„Bitės Profas“ Andrius Archangelskis vertina, kad šiais metais išmaniųjų telefonų atnaujinimai ryškūs. Tiesa, čia pat mini, kad telefonai daug ką paveldėjo iš pernykščių modelių.

„Įdomu tai, kad įprastuose „iPhone 14“ modeliuose liko tas pats procesorius kaip ir „iPhone 13“ serijos išmaniuosiuose ‒ „A15 Bionic“. Tuo metu „Pro“ modeliai gavo naują patobulintą procesorių ‒ „A16 Bionic“. Taigi, „Apple“ atskyrė įprastų ir „Pro“ modelių telefonų našumą“, ‒ pastebi „Bitės Profas“.

Anot jo, „Pro“ telefonų modeliai liko tokio paties dydžio, tik telefonų ekrano kraštai (rėmeliai) yra plonesni.

„iPhone 14 Pro“ ir „iPhone 14 Pro Max“ priekinio ekrano viršuje neturi šiems telefonams būdingos ekrano išpjovos. Dėl to ekranas tampa dar didesnis“, ‒ atkreipia dėmesį A. Archangelskis.

„iPhone 14“

„Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė paaiškina: „Stebėdama milžinišką „iPhone 13“ populiarumą ir jo tapimą geriausiai parduodamu telefonu pasaulyje, kompanija greičiausiai šįkart nusprendė pasivadovauti posakiu „Netaisyk nesugedusio“.

Be naujų korpuso spalvų, „Apple“ išlaikė ne tik pernykščio modelio dizainą, bet ir tą patį „A15 Bionic“ lustą, motyvuodama, jog jos konkurentai sparta vis dar bando pasivyti gūdžiais 2019 m. debiutavusį „A13 Bionic“.

„Vietoje to, visas dėmesys buvo skirtas 12 megapikselių galinei kamerai, kuri aprūpinta didesniu jutikliu ir nauja „Photonic engine“ vaizdo apdorojimo programine įranga. Tai leido pasiekti 49 proc. didesnį nuotraukų šviesumą tamsoje. Abu serijos telefonai taip pat pasižymi geresne vaizdo stabilizacija filmuojant, kokybiškesne 12 megapikselių asmenukių kamera, ištvermingesne baterija ir ryškesniu ekranu“, – dėsto R. Marcišauskienė

„Telia“ atstovės nuomone, Kupertino gigantė tokiais patobulinimais greičiausiai siekė išlaikyti nepakitusias savo populiariausių išmaniųjų kainas ir daugiau dėmesio sukoncentruoti į brangesnius „iPhone 14 Pro“ ir „iPhone 14 Pro Max“.

„Bitės“ atstovas A. Archangelskis pabrėžia, kad „Pro“ telefonų modelių fotografavimo ir filmavimo galimybės padidėjo dėl naujo didesnio pagrindinio objektyvo, kuris dabar siekia net 48 MP.

Netgi dalis vartotojų pastebi ir vertina, kad telefonai vizualiai atrodo identiški pernykščiams, ir tik „Pro“ versija buvo atnaujinta vizualiai.

O tviterio vartotojai dar prieš pat renginį dalijosi ir memais, esą bendrovė nori parduoti tuos pačius marškinius, kaip ir pernai.

Išstumia konkurentus

Praėjusią savaitę portale „Engadget“ buvo paskelbta, kad pirmą kartą JAV istorijoje „iPhone“ naudojama daugiau, nei bet kurio kito tipo išmaniųjų telefonų. Laikraštis „Financial Times“, remdamasis analitinės bendrovės „Counterpoint Research“ duomenimis, pranešė, kad birželį „iPhone“ aplenkė „Android“ ir užėmė 50 proc. JAV rinkos. Taip „Apple“ pasiekė didžiausią per visą savo istoriją JAV išmaniųjų telefonų rinkos dalį.

„iPhone 14 Pro“

Tuo tarpu „Tele2“ įrangos pardavimų vadovas Paulius Arbačiauskas komentuoja, kad Lietuvoje „iPhone“ pardavimai auga, tačiau dar nėra pirmaujantys.

„Apie 22 proc. Lietuvos rinkoje parduodamų telefonų yra „iOS“, likę – „Android“. Didžiausias „Apple“ įrenginių pardavimų šuolis būna iškart po naujienų pristatymo ir prieš šv. Kalėdas – „iPhone“ jau daug metų yra viena geidžiamiausių dovanų“, – pabrėžia P. Arbačiauskas.

