Kai 2022 m. vasarį Maskva pradėjo visapusišką invaziją į Ukrainą, JAV išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintojas sustabdė pardavimus ir apribojo paslaugų teikimą Rusijoje.

2022 m. liepą Rusijos federalinė antimonopolinė tarnyba (FAS) įpareigojo „Apple“ sumokėti 1,2 mlrd. rublių (13,6 mln. JAV dolerių, 12,5 mln. eurų) baudą, sakydama, kad ši įmonė draudė programėlėms informuoti vartotojus apie galimybę pirkti už jos oficialios platformos „App Store“ ribų.

Po kelerius metus trukusios teisinės kovos Jungtinėse Valstijose praėjusią savaitę „Apple“ pranešė, kad pradės leisti „iPhone“ programėlių kūrėjams naudoti alternatyvias atsiskaitymo sistemas, o pagal vėliau įsigaliosiančius Europos Sąjungos (ES) įstatymus „Apple“ taip pat turės sudaryti sąlygas atsiskaitymams už jos ekosistemos ribų.

Praėjusiais metais Rusijos teismas atmetė „Apple“ skundą dėl šios baudos.

„2024 m. sausio 19 d. „Apple“ sumokėjo baudą. Lėšos buvo pervestos į Rusijos Federacijos biudžetą“, – pirmadienį pareiškime nurodė FAS.

Nuo tada, kai Rusija pasiuntė savo karius į Ukrainą, Maskva skyrė Vakarų technologijų bendrovėms daugybę baudų, dažniausiai dėl platformų atsisakymo pašalinti turinį, kuris, anot Rusijos, pažeidžia jos įstatymus, draudžiančius skleisti „klaidingą informaciją“ ar „diskredituoti ginkluotąsias pajėgas“.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą, „Apple“ Rusijoje sustabdė prekybą savo gaminiais ir išjungė „Apple Pay“. Įmonė iš „App Store“ taip pat pašalino kelių Rusijos žiniasklaidos priemonių ir socialinių tinklų platformų programėles.

Rusija dar prieš invaziją į Ukrainą taikėsi į Vakarų technologijų įmones ir tai darė siekdama sumažinti šalies priklausomybę nuo užsienietiškų gaminių ir programinės įrangos.

Praėjusių metų vasarį „Apple“ sumokėjo Rusijai 906 mln. rublių baudą, skirtą byloje, kuri buvo pradėta 2020 m. ir yra susijusi su tvirtinimais, kad įmonė neleido į platformą „App Store“ įtraukti konkurento produktą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją