„Binance“ sunkiai sekasi išlaikyti turtą – po konkurentės FTX žlugimo investuotojai ėmė atitraukinėti savo turimas kriptovaliutas nepaisant C. Zhao patikinimų, kad padėtis stabilizavosi. Kol kas iš biržos pinigai atitraukiami tik sparčiau – vien praėjusį penktadienį 360 milijonų dolerių paliko biržą, „Defillama“ duomenis apžvelgia „Forbes“.

Susirūpinimas dėl „Binance“ kilo pernai – gruodžio 13 dieną kriptovaliutų duomenų įmonė „Nansen“ paskelbė, kad „Binance“ biržą paliko 3 milijardai dolerių per savaitę, tai sudarė apie 4 proc. tuo metu valdyto įmonės turto. Tolesni tyrimai atskleidė, kad „Binance“ paliko dar 15 proc. turto po to, kai įmonės vadovas tviteryjė ėmė raminti ir sumenkino „Nansen“ pranešimą.

Tad iš viso per dvejus mėnesius „Binance“ biržą paliko beveik ketvirtadalis čia buvusio turto.

Investuotojų mažėjantį pasitikėjimą atspindi ir įmonės išleisti žetonai „Binance Coin“ (BNB) ir „Binance USD“ (BUSD). BNB per du mėnesius nuvertėjo 29 procentais. Stabilios vertės BUSD žetonų skaičius sumažėjo 40 procentų.

Bendra kriptovaliutų rinkos vertė per praėjusius metus susitraukė itin smarkiai – 56 procentais, iki 848,7 milijardo dolerių, rodo „CoinMarketCap“ duomenys. Kriptovaliutų išpardavimą itin paskatino rinkoje veikiančių įmonių, biržų, įskaitant FTX, žlugimai.

Rinkoje abejojama ir dėl to, kaip skaičiuojamas „Binance“ ar kitų biržų turimas turtas. Pvz., skirtingi rinkos dalyviai šiuo metu „Binance“ valdomą turtą vertina intervale nuo 37 iki 56 milijardų dolerių. Sudėtinga sistemingai biržų turtą vertinti dėl to, kad nėra standartų, ką įtraukti, kaip įvertinti įvairius jų sugeneruotus žetonus.

Pavyzdžiui, kyla ginčų, ar „Binance“ žetonas BNB, kurio išleidimą ir pasiūlą kontroliuoja pati birža, gali būti laikomas tikru turtu, kuriuo būtų įvykdomi išoriniai įsipareigojimai nenumatytais atvejais. O jei tai turėtų būti laikoma turtu – nesutariama, kokią vertę doleriais jiems reikėtų priskirti.

„Binance“ anksčiau neviešindavo jautrios finansinės informacijos, tačiau prieš du mėnesius, siekiant sustiprinti pasitikėjimą, paskelbė valdomas kriptovaliutų atsargas. Tuo metu įmonėje buvo 17 mlrd. dolerių vertės BNB žetonų, arba beveik ketvirtadalis viso turto, dar 21,7 mlrd. dolerių – stabilios vertės BUSD žetonai, 17,7 milijardo dolerių – stabilios vertės USDT žetonai, 8,3 milijardo dolerių – bitkoinai.

Jei lapkričio 4 dieną BNB žetonas kainavo 262 dolerius, šiuo metu – trečdaliu mažiau. Dabar pasirodė vertinimų, kad sausio 4 dieną BNB žetonai sudarė apie 31 proc. „Binance“ viso turto, tačiau abejojama, kiek patikimi šie žetonai, rašo „Forbes“. Tai reikštų, kad didelę biržos turto dalį sudaro „skolos lapeliai“ apibarstyti „kripto fėjų dulkėmis“, ironizuoja leidinys.

Atitinkamai, doleriais vertinamas „Binance“ turtas vertinamas labai skirtingai. „Glassnode“ vertina, kad BNB verti nulio, tuo metu „Nansen“ ir „Arkham“ žetonus įvertino 6 mlrd. dolerių suma, o „Defillama“ ir „Messari“ vertintų 10-ia miliajrdų dolerių.

Skirtinguose duomenų šaltiniuose reikšmingai nesutampa ir „Binance“ turimas įvertintas bitkoinų kiekis.

Nors pinigai atitraukiami iš visų kriptovaliutų biržų, baiminamasi, kad išplaukos iš „Binance“ yra vienos iš didžiausių ir tai signalizuoja galimas pasitikėjimo problemas.

„Vis daugiau investuotojų palieka „Binance“ biržą ar reikšmingai sumažina čia laikomą turtą, šis staigus kritimas vyksta pastoviu tempu, į tai daug dėmesio neatkreipė žiniasklaida ar rinka. Tačiau ši istorija tampa reikšminga, kadangi inercija veda „Binance“ prie prarajos, kur pasitraukimas gali sustiprėti“, – įspėjo „Forbes“.

Tačiau šiemet kriptovaliutų rinka jau atrodo stabiliau nei pernai. Tiesa, dar praėjo tik savaitė. Bitkoino kaina šiemet padidėjusi apie 4 proc., ir šiuo metu siekia 17,25 tūkst. dolerių, reikšmingiau pabrango antras pagal populiarumą eteris – 10,8 proc., iki 1330 dolerių.

„Šiais metais prireiks kantrybės, nes nesitikime, kad kainos 2023 metais pasiektų visų laikų aukštumas“, – „Reuters“ teigia „Arcane Research“ vyresnysis analitikas Vetle Lunde.

„CryptoCompare“ duomenys rodo, kad kriptovaliutų prekybos apimtys išlieka nedidelės, analitikas įžvelgia apatiją rinkoje, kurią sustiprina pasitraukę smulkieji investuotojai.