„Šiandien kibernetiniai nusikaltėliai nesirenka, į ką jie taikosi internete – visi nuo politikų ir žvaigždžių, iki eilinių gyventojų, patiria riziką, kad jų asmeninė informacija gali būti pavogta“, – įspėja „Google“.

Savo tinklaraščio įraše kompanija tikina, jog siekia ne kaišyti saugumo skyles, o apskritai eliminuoti tam tikras grėsmes.

„Šiandien jau milijardai žmonių pasaulyje naudosis mūsų paslaugomis, kurios padės ir su mažais, ir dideliais dalykais: ar tai būtų apmokėjimas už kavą su „Google Pay“, ar nuotoliniai mokymai klasei mokinių. Mums tenka atsakomybė, kad asmeninė informacija būtų saugi. Žinome, kad jūsų „Gmail“ paskyra dažniausiai yra susieta su kitomis paskyromis, kurios nepriklauso „Google“: tai socialiniai tinklai, bankininkystė, prekyba ir kita. Štai kodėl „Gmail“ saugumas yra fundamentalus mūsų darbe“, - savo žingsnį paaiškina kompanija.

Įjungti papildomo saugumo nustatymai, tikimasi, padės užblokuoti daugiau kibernetinių atakų ar kitų nusikaltimų.

Šiuo metu papildomas saugumo raktas dažniausiai yra išmanusis telefonas – jungiantis prie „Gmail“ paskyros, telefone iššoka pranešimas, prašantis patvirtinti, ar tikrai jūs atliekate tam tikrus veiksmus. Tad sukčiams nepakaktų tik žinoti slaptažodį.

„Google“ pažymi norinti, kad visi vartotojai turėtų geriausią apsaugą ir tai turėtų būti baziniai nustatymai visuose įrenginiuose ir paskyrose.

„Google“ kiekvienam rekomenduoja atlikti šiuos veiksmus:

1. Atlikti saugumo patikrą (Security Checkup) – tą galite padaryti paspaudę nuorodą. Čia esančios instrukcijos žingsnis po žingsnio suteiks personalizuotas rekomendacijas, kurios sustiprintų „Google“ paskyros apsaugą. Taip pat tai leis paruošti paskyrą tuo atveju, jei prireiktų ją atstatyti – pakanka nurodyti telefono numerį ir atsarginį e. paštą.

2. Įjungti 2FA (2SV), arba ilgainiui tai padarys pati „Google“. Jei slaptažodis patektų piktavaliams į rankas, jie vis tiek negalėtų prisijungti prie paskyros.

3. Naudoti „Google Password Manager“ slaptažodžių tvarkyklę, kuri įdiegta tiesiai į naršyklę „Chrome“ ar telefono „Android“ operacinėje sistemoje. Tvarkyklė leidžia sukurti sudėtingus slaptažodžius, skirtingus visoms paskyroms, jų nebereikia prisiminti, kadangi juos įveda pati tvarkyklė. Taip pat čia galima pasitikrinti, ar jūsų slaptažodžiai jau buvo kur nors nutekėję. „Google“ argumentuoja, kad šis būdas yra ir patogesnis – nereikia įvedinėti slaptažodžių, pakanka spustelti mygtuką, ir slaptažodis atsiras pats.
Google ir Facebook turi ambicijų Afrikoje

Anksčiau pati „Google“ dėstė, kad 2FA ves prie ateities, kurioje apskritai nebėra slaptažodžių. Saugumą itin sustiprintų, kai prisijungiant internete reikalingas fizinis daiktas – ar tai būtų įprastas telefonas ir žinutėmis atsiunčiami kodai, ar specialus saugumo raktas.

Dar 2018 metais „Google“ atskleidė, kad 90 procentų aktyvių „Gmail“ paskyrų nenaudojo autentifikacijos dviem faktoriais, ar dviem žingsniais, kaip tai vadina „Google“. Pagrindinis barjeras, kodėl tai vis dar nėra įprastas būdas – per menkas vartotojų supratimas, kokias naudas 2FA suteikia, o be to, tai papildoma procedūra.

Socialiniame tinkle „Facebook“ dviejų faktorių autentifikaciją pernai naudojo tik 4 procentai vartotojų, panaši dalis – ir kituose socialiniuose tinkluose, pranešė „The Verge“.