OpenAI“, „Google“ ir Prancūzijos dirbtinio intelekto startuolis „Mistral“ per 12 valandų vieną po kito išleido naujas savo dirbtinio intelekto modelių versijas, praneša „The Guardian“.

Beprecedentis išleidimų antplūdis prasidėjo, kai sektorius ruošiasi numatomam kitos pagrindinės „GPT“ versijos – sistemos, kuria grindžiamas „OpenAI“ populiarus pokalbių robotas „Chat-GPT“ – pasirodymui.

Pirmoji pasirodė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai „Meta“ atstovas Nickas Cleggas pasirodė Londone vykusio renginio scenoje ir patvirtino pranešimus, kad po kelių savaičių bus paskelbta trečioji „Meta“ dirbtinio intelekto modelio „Llama“ versija.

Praėjus septynioms valandoms po to, kai N. Cleggas paliko sceną, plačiajai visuomenei buvo išleistas „Gemini Pro 1.5“ – pažangiausias „Google“ didelės kalbos modelis.

Po valandos „OpenAI“ išleido savo galutinę „GPT-4 Turbo“ versiją. „GPT-4 Turbo“ ir „Gemini Pro 1.5“ yra „multimodalinės“ sistemos, galinčios priimti ne tik tekstą. Kiekviena jų gali priimti vaizdo įvestį, o „Gemini“ taip pat gali priimti garso ir vaizdo įrašus.

Kitą ankstyvą rytą Prancūzijos dirbtinio intelekto startuolis „Mistral“, kurį įkūrė keli buvę N. Cleggo kolegos iš „Meta“ dirbtinio intelekto komandos, išleido savo modelį „Mixtral 8x22B“.

Kaip teigiama „ The Information“ pranešime, tikimasi, kad „Meta Llama 3“ iš pradžių bus išleistos mažesnės, mažiau galingos versijos, o šią vasarą bus išleistas pažangiausias bendrovės „Frontier“ modelis. Tačiau jis gali susidurti su stipria konkurencija.

Manoma, kad „OpenAI“ planuoja panašų kito „GPT“ modelio – „GPT-5“ – pasirodymo laiką, o kompanijos vykdomasis vadovas Bradas Lightcapas laikraščiui „Financial Times“ sakė, kad jis pasirodys „netrukus“.

Vis dėlto ekspertai suabejojo, ar „didelio kalbos modelio“ metodas, būdingas visoms pažangiausioms dirbtinio intelekto sistemoms, nepasiekia savo galimybių ribų.

„Girdime daug žmonių sakant: „Dieve mano, per ateinančius metus pasieksime [dirbtinį bendrąjį intelektą]“, – sakė „Meta“ vyriausiasis dirbtinio intelekto mokslininkas Yannas LeCunas, reaguodamas į „xAI“ įkūrėjo Elono Musko teiginį, kad per dvejus metus dirbtinis intelektas bus protingesnis už protingiausią žmogų.

„Tai tiesiog neįvyks. Turime dirbtinio intelekto sistemų, kurios gali išlaikyti advokatūros egzaminą, bet negali sutvarkyti jūsų pietų stalo ir pripildyti indaplovės. Turime sistemų, kurios manipuliuoja kalba ir apgaudinėja mus manydamos, kad yra protingos, bet negali suprasti pasaulio“, – teigė mokslininkas.