Puikiai atvėsins už 15 eurų

Štai vienoje populiarioje internetinėje parduotuvėje parduodamas „Mini oro vėsintuvas , ventiliatorius, oro drėkintuvas“, kurio kaina – 14,99 Eur. Prekės aprašyme teigiama, kad tai įrenginys, kuris puikiai tiks karštomis dienomis namuose ar darbe.


„Šis mažas prietaisas gali žymiai sumažinti kambario temperatūrą. Dėl mažų matmenų jį galima pastatyti ant rašomojo stalo, spintelės ar stalo. Oro vėsintuve įrengtas drėkintuvas“, – rašoma internetinėje parduotuvėje.

Štai vienoje populiarioje internetinėje parduotuvėje parduodamas „Mini oro vėsintuvas, ventiliatorius, oro drėkintuvas“, kurio kaina – 14,99 Eur

Tačiau specialistai skeptiškai vertina tokius įrenginius. Anot ŠVOK sistemų įmonės „Ekošaltis“ vadovo Tomo Kuršaičio, juose nevyksta joks temperatūros žeminimo procesas.

„Toks įrenginys paprasčiausiai ultragarsiniu purkštuku garina vandenį. Jei jį pasidėsite šalia veido, gal jausis gaiva, efektas, lyg apšlakščius veidą vandeniu, tačiau jį jausite trumpai ir tik būdami šalia įrenginio“, – teigia T. Kuršaitis.

„Gera strategija kvailinti vartotojus“


Pasak jo, tokie įrenginiai neatvėsins kambario nė vienu laipsniu, nes garinamo vandens temperatūra yra tokia pati kaip ir paties kambario.

Asociatyvioji nuotr.

„Tam, kad pajaustume gaivą visame kambaryje, tas įrenginys turėtų būti bent 50 kartų galingesnis. Be to, sukeldami drėgmę patalpoje, mes kaip tik mažiname kūno galimybę efektyviai vėsintis prakaitu“, – pastebi pašnekovas.

Pasak jo, prakaitas yra mūsų natūralus kondicionierius, ir kuo drėgnesnė aplinka, tuo jis prasčiau atlieka savo darbą.

„Analogija pirtyje – ten, kur didelė drėgmė, ir, pavyzdžiui, 40 laipsnių, labai sunku ilgai išbūti. O štai sausose pirtyse gali būti ir 80 laipsnių, o žmogaus kūnas gan lengvai su tuo susitvarko, nes pats efektyviai vėsinasi“, – tikina T. Kuršaitis.

Prakaitas

Jis teigia, kad tokių pigių įrenginių pardavinėjimas yra visiškas vartotojų kvailinimas, tačiau ir gera strategija.

„Žmogus, nusipirkęs tokį įrenginį už 15 eurų ir juo nusivylęs, niekur nesikreips, nes supras, kad pats save apgavo, tikėdamasis už tokią kainą gauti kokybišką vėsinimo efektą. Normali kondicionavimo ir vėsinimo įranga kainuoja nuo 500 eurų“, – pabrėžia specialistas.

Lietuviai renkasi prietaisus nuo 219 eurų


Internetinės parduotuvės „Varle.lt“ produkto vadovė Ina Gadeikienė teigia, kad gyventojai dar nepradėjo gausiai pirkti oro kondicionierių ir ventiliatorių.

„Kadangi dar nebuvo taip karšta, kol kas gyventojai šių įrenginių dar neperka. Manau, didžiausias pirkimas prasidės tada, kai prasidės karščiai“, – komentuoja I. Gadeikienė.

Tuo tarpu „Pigu.lt“ pardavimų vadovė Kristina Liškauskaitė pastebi, kad anksčiau minėti pigūs oro kondicionavimo įrenginiai internetinėje parduotuvėje apskritai nėra labai populiarūs.

Kristina Liškauskaitė

„Mobilių oro kondicionierių kainos prasideda nuo 219 eurų ir gali siekti apie 1100 eurų. Kainą lemia gaminių kokybė, galingumas ir kiti parametrai, pavyzdžiui, išmanumas“, – teigia K. Liškauskaitė.

Anot jos, brangesni oro kondicionieriai yra labai paklausūs būtent dėl savo dydžio, mobilumo ir sąlyginai mažos kainos, lyginant su montuojamais kondicionieriais.

„Šių metų balandžio-gegužės mėnesiais tokių mobilių kondicionierių pardavimai augo virš 20 procentų, lyginant su tuo pačiu 2022-ųjų laikotarpiu“, – pastebi specialistė.

Mobilus oro kondicionierius

Ji teigia, kad šiemet vartotojai renkasi prietaisus, kurių kaina svyruoja nuo 219 iki 500 eurų.

„Pirmenybė teikiama mobiliems oro vėsintuvams. Populiariausias jų šiuo metu kainuoja 219 eurų. Pirkėjai renkasi ir žinomų prekinių ženklų, tokių kaip „Electrolux“ ir „Mitsubishi“ vėsintuvus“, – komentuoja K. Liškauskaitė.