Palydovinis ryšys leistų žinutes siųsti ir gauti tose vietose, kur nėra įprasto mobiliojo ryšio. „Qualcomm“ lustų rinkiniai užima kone trečdalį mobiliųjų telefonų rinkos.

Viena pirmųjų palydovinio ryšio funkcijas į savo telefonus įdiegė „Apple“, pernai rugsėjį pristačiusi „iPhone 14“ modelius. Bendrovė siūlo kritiniu atveju išsiųsti ir gauti paprastus tekstinius pranešimus – jei, pvz., ištiko nelaimė.

„Qualcomm“ ir „Iridium“ partnerystė palydovinio ryšio paslaugas leis pasiūlyti milijonams telefonų turėtojų – tai nebus susieta su konkrečiu išmaniojo telefono gamintoju, tačiau kiekvienas gamintojas šią paslaugą turės įjungti.

Kaip tai atrodytų – šių metų aukščiausios klasės telefonai, pvz., „OnePlus 11“ ar „Samsung Galaxy S23“, kuriuose bus integruotas „Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2“ lustų rinkinys, galės siųsti ir gauti tekstinius pranešimus palydoviniu ryšiu. Kaip nurodė „Qualcomm“ savo pristatyme, tą darant telefoną reikės nukreipti į dangų, tačiau paslauga bus galima naudotis nebūtinai vien pirmosios pagalbos funkcijoms.

„Iridium“ palydovinio ryšio sistema pradėjo veikti nuo 1997 metų, kuomet išsiųstas pirmas palydovas į orbitą –2019 metais tinklo plėtra baigta, jį sudaro 75 palydovai. Palydovai dengia visą Žemės rutulį, jie skrieja žemoje orbitoje, maždaug 780 km aukštyje, palydovai gali keistis informacija tarpusavyje.

„Qualcomm“ savo naująją funkciją vadina „Snapdragon Satellite“, ir ji bus integruota tik į aukščiausios kokybės procesorius – nereikėtų tikėtis, kad palydovinis ryšys artimiausiu metu atsiras biudžetiniuose telefonuose.

Ilgainiui tokie lustai galėtų pasirodyti ir planšetiniuose kompiuteriuose, nešiojamuose kompiuteriuose, ar netgi automobiliuose. Ilgainiui palydovinis ryšys gali būti naudojamas ne tik skubios pagalbos atvejais – žinoma, už papildomą mokestį.

Palydovinis ryšys išspręs mobiliųjų telefonų ribotumą ir leis naudotis ryšiu tose vietose, kurios nepadengtos mobiliojo ryšio tinklais, pvz., kalnuotose ar nutolusiose vietovėse. Elono Musko plėtojamas „Starlink“ palydovinis ryšys demonstruoja, kad jis tinkamas ir plačiajuosčio didelės spartos internetinio ryšio paslaugai, tik jis paprastai brangesnis už šviesolaidį, kabelinį ar mobilųjį ryšį.

Dar telefonų gamintojai turės taikytis prie vietinių teisės aktų. Pavyzdžiui, tokios šalys kaip Indija ar Kinija draudžia naudoti palydovinius telefonus.