Kokia yra žaibo smūgio tikimybė?


Žaibas – natūrali gamtinė elektros iškrova, įvykstanti audros metu tarp debesų ar tarp žemės ir debesų. Oras yra prastas elektros laidininkas, todėl žaibas iš debesies į žemę siekia aukščiausio kieto taško, pavyzdžiui, medžių, radijo bokštų ir kitų metalinių konstrukcijų, mat metalas yra labai laidus. Jei aplink jūsų namą auga daug aukštų medžių, tikimybė, kad į jį trenks žaibas, yra labai maža.

Asociatyvioji nuotr.

Kaip nuo to apsisaugoti?


Du iš dažniausiai naudojamų prietaisų, kurie, kaip manoma, apsaugo namus nuo žaibo smūgių, yra žaibolaidžiai ir viršįtampių apsaugos įrenginiai.

Žaibolaidis – tai prie namo stogo pritvirtintas strypas, nuo kurio nutiestas laidas iki į žemę įkasto įžeminimo stulpo. Jo paskirtis – nukreipti žaibą į žemę, rašo ehow.co.uk.

Asociatyvioji nuotr.

Apsaugos nuo viršįtampių – tai prietaisai, kurie užtikrina atsparumą elektros energijos svyravimams. Jie skirti apsaugoti prietaisus nuo elektros tinklo svyravimų, tačiau tiesioginis žaibo smūgis perneša žymiai didesnę srovę. Tad net jei turite tokį apsaugos įrenginį, vis tiek turėtumėte atjungti prietaisus nuo elektros tinklo.

Elektros prietaisai skiriasi


Ne visi elektros prietaisai yra vienodi. Kai kuriuose prietaisuose, pavyzdžiui, skrudintuvuose, šaldytuvuose ir dulkių siurbliuose yra nedaug elektroninių komponentų, pavyzdžiui, kompiuterių grandinių plokščių. Šios plokštės yra labai jautrios, tiesioginis žaibo smūgis jas visiškai sunaikintų.

Tačiau pirmiausia nuo elektros tinklo reikėtų atjungti prietaisus su elektroninėmis grandinėmis: kompiuterius, televizorius, vaizdo žaidimų konsoles ir kt.

Asociatyvioji nuotr.

Ši technika nėra pritaikyta atlaikyti tiek daug elektros energijos, kuri gali vienu metu patekti į sieninį lizdą, ir jūsų naudojami prietaisai gali tiesiogine to žodžio prasme iškepti. Nors žaibo sukelti viršįtampiai pasitaiko retai, vertėtų atjungti brangią elektroniką.

Kada juos atjungti?


Atjunkite elektros prietaisus nuo elektros tinklo, kai tik pastebėsite artėjančios audros požymius: tamsėjantį dangų, griaustinį, kylantį vėją ir (arba) matomą žaibą. Žaibas gali trenkti už kilometrų nuo tikrojo audros centro.

Asociatyvioji nuotr.

Jei norite įvertinti žaibo smūgio artumą, suskaičiuokite sekundes tarp žaibo ir griaustinio ir padalykite šį skaičių iš penkių, kad nustatytumėte atstumą kilometrais. Palikite prietaisus atjungtus nuo elektros tinklo tol, kol audra praeis.