Kaip anksčiau rašė LOGIN, verslininkas Elonas Muskas sausio 30 d. pranešė, kad jo startuolis „Neuralink“ pirmajam pacientui įdėjo smegenų implantą.

„Vakar pirmajam žmogui buvo įdėtas „Neuralink“ implantas, jis sveiksta“, – socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) parašė E. Muskas.

Vasario 21 d. E. Muskas taip pat pranešė, kad pirmasis žmogus, kuriam buvo implantuota „Neuralink“ smegenų mikroschema, visiškai pasveiko ir gali mintimis valdyti kompiuterio pelę, rašė „The Guardian“.

„Pažanga yra gera, ir atrodo, kad pacientas visiškai pasveiko, be jokių mums žinomų blogų padarinių. Pacientas sugeba judinti pelę ekrane tiesiog mąstydamas“, – sakė E. Muskas platformoje „X“ paskelbtame renginyje „Spaces“.

Vis dėlto, praėjus mėnesiui po implantacijos, prietaiso funkcionalumas pradėjo mažėti. Kai kurios prietaiso gijos, jungiančios miniatiūrinį kompiuterį su smegenimis, pradėjo nykti ir atsitraukinėti.

„Neuralink“ implantas

„Neuralink“ neatskleidė, kodėl prietaisas iš dalies atsitraukė nuo paciento smegenų. Savo tinklaraštyje bendrovė nurodė, kad jos inžinieriai patobulino implantą ir atstatė jo funkcionalumą, rašo „The Guardian“.

Pasak laikraščio „Wall Street Journal“, kuris pirmasis pranešė apie mikroschemos problemą, sumažėjusios galimybės nekelia pavojaus pacientui, ir jis vis dar gali naudotis implantu, kad galėtų žaisti šachmatais kompiuteriu, naudodamasis savo mintimis.

Pasak „Neuralink“ tinklaraščio pranešimo, paciento implantas su problemomis susiduria vasario pabaigos, kai tam tikras lusto gijų skaičius „atsitraukė nuo smegenų, todėl grynasis efektyvių elektrodų skaičius sumažėjo“.

Elonas Muskas

Dėl to sumažėjo įrenginio bitų per sekundę skaičius, kuris iš esmės rodo, kaip gerai implantas gali atlikti savo užduotis. Dėl šios priežasties buvo svarstoma galimybė pašalinti implantą, pranešė „Journal“.

Bendrovė „Neuralink“ plačiai reklamavo savo pirmojo implanto sėkmę, laikydama save pasauline smegenų lustų technologijos lydere. Nors prietaisas vis dar yra ankstyvosios stadijos, bendrovės atskleista informacija atkreipia daugiau dėmesio į sudėtingą eksperimentinės procedūros pobūdį.

Kovo mėnesį demonstracijos metu pacientas gyrė implantą ir sakė, kad jis „jau pakeitė jo gyvenimą“, tačiau taip pat teigė, kad jis nebuvo tobulas ir jie „susidūrė su tam tikromis problemomis“.