, tai viena iš daugelio priemonių, galinčių padėti suprasti, kaip skirtingas maistas veikia medžiagų apykaitos sveikatą, įskaitant svorį“, – sako ji.

Dr. Idzas nesutinka su H. Davis. Jis teigia, kad dauguma žmonių net nežino, kaip interpretuoti CGM rezultatus. „Net ir man, kaip gydytojui, tikriausiai reikėtų atlikti tam tikrus skaičiavimus. Įsivaizduokite paprastą žmogų, jis net nežinos, kaip tai interpretuoti“, – teigia jis.

Anot jo, bendrovės, reklamuojančios sveikus asmenis, dėvinčius CGM prietaisus, turi didžiulę galimybę gauti finansinės naudos iš naujausios sveikatos mados.

„Bendrovės, parduodančios savo CGM prietaisus sveikiems žmonėms, patenka į perpildytą, bet vis didėjančią rinką, kuri yra tinkama išnaudoti žmonių naivumą“, – perspėja jis.