2020 m. „Epic Games“ patraukė „Google“ ir „Apple“ į teismą, kaltindamas šiuos technologijų milžinus, kad jie piktnaudžiauja savo programėlių ir kito skaitmeninio turinio parduotuvių kontrole. „Google“ ir „Apple“ pasiima dalį lėšų nuo visų finansinių operacijų savo programėlių parduotuvėse ir dėl to kūrėjai skundžiasi, kad kompanijos taiko nesąžiningą „mokestį“.

Naujausia žinia apie pralaimėjimą žymi retą kurio nors amerikiečių technologijų milžino nesėkmę JAV teisme, kur teisėjai neseniai priėmė didžiosioms technologijų kompanijoms palankius sprendimus, šioms susilaukus kaltinimų įgijus neteisėtas monopolines pozicijas ar piktnaudžiaujant savo įtaka rinkoje.

San Fransisko prisiekusiųjų žiuri prireikė vos kelių valandų priimti „Google“ nepalankų sprendimą. Ji priėjo prie išvados, jog kompanija pasitelkė įvairias neteisėtas strategijas, kad išlaikytų savo programėlių parduotuvės monopolį „Android“ telefonuose. Dabar byla keliaus atgal į teisėjo rankas, kuris spręs, kaip atitaisyti žalą – pagal vieną iš galimų scenarijų „Android“ operacinė sistema galėtų būti atverta konkuruojančioms programėlių parduotuvėms.

Google“ pareiškė apskųsianti naujausią sprendimą. Tai reiškia, kad ši byla gali užsitęsti kelis mėnesius ar net metus.

„Android“ operacinę sistemą turintys telefonai užima apie 70 proc. pasaulio išmaniųjų telefonų rinkos. Išmaniųjų telefonų kompanijos gali nemokamai įdiegti „Android“, tačiau keliama sąlyga, kad „Play“ programėlė išliktų pagrindiniame puslapyje ir kad būtų iš anksto įdiegti kiti „Google“ pasiūlymai.

Teismo proceso metu išaiškėjo, kad „Google“ agresyviai stengėsi užtikrinti, jog programėlių parduotuvė „Google Play“ būtų vienintelė platforma, per kurią būtų galima mokėti trečiųjų šalių programėlėms, įskaitant „Fortnite“.

Už nemažą dalį programėlių parduotuvės pajamų yra atsakingi vaizdo žaidimai. „Epic Games“ jau kurį laiką siekia, kad mokėjimai už jo žaidimus vyktų ne per „Google“ ar „Apple“ programėlių parduotuves, kurios pasiima komisinius mokesčius, kartais siekiančius 30 proc.

„Epic Games“ iš esmės pralaimėjo panašią bylą prieš „Apple“, teisėjui priėmus „iPhone“ gamintojui palankų sprendimą.

„Apple“ ir „Google“ tikina, kad jų programėlių parduotuvių komisiniai mokesčiai atitinka pramonės standartus ir, be kita ko, finansuoja pasiekiamumą, mokėjimų saugumą bei kenkėjiškos programinės įrangos pašalinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)