Iš viso apie 250 milijonų JAV dolerių surinkęs startuolis, kurį remia „Andreessen Horowitz“, „Khosla Ventures“ ir Reidas Hoffmanas, platina savo naują tapatybės patvirtinimo technologiją ir žetoną tarptautiniu mastu, rašo „TechCrunch“.

„Worldcoin“

Norėdami gauti „World ID“, žmonės turi atsisiųsti „World App“ programėlę, nuskenuoti savo akies rainelę su „Worldcoin“ „Orb“ – sidabriniu boulingo kamuolio dydžio rutuliu, ir kai jis patvirtins, kad žmogus yra tikras, bus sukurta jo „World ID“ paskyra.

Kaip jau anksčiau pastebėjo „TechCrunch“, „Worldcoin“ yra „bene vienas įžūliausių bandymų papirkti pasaulį, kad šis priimtų jų valiutą“. Startuolis, kurį įkūrė „OpenAI“ vadovai, nori į kiekvieno žmogaus išmanųjį telefoną įdiegti kriptovaliutų piniginę (o joje – šiek tiek savo valiutos), tačiau tam reikia rasti būdą, kaip nustatyti asmens tapatybę.

Daugiau nei trejus metus veikianti „Worldcoin“ tyliai registruoja žmones daugelyje šalių, įskaitant Indiją, suteikdama prie programėlės prisijungusiems asmenims 25 „Worldcoin“ žetonus. Dėl to šis projektas sulaukė kritikos dėl žmonių išnaudojimo neturtingose šalyse.

„Worldcoin“

Nuo 2021 m. gegužės iki 2023 m. liepos daugiau nei 2 mln. žmonių nuskaitė savo akių raineles „World App“ daugiau nei 30 skirtingų šalių, teigė startuolis.

„Worldcoin“ interneto svetainėje aprašomos pagrindinės galimos jo taikymo sritys: skatinimo strategijų, pavyzdžiui, kuponų ir lojalumo programų stiprinimas, kova su dirbtinio intelekto robotais, pasaulinio demokratinio valdymo mechanizmo palengvinimas.

Taip pat vienas iš S. Altmano pamėgtų pavyzdžių – universalios bazinės pajamos (angl. Universal Basic Income, arba UBI) – socialinių išmokų programa, kurią paprastai vykdo vyriausybės ir pagal kurią kiekvienas asmuo turi teisę gauti išmokas.

Pinigai

Kadangi dirbtinis intelektas „atliks vis daugiau darbų, kuriuos dabar atlieka žmonės“, jis mano, kad UBI gali padėti kovoti su pajamų nelygybe. Kadangi tik tikri žmonės gali turėti pasaulio tapatybės dokumentus, diegiant UBI juos būtų galima naudoti sukčiavimui mažinti.

„Worldcoin“ turi apie 20 proc. visų savo žetonų, kurie kol kas nepradėti platinti JAV. Pirmuosius 15 metų startuolis ribos bendrą pasiūlą iki 10 milijardų „WLD“ žetonų, teigė jis.

Samas Altmanas

„Jei pavyks, manome, kad „Worldcoin“ galėtų pasiūlyti patikimą sprendimą, kaip atskirti žmones nuo dirbtinio intelekto robotų internete, įgalinti pasaulinius demokratinius procesus ir galiausiai parodyti potencialų kelią į dirbtinio intelekto finansuojamą UBI“, – teigiama pareiškime.