Buvęs žvalgybos pareigūnas Davidas Grusch, kuris anksčiau vadovavo nepaaiškinamų anomalių reiškinių (UAP, unexplained anomalous phenomena, angl.) analizei JAV Gynybos departamento agentūroje, teigia, kad JAV disponuoja nežemiškos kilmės aparatais.

Inormacija apie šias transporto priemones buvo neteisėtai slepiama nuo JAV Kongreso, „Debrief“ duotame interviu teigė D. Gruschas. Jis pabrėžė, kad po to, kai Kongresui perdavė įslaptintą informaciją apie nežinomas transporto priemones, jis patyrė Vyriausybės atstovų kerštą. Pareigas jis paliko šiemet balandį po 14 metų trukusios karjeros JAV žvalgyboje.

Kas atrodo neįtikėtina – dabartinis JAV Nacionalinio oro ir kosmoso žvalgybos centro (NASIC) pareigūnas Jonathanas Grey'us „Debrief“ patvirtino „egzotiškų medžiagų“ egzistavimą ir pridūrė: „Mes nesame vieni“.

Jau ir anksčiau buvo paskelbtų ažiotažą sukėlusių tačiau patikimų vaizdinių įrodymų ir pranešimų apie susidūrimus su nepaaiškinamos kilmės objektais, tai atgaivino spekuliacimas apie galimą ateivių lankymąsi.

Pentagonas 2021 metais išleido pranešimą apie UAP – dabar pirmenybė teikiama būtent šiam terminui, o ne NSO. Rasta daugiau nei 140 susidūrimų su objektais, kurių nepavyko paaiškinti. Ataskaitta skelbta po to, kai į viešumą nutekėjo kariniai filmuoti vaizdo įrašai, juose matomi nepaaiškinami objektai danguje, jų judesiai akivaizdžiai nepaaiškinami. Karinio jūrų laivyno pilotai taipogi patvirtino gana dažnai susiduriantys su keistais objektais prie JAV krantų.

Buvęs žvalgybininkas D. Gruschas žurnalistams teigė, kad JAV vyriausybė ir gynybos sektoriaus rangovai jau dešimtmečius perimdavo nežemiško aparato fragmentų, o kai kuriais atvejais ir vientisų aparatų.
Galimas kontaktas su nežemiška gyvybe kursto žmonijos vaizduotę

Anot D. Gruscho, analizės parodė, kad medžiagos yra „egzotiškos kilmės“, ir tai reiškia „ne žmogaus intelektą, nesvarbu, ar jis kilęs už Žemės ribų, ar nežinomos kilmės“. Įvertinimai esą grįsti po mokslininių bandymų, kurių metu fiksuoti unikalūs atomų išsidėstymai ir radiologinės savybės.

O J. Grey'us, kuris šiuo metu NASIC analizuoja nepaaiškinamus anomalius reiškinius, tai patvirtina.

„Ne žmogaus intelekto fenomenas yra tikras. Mes nesame vieni. <...> Tokio pobūdžio paieškos neapsiriboja Jungtinėmis Valstijomis. Tai yra pasaulinis reiškinys“, – dėstė jis žiniasklaidai.

„Debrief“, norėdama patikrinti D. Gruscho reputaciją, kalbėjosi su jo buvusiais kolegomis, ir rašo, kad jie laidavo už jo asmenį. Buvęs armijos pulkininkas D. Gruscho reputaciją vadino nepriekaištinga, o dar pernai D. Gruschas darbo veiklos ataskaitoje buvo apibūdintas: „karininkas, turintis stipriausią įmanomą moralinį kompasą“.

Tačiau taip pat „The Debrief“ rašo, kad D. Gruscho žinios apie nežemiškas medžiagas ar transporto priemones buvo grįstos išsamiais interviu su aukšto lygio žvalgybos pareigūnais. Jis tikino žinąs apie objektų perėmimo operacijas ir pažįsta konkrečius asmenis, kurie su tuo susiję, tačiau pats jis nepatvirtino, kad asmeniškai matė neatpažintų objektų, nepasakė, kur jie galėtų būti laikomi. Jis prašė žurnalistų neatskleisti detalių dėl vykstančio tyrimo ir galimų pareigūnų atsakomųjų veiksmų.

Nuo 1990-ųjų Jungtinės Karalystės Krašto apsaugos ministrijoje neatpažintus skraidančius objektus tyrinėjantis Nickas Pope „The Guardian“ teigė, kad JAV žvalgybininkų parodymai yra labai svarbūs.

„Viena yra, kai pasakojamos istorijos konspiraciniuose tinklaraščiuose, tačiau viskas pakyla į kitą lygį, kai į priekį žengia gerai informuoti asmenys. <...> Kai tokie žmonės teikia formalius skundus, jie tai daro suprasdami, kad už melagingus pareiškimus jiems gresia didelė bauda ir (arba) kalėjimas“, – sako N. Pope. Jis pripažino, kad „žmonės nuolat kuria istorijas“, tačiau vertino, kad šis atvejis taip neatrodo dėl gresiančių pasekmių.

Dėl augančio visuomenės ir JAV senatorių susidomėjimo, dar 2022 m. Pentagonas įsteigė jungtinę tarnybą anomaliems reiškiniams tirti, ji pernai teigė gavusi kelis šimtus naujų pranešimų, tačiau nenustatė jokių nežemiškos gyvybės įrodymų

JAV kosmos agentūra NASA anksčiau pripažino, kad tirti tokius reiškinius trukdo stigmatizavimas. Pvz., JAV karinio jūrų laivyno pilotai, kurie 2021 m. dalijosi patirtimi apie karinių skrydžių metu pamatytus nepaaiškinamus objektus, teigė nusprendę apie juos nepranešti, nes baiminosi dėl savo karjeros.

Nepaisant pasakojimų, kol kas nėra jokių faktinių įrodymų apie nežemiškas būtybes ar kitokias gyvybės formas ar jų erdvėlaivius žemėje.