JAV grupės ieškiniu iš pagrindinės pasaulyje paieškos sistemos ir patronuojančiosios bendrovės „Alphabet“ buvo reikalaujama mažiausiai 5 mlrd. dolerių (4,5 mlrd. eurų), rašo BBC.

Didelės technologijų įmonės susidūrė su padidėjusiu jų veiklos tikrinimu JAV ir už jos ribų.

Teisininkai, atstovaujantys „Google“ ir jos naudotojus, neatsakė į BBC prašymus pakomentuoti.

JAV apygardos teisėja Yvonne Gonzalez Rogers praėjusią savaitę Kalifornijoje sustabdė suplanuotą bylos nagrinėjimą, teisininkams pareiškus, kad jie pasiekė preliminarų susitarimą.

Šių metų pradžioje teisėja Y. Gonzalez Rogers atmetė „Google“ prašymą nutraukti bylą, sakydama, kad negali sutikti, jog naudotojai sutiko leisti „Google“ rinkti informaciją apie jų naršymo veiklą.

Susitarimo sąlygos nebuvo atskleistos. Tačiau tikimasi, kad teisininkai pateiks oficialų susitarimą teismui patvirtinti iki 2024 m. vasario mėn.

„Incognito“ režimas

Grupės ieškinyje, kurį 2020 m. pateikė advokatų kontora „Boies Schiller Flexner“, teigiama, kad „Google“ sekė naudotojų veiklą net tada, kai jie nustatė naršyklės „Google Chrome“ režimą „Incognito“, o kitose naršyklėse – „privatų režimą“.

Ji teigė, kad tai pavertė „Google“ „neatskaitingu informacijos lobynu“ apie naudotojų pageidavimus ir „potencialiai nepatogius dalykus“.

Priduriama, kad „Google“ negalėjo „toliau užsiimti slaptu ir neleistinu duomenų rinkimu iš beveik kiekvieno amerikiečio, turinčio kompiuterį ar telefoną“.

„Google“ teigė, kad buvo iš anksto informavusi naudotojus apie duomenis, kuriuos rinko, kai jie naudojosi „privačiu režimu“, nors daugelis jų manė kitaip.

Teigiama, paieškos istorijos rinkimas, net ir privačios peržiūros režimu, padeda svetainių savininkams „geriau įvertinti savo turinio, produktų, rinkodaros ir kt. efektyvumą“.

„Incognito“ režimas „Google Chrome“ naršyklėje suteikia naudotojams galimybę rinktis paiešką internete, kai jų veikla nėra išsaugoma naršyklėje ar įrenginyje. Tačiau lankomos svetainės gali naudotis tokiomis priemonėmis kaip „Google Analytics“, kad galėtų stebėti naudojimą.

„Google“

„Google“ susiduria ir su kitais ieškiniais, kuriuose ginčijama jos paieškos ir skaitmeninės reklamos praktika.

Anksčiau šį mėnesį technologijų milžinė pranešė, kad sumokės 700 mln. JAV dolerių (6,3 mln. eurų) , kad patenkintų ieškinį, kurį pateikė grupė JAV valstijų, kaltinančių „Google“ slopinant konkurenciją „Play Store“ parduotuvėje „Android“ įrenginiuose.

Tai įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai ji pralaimėjo JAV teismo kovą „Fortnite“ kūrėjai „Epic Games“. Vaizdo žaidimų bendrovė 2020 m. padavė „Google“ į teismą už tai, kad ši neteisėtai sudarė sąlygas jos programėlių parduotuvei dominuoti konkurentų atžvilgiu.