B. Gatesas pranešė, kad savo ir buvusios žmonos Melindos vardu pavadintam labdaros fondui skirs papildomus 20 milijardų dolerių. Jis teigia, kad turi įsipareigojimą sugrąžinti sukauptus išteklius visuomenei.

Savo turtą išdalinti filantropinei veiklai B. Gatesas žadėjo dar 2010 metais, tačiau nuo tada jo turtas daugiau nei padvigubėjo. Šiuo metu vertinama, kad jam priklauso 118 mlrd. dolerių, suskaičiavo „Forbes“. Naujausias įnašas į fondą turtą sumažins reikšmingai.

Melinda ir Billas Gatesai labdaros fondą įkūrė 2000-aisiais. Tviterio įraše B. Gatesas paminėjo, kad fondas padidins kasmetines išlaidas nuo dabartinių 6 milijardų dolerių iki 9 milijardų dolerių 2026-aisiais metais. To priežastis – pasauliniai neramumai, visų pirma, pandemija, Ukrainoje vykstantis karas, pasaulinė klimato krizė.

„Žvelgdamas į ateitį planuoju beveik visą savo turtą atiduoti fondui. Judėsiu žemyn turtingiausiųjų pasaulio žmonių sąraše, o galiausiai visiškai iš jo išsibrauksiu, – tikina B. Gatesas. – Esu įsipareigojęs grąžinti savo išteklius visuomenei tokiais būdais, kurie turėtų didžiausią poveikį mažinant kančias ir gerinant gyvenimus. Tikiuosi, kad ir kiti, turintys didžiulį turtą ir privilegijas, prisijungs ir sustiprins iniciatyvas šiuo metu.“

Gatesų fondas dirba įvairiose šalyse, tarp jo tikslų yra siekis išnaikinti mirtinas ligas, tokias kaip maliarija, gerinti švietimą, gerinti sanitarines sąlygas, rašo BBC. Prie šios labdaringos organizacijos, valdančios 49,8 mlrd. dolerių turtą, prisideda ir kitas vienas turtingiausių pasaulio žmonių – milijardierius investuotojas Warrenas Buffettas. Kaip skelbia pats B. Gatesas, W. Buffettas įnešė apie pusę fondo turto.

Nepaisant gerų fondo darbų, kyla ir susirūpinimo balsų – ar etiška privačiai iniciatyvai įgyti tokią didelę įtaką. Šiuo metu Gatesų fondas yra didžiausias Pasaulio sveikatos organizacijos privatus finansuotojas, kurį lenkia tik JAV, skaičiuoja BBC. Susirūpinimas dėl to kilo tuomet, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino šalies pasitraukimu iš organizacijos.

Billas Gatesas turtingiausio žmogaus titulą turėjo nuo 1995 iki 2010 metų, o taip pat ir 2013-2017 metais. Nuo tada jį išstūmė „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas, o dar vėliau abu aplenkė Elonas Muskas, valdantis bendroves „Tesla“, „SpaceX“.