Kas atsitiko?

„TerraUSD“ žetonas, kurio santrupa UST, buvo prilygintas vienam doleriui, ir stabiliu santykiu buvo prekiaujamas. Tačiau šią savaitę rinkas šokiravo nuosmukis, kai žetono vertė smigo žemiau 50-ies dolerio centų.

Trečiadienį už vieną UST buvo mokamas jau tik 31 dolerio centas. Fiasko, kad stabilios vertės žetonui nepavyko išlaikyti vertės, žemyn dar stipriau nutempė ir tos pačios grupės kurtą kriptovaliutą bei visą rinką.

UST kūrėjos kita kriptovaliuta – LUNA – trečiadienį nuvertėjo net 95 procentais ir jos kaina tesiekė 1,5 dolerio, nors dar prieš savaitę kainavo 85 dolerius. Ši kriptovaliuta per savaitę ištrynė daugiau nei 98 procentus vertės, konstatavo CNBC.

Neramumai neaplenkė visos rinkos. Bitkoinas trečiadienį atpigo 9 procentais ir trečiadienį popiet tekainavo 29,4 tūkstančio JAV doleri. Per 7 dienas bitkoinas nuvertėjęs ketvirtadaliu.

Panašiai atpigęs ir eteris, antra pagal populiarumą kriptovaliuta. Vienas vienetas eterio kainuoja 2,17 tūkst. JAV dolerių.

Yra dvi priežastys, kurios smukdo kriptovaliutų rinkas. Pirmiausia, besikeičianti centrinių bankų politika mažina likvidumą finansų rinkose ir dėl to iš naujo įvertinamos viso finansinio turto kainos – rizikingesnis turtas pinga labiausiai. Kartu mažėja lūkesčiai dėl ekonomikos, investuotojai nebenori prisiimti didesnės rizikos, įvertino „Cubic Analytics“ vyresnysis rinkos analitikas Calebas Franzenas.

„Atsiranda užsisukusi spiralė rinkoje: neigiami rezultatai veda prie neigiamų sentimentų, kurie veda prie daugiau neigiamų rezultatų“, – paaiškino jis.