Eterio kriptovaliuta yra antra populiariausia pasaulyje. Ilgą laiką mįsle buvo, kas slypi už didžiausios vagystės šiame tinkle.

Decentralizuota autonominė organizacija (DAO) veikė kaip privataus kapitalo fondas, pritraukęs lėšas platinant savus žetonus – pritrauktų lėšų suma tuomet buvo didžiausia istorijoje, tarp savininkų buvo 18 tūkstančių paskyrų.

Tačiau 2016 metais programišiai sugebėjo nugvelbti 3,6 milijono eterio, rašo „Forbes“ ir patikina, kad sugebėjo identifikuoti, kas tai padarė.

Pirštai nukrypo į buvusį TenX vadovą Toby Hoenisch, tačiau jis pats tai neigia. Jis tikina leidiniui: „Jsų teiginiai ir išvados yra faktiškai neteisingos“

L. Shin kaltinimus grindžia perlaidų duomenimis. DAO „nulaužęs“ programišius paliko pėdsakų. Persiuntė 50 bitkoinų į „Wasabi Wallet“ piniginę, o tuomet bandė lėšas sumaišyti, kad paslėptų perlaidų istoriją. Analizės įmonė „Chainalys“ teigia, kad sugebėjo atsekti lėšas -jos buvo išsiųstos į keturias biržas.

Vienos biržos darbuotojas atskleidė L. Shin, kad lėšos buvo iškeistos į privatumą užtikrinančią kriptovaliutą „Grin“. Lėšos buvo nusiųstos į tašką grin.toby.ai., kurio IP adresas sutapo su bitkono „Lightning“ tinklo mazgais, pavadintais toby.ai ir „TenX“ vardais.

T. Hoenisch‘as tuos pačius identifikatorius @tobyai naudojo daugelyje socialinių tinklų, taip pat ir tviteryje, vienas jo elektroninių paštų taipogi turėjo galūnę @toby.ai. Žurnalistė teigia, kad galimas sukčius buvo susipažinęs su DAO kodu ir silpnybėmis, ir dėl to yra komunikavęs su kūrėjais.

Eterio tinklas šiuo metu vertas apie 360 milijardų JAV dolerių, šis tinklas tapo pagrindu žetonų platinimams (ICO), decentalizuotiems finansams (DeFi), NFT, anoniminėms organizacijoms.

Publikacijoje autorė mini parašiusi naują knygą, kurią pavadino „The Cryptopians“.

Toby Hoenischas yra 36 metų programuotojas, augęs Austrijoje, gyvenęs Singapūre tuo metu, kai įvyko vagystė. Iki šiol jis geriausiai buvo žinomas kaip TenX vadovas – ši įmonė pritraukė 80 mln. dolerių 2017 metais, kuomet išplatino žetonus, kad sukurtų kriptografinį debeto kortelių tinklą. Šios pastangos žlugo, o žetonų vertė, kuri buvo pašokusi iki 535 mln. eurų, šiuo metu bendrai siekia 11 mln. Eurų.