„Su liūdesiu pranešame, kad „Amazon“ negalės įvykdyti numatyto bendrovės „iRobot“ įsigijimo sandorio“, – teigė bendrovės „Amazon“ generalinio direktoriaus pavaduotojas ir generalinis patarėjas teisės klausimais Davidas Zapolsky‘is.

Liepą ES buvo pradėtas tyrimas, susijęs su „Amazon“ planais už 1,7 mlrd. JAV dolerių įsigyti bendrovę „iRobot“, gaminančią robotus siurblius „Roomba“.

Briuselis tuomet pareiškė sieksiąs išsiaiškinti, ar šis sandoris suteiks galimybę bendrovei „Amazon“ „apriboti konkurenciją“ ir „sustiprinti savo, tai yra internetinės prekyvietės teikėjo pozicijas“.

ES nurodė, kad jai ypač didelį nerimą kelia tai, kad „Amazon“, būdama didžiausia pasaulyje mažmeninės prekybos platforma, galėtų sutriuškinti konkurentus – kitus savo produkcija internete prekiaujančius dulkių siurblių gamintojus, mėginančius pritraukti klientų.

Europos Komisija taip pat minėjo klausimus, susijusius su tuo, kaip „Amazon“ naudotų išsamius bendrovės „iRobot“ gaminamų robotų siurblių renkamus ir į internetą įkeliamus duomenis apie privačius vartotojų namus.

ES sprendimą dėl šio sandorio turėjo priimti iki kito mėnesio pabaigos ir daugelis žiniasklaidos priemonių prognozavo, kad Komisija jį greičiausiai vetuos.

„Amazon“ vadovų manymu, gavus Komisijos prieštaravimą ir nesant priimtinų priemonių išsklaidyti jos nerimą, galimybių tęsti sandorį nėra.

„Tokia baigtis reiškia, kad vartotojai negalės naudotis sparčiau diegiamomis naujovėmis ir konkurencingesnėmis kainomis, dėl kurių, esame tikri, jų gyvenimas būtų tapęs lengvesnis ir malonesnis“, – teigė bendrovės „Amazon“ atstovas D. Zapolsky‘s.

„Amazon“ taip pat pridūrė mananti, kad „nepagrįstos ir neproporcingos priežiūros kliūtys“ ilgainiui atgraso verslininkus ir kenkia konkurencijai.

Išplatintame pranešime spaudai bendrovės nurodė, kad „Amazon“ sumokės bendrovei „iRobot“ sutartą pirmalaikio sutarties nutraukimo mokestį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją