JAV Darbo statistikos biuras pranešė, kad šimtai tūkstančių amerikiečių rugsėjį dirbo du darbus pilnu etatu, o 4 milijonai – derino darbą pilnu etatu ir antrą darbą nepilnu etatu. Per pandemiją paplitęs gudravimas tapo tokiu populiariu, kad daliai nuotoliu dirbančių darbuotojų pradeda atrodyti, lyg tai normalu ir „teisinga“ nuo savo darbdavio slėpti, kad dar dirba ir antrą darbą, rašo arstechnika.com. Pasirodo netgi absurdiškų pasiteisinimų, esą antras darbas padeda „nuo perdegimo“ pirmame darbe, tačiau dažniausiai reali priežastis – siekis pasididinti pajamas.

Tačiau darbdaviams „Barbių devyndarbių“ elgesys tai toli gražu neatrodo teisingas.

„Equifax“ yra JAV vartojimo kredito ataskaitų teikimo agentūra, viena iš trijų didžiausių pasaulyje. Ji kuria produktą „The Work Number“, skirtą stebėti darbuotojus. Čia galima pasitikrinti esamų darbuotojų ar dar tik kandidatų darbo istoriją. Įmonė nusprendė įrankį panaudoti savo pačioms darbuotojams patikrinti.

O kai patikrino tūkstantį, nustatė 25 nuotolinius darbuotojus, kurie dirbo du darbus – iš jų atleido 24 darbuotojus. Kai kurie netgi buvo įsigudrinę vienu metu „dirbti“ tris darbus, aprašė „Business Insider“. Leidinys peržiūrėjo darbuotojų elektroninius laiškus, su jais kalbėjosi ir nustatė, kad įmonė tikrino darbuotojų darbo istoriją, aktyvumą, ieškojo persidengiančių mokėjimų tarp skirtingų įmonių.