„911 neveikia. Mobiliojo ryšio paslaugos neveikia. Neveikia telefono ryšys“, – trečiadienio rytą CNN sakė Havajų gubernatorė leitenantė Sylvia Luke.

Nors stiprus vėjas kartais gali kelti grėsmę mobiliojo ryšio bokštams, dauguma jų yra pakankamai tvirti, kad atlaikytų blogiausią, ką gali atnešti net penktos kategorijos uraganas. Tačiau problemą apsunkina gaisras.

„Kai gaisrai priartėja per arti mobiliojo ryšio bokštų, jie sudegina įrangą, antenas ir maitinimo linijas“, – sakė rinkos tyrimų bendrovės „Forrester“ viceprezidentas Glennas O'Donnellas.

Gaisrai Havajuose

„Kraštutiniais atvejais jie taip pat gali susilpninti bokštus, todėl kai kurie jų gali sugriūti. Dūmai ir liepsnos taip pat gali susilpninti signalus dėl kietųjų dalelių tankio ore.“

Sugriuvus bokštui, mobiliojo ryšio tinklams atkurti gali prireikti kelių mėnesių. Tačiau, jei operatoriai gali ir yra pasirengę atkurti tinklą naudodami mobiliuosius atsarginius įrenginius, ribotas paslaugas galima atkurti per kelias valandas.

Elektros energijos tiekimo sutrikimai taip pat kelia grėsmę mobiliojo ryšio bokštams. PowerOutage.us duomenimis, dėl Maui nelaimės mažiausiai 14 tūkst. namų ir įmonių šioje vietovėje liko be elektros. Daugelyje bokštų įrengti atsarginiai elektros generatoriai, tačiau jų pajėgumas yra ribotas.

Gaisrai Havajuose

Pasak „ABI Research“ vyresniojo tyrėjo Dimitrio Mavrakio, mobiliojo ryšio bokštuose yra įdiegtos atsarginės technologijos, bet paprastai tai daroma naudojant šviesolaidinius kabelius arba mikrobangų (belaidžius) ryšius.

Tačiau jei atsitinka kas nors nepaprasto, pavyzdžiui, sąveika su siautėjančiais gaisrais, šios jungtys gali patirti „katastrofiškų gedimų ir palikti ląsteles be ryšio su likusiu pasauliu“.

Be to, ekstremaliosios situacijos atveju padidėjęs skambučių skaičius gali perkrauti sistemą, net jei žmonės gali priimti skambučius.

„Net ir gerai veikiančiose vietose gali sutrikti ryšys, nes vienu metu vyksta labai daug pokalbių“, – sakė D. Mavrakis.

Asociatyvioji nuotr.

„Šiose vietovėse visi vienu metu gali bandyti susisiekti su artimaisiais arba valdžios institucijomis, todėl tinklas bus perkrautas ir gali sutrikti. Tačiau tai lengviau ištaisyti, o tinklo operatoriai gali imtis papildomų priemonių, kad jie greitai pradėtų veikti.“

„T-Mobile“ atstovas spaudai sakė, kad bendrovė stebi situaciją ir vertina gaisro poveikį jos įrangai šioje vietovėje.

„Kai tik sąlygos bus saugios, mūsų ekstremaliųjų situacijų valdymo komanda dislokuos nešiojamus, judrius palydovinius ir mikrobangų sprendimus, kurie atkurs paslaugų teikimą paveiktose teritorijose“, – sakė jis.

Palydovų tinklų viltis

Tačiau palydoviniai tinklai ir toliau veikia nepriklausomai nuo to, kas vyksta ant žemės. Tai reiškia, kad palydoviniai telefonai, kurie dažnai turi dideles antenas, gali padėti teikti balso, SMS ir duomenų perdavimo paslaugas bet kurioje Žemės vietoje, net jei nėra mobiliojo ryšio.

Palydovinius telefonus per daugelį metų išpopuliarino žygeiviai, gelbėtojai ir bebaimiai keliautojai, tačiau jie yra brangūs ir nėra plačiai paplitę produktai. Kai kuriuose naujesniuose išmaniųjų telefonų modeliuose, įskaitant naujausią „iPhone 14“ modelį ir kai kuriuos „Motorola“ ir „Huawei“ sukurtus telefonus, yra integruotas palydovinis ryšys, kuris leidžia siųsti SOS pranešimus.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais pradėta teikti nemokama „Apple“ paslauga „Emergency SOS via satellite“ leidžia „iPhone“ naudotojams susisiekti su specialiais dispečeriais avarinėse situacijose per palydovus.

Asociatyvioji nuotr.

Kai naudotojas bando skambinti 911 ir negali prisijungti prie mobiliojo ryšio tinklo, jis automatiškai nukreipiamas į paslaugos dispečerius, kur gali atsakyti į trumpą klausimyną ir greitai pasidalyti informacija. Dispečeriai taip pat gauna jų koordinates.

Bendrovė „Apple“ sakė CNN, kad ši funkcija skirta tik ryšiams su pagalbos tarnybomis ir neleidžia naudotojams susisiekti su draugais ir šeimos nariais. Visi, kurie dėvėdami „Apple Watch“ turi prieigą prie „Wi-Fi“ ryšio, „Walkie-Talkie“ funkciją taip pat gali naudoti žinutėms siųsti arba skambinti. Tačiau „Wi-Fi“ tinklai taip pat gali sutrikti, kai sutrinka šviesolaidiniai tinklai.

Nors neaišku, kiek laiko nukentėjusiuose regionuose gali likti sutrikusios mobiliojo ryšio paslaugos, anksčiau bendrovėms pavyko užtikrinti ryšį nelaimės ištiktuose regionuose.