Po šeštadienio „Hamas“ atakų prieš Izraelį, žurnalistai, tyrėjai ir atvirųjų šaltinių žvalgybos (OSINT) ekspertai suskubo tikrinti srautą neapdorotų vaizdo įrašų ir vaizdų, kuriais internete dalijasi vietoje esantys žmonės.

Nors dabar visus svarbius pasaulio įvykius beveik iš karto lydi dezinformacijos srautas, kuriuo siekiama kontroliuoti informaciją, dezinformacijos apie Izraelio ir „Hamas“ konfliktą mastas bei greitis yra didžiulis – ypač „X“ platformoje, rašo „Wired“.

„Tai yra bene sunkiausias laikas, kurį man kada nors teko patirti“, – teigia Justinas Pedenas, OSINT tyrėjas iš Alabamos, internete žinomas kaip „The Intel Crab“.

Kai J. Pedenas 2021 m. nušvietė eskalaciją Gazos ruože, šaltiniai, kuriuos jis matė savo kanale, buvo iš vietoje esančių žmonių arba patikimų naujienų agentūrų. Šį savaitgalį, sako jis, patikrintą turinį ar pirminius šaltinius rasti „X“ buvo praktiškai neįmanoma.

„Darosi neįtikėtinai sunku rasti žmonių, kurie iš tikrųjų gyvena Palestinoje arba pietų Izraelyje“, –„Wired“ sakė J. Pedenas.

Algoritmas, skatinantis naudotojus mokėti platformai „X“ 8 JAV dolerius per mėnesį už „Premium“ prenumeratą (ir gauti mėlyną varnelę), šovė į naujienų srauto viršų žmonėms, ieškantiems informacijos apie šį konfliktą.

Užuot pateikus patikrintą ir faktais paremtą informaciją, „X“ naudotojams kaip „Hamas“ išpuolio medžiaga buvo pateikiama vaizdo žaidimų filmuota medžiaga, o fejerverkų šventės Alžyre vaizdai – kaip Izraelio smūgiai.

Platforma „X“

Buvo suklastotos nuotraukos, kuriose futbolo superžvaigždė Ronaldo laiko Palestinos vėliavą, o trijų metų senumo vaizdo įrašas iš Sirijos pilietinio karo buvo pakeistas taip, kad atrodytų kaip darytas šį savaitgalį.

Dėl to J. Pedenas sako, kad jam ir jo kolegoms tyrėjams tenka leisti laiką paneigiant metų senumo turinį, o ne tikrinant ir dalijantis tikra filmuota medžiaga iš konflikto.

Daugelis šių vaizdų surinko šimtus tūkstančių peržiūrų. Nors vėliau prie kai kurių jų buvo pridėta pastaba iš „X“ bendruomenės faktų tikrinimo sistemos, daugelis kitų liko nepaliesti. Ir, kaip Elonas Muskas ne kartą yra daręs per pastaruosius incidentus, platformos generalinis direktorius gerokai pablogino padėtį.

„Norint sekti karą realiuoju laiku, verta stebėti @WarMonitors & @sentdefender“, – sekmadienio rytą savo 150 mln. sekėjų skirtoje žinutėje rašė E. Muskas. Abi E. Musko minimos paskyros yra gerai žinomi dezinformacijos skleidėjai.

Pavyzdžiui, abi paskyros skleidė melą, kad gegužės mėn. netoli Baltųjų rūmų įvyko sprogimas – dėl šios istorijos trumpam smuko JAV akcijų rinka, kol ji buvo paneigta.

E. Muskas savo rekomendaciją ištrynė netrukus po to, kai ją paskelbė, tačiau ji buvo peržiūrėta daugiau nei 11 mln. kartų.

Ekspertai mano, kad šį savaitgalį „X“ platformoje išplitusi dezinformacija apie Izraelio ir „Hamas“ konfliktą didele dalimi yra E. Musko per pastaruosius metus platformoje atliktų pakeitimų, įskaitant jo sprendimą atleisti daugumą žmonių, atsakingų už kovą su dezinformacija, rezultatas.

„Elono Musko padaryti platformos pakeitimai yra itin naudingi teroristams ir karo propagandistams“, – „Wired“ sakė Emersonas Brookingas, Atlanto tarybos skaitmeninės kriminalistikos tyrimų laboratorijos tyrėjas.

Elonas Muskas

„Kiekvienas gali nusipirkti vieną iš tų mažų mėlynų varnelių ir pasikeisti savo profilio nuotrauką į tokią, kuri iš pažiūros gali atrodyti kaip patikima žiniasklaidos priemonė. Reikia įdėti nemažai darbo, kad patikrintume, kas sako tiesą, o kas ne.“

J. Pedenas sako, kad „Twitter“ algoritmas buvo sukurtas taip, kad padidintų daugiausiai įsitraukimo sulaukiantį turinio kiekį, o tai skatina blogus veikėjus dalytis dezinformacija.

Šiuo metu situacija „X“ platformoje yra tokia bloga, kad net patyrę OSINT tyrėjai yra apgaudinėjami netikrų paskyrų, įskaitant vieną, kuri savaitgalį pasidalijo melagingu teiginiu apie Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, patekusį į ligoninę.

„Bet kokia pagrįsta tiesa, kurią visada buvo sunku gauti „Twitter“, dabar yra visiškai nepasiekiama“, – sakė E. Brookingas.