KTH Karališkojo technologijos instituto profesorius Niklas Arvidssonas buvo vienas iš trijų tyrėjų, 2018 m. prognozavusių greitą grynųjų pabaigą. Ir jis tebemano, kad prognozė pataikė, nors daug švedų grynuosius tebenaudoja, rašo portalas idg.se.

„Mes vis tiek buvome gana arti“, – sako N. Arvidssonas.

Anksčiau mokslininkai tiesiog skaičiavo, kad mokėjimų grynaisiais bus vis mažiau, ir galiausiai parduotuvėms juos palaikyti bus tiesiog per brangu.

N. Arvidssonas vis dar pateisina buvusią prognozę.

„Paskaičiuota data buvo pagrįsta faktu, kad tuomet grynieji prekyboje sudarė 18 procentų. Esant mažėjimo tendencijoms, procentinė dalis dabar turėjo nukristi iki 7 procentų, ir tokios ekonominės sąlygos prekybininkams taptų nuostolingos, dėl to prekybininkai tiesiog nebepriimtų mokėjimų grynaisiais“, – paaiškina profesorius.

Iš tiesų, šiuo metu Švedijoje mokėjimai grynaisiais tesudaro 7,5 procento, rodo centrinio banko „Riksbank“ skaičiavimai, tai beveik atitinka prognozę. Tačiau pasikeitė kai kas kito ¬¬– šiek tiek toliau pasislinko lūžio taškas, nuo kada priimti grynuosius nebeapsimoka. Per penkerius metus pasaulyje buvo ir daug įvykių, kurie skatino pasilaikyti šiek tiek grynųjų.

Nors grynųjų proporcija ekonomikoje ir sumažėjo, bendra jų grynųjų suma padidėjo, ypač prasidėjus karui Ukrainoje. Švedai turi apie 65 milijardus kronų, arba apie 5,8 mlrd. eurų grynųjų, tai 7,6 procento daugiau nei prieš metus. Šalyje buvo teikiamos rekomendacijos turėti grynųjų, jei atsitiktų kas netikėto.

Laikinas stabtelėjimas nesustabdys Švedijos perėjimo prie visuomenės be grynųjų. Pasak N. Arvidssono, skaitmeninės mokėjimo alternatyvos – tokios kaip kortelės, mokėjimai mobiliuoju telefonu ar šalyje populiari mokėjimų programėlė „Swish“ – ilgainiui nugalės grynuosius pinigus.

„Jei dingtų elektra ir internetas, sunku būtų tvarkyti ir grynuosius pinigus. Tačiau kuo daugiau lygiagrečiai veikiančių mokėjimo sistemų, tuo visa sistema tampa tvirtesnė“, – vertina ir grynųjų nenurašo profesorius.

Jis nebesiėmė prognozuoti naujos datos, ir nesiryžo nuspėti, kada „Riksbank“ galėtų nustoti leisti grynuosius pinigus.