„Topo centro“ generalinis direktorius Remigijus Štaras priduria, kad mato žymų „Apple“ populiarėjimą Lietuvoje.

„iOS“ parduodamų įrenginių skaičius šiais metais išaugo kiek daugiau nei 30 proc. jei lygintume su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu. Tačiau pardavimai, imant vienetais, dar neaplenkė „Android“ pardavimų“, – teigia R. Štaras.

„Apple“

Prekyboje – netrukus

Numatoma, kad prekyba naujaisiais „iPhone“ telefonais Lietuvoje prasidės rugsėjo 23 d., tačiau kai kurių tiekėjų klientai juos galės iš anksto užsisakyti nuo rugsėjo 16 d.

iPhone 14 Pro“ įstrižainė siekia 6,1 colio (apie 15 cm), o „iPhone 14 Pro Max“ įstrižainė dar įspūdingesnė ‒ 6,7 colio (apie 17 cm). „iPhone 14 Plus“ dydis identiškas „iPhone 14 Pro Max“ ‒ tai pirmasis ne „Pro“ modelis, turintis tokį didelį ekraną.

„iPhone 14 Plus“ ‒ ilgiausiai laikančią bateriją turintis ne „Pro“ modelis.

„Pro“ modeliuose pristatytas naujasis A16 lustas žada dar didesnį efektyvumą, tad telefoną krauti galima dar rečiau. Naujieji įrenginiai pasižymi efektyviausiu našumo ir energijos taupymo santykiu „Apple“ istorijoje“, ‒ pabrėžia A. Archangelskis.

„iPhone 14“ kainuos 799 dolerius, „iPhone 14 Plus“ – 899 dolerius, „iPhone 14 Pro“ kaina – 999 doleriai, o „iPhone 14 Pro Max“ – 1099 doleriai. Kainos Lietuvoje dar nėra aiškios.

Naujuosiuose „iPhone“ bus įdiegta palydoviniam ryšiui skirta antena, leidžianti iškviesti pagalbą tose vietovėse, kuriose neveikia mobilusis ryšys – šią funkciją pirmiausia gaus JAV ir Kanados vartotojai.

„iPhone 14“ ir naujausi išmanieji laikrodžiai, pasitelkdami įvairių jutiklių duomenis ir dirbtinį intelektą, taip pat galės aptikti patekimą į eismo įvykį, automatiškai apie tai informuoti pagalbos tarnyboms ir joms nusiųsti vartotojo lokaciją.

Minimaliai atnaujinti ir „Apple Watch SE“ ir „Apple Watch Series 8“ laikrodžiai. Svarbiausia pastarojo naujove tapo nauji davikliai, leidžiantys kūno temperatūrą matuoti 0,1 °C tikslumu ir tai panaudoti ovuliacijos datos nustatymui bei menstruacinio ciklo nuokrypių sekimui. Kita vertus, praktiškai visą dėmesį nuo šių įrenginių nukreipė netikėtai pristatytas ekstremalaus sporto entuziastams subalansuotas „Apple Watch Ultra“.

„Tai pirmas kartas nuo pirmojo „Apple Watch“ pristatymo prieš aštuonerius metus, kai bendrovė kardinaliai atnaujino šio produkto dizainą. „Ultra“ pasižymi plokščiu ekranu, masyvesniu ir aplinkos poveikiui dvigubai atsparesniu 49mm titano korpusu, papildomu programuojamu mygtuku ir alpinizmui, nardymui ir maratonui pritaikytomis apyrankėmis. Šis modelis taip pat gali pasigirti iki 60 valandų siekiančia baterijos ištverme, 180 m spinduliu girdimos sirenos funkcija, itin dideliu ekrano šviesumu ir visose jo versijose esančiu eSIM kortelės palaikymu“, – vertina „Telia“ atstovė.

Naujuosius „iPhone 14“ ir „iPhone 14 Pro“ pirkėjai galės iš anksto užsisakyti nuo rugsėjo 16 d. Numatoma, jog prekyba šiais telefonais Lietuvoje prasidės rugsėjo 23 d. O išmaniųjų laikrodžių išankstinė prekyba prasideda iškart, rugsėjo 8 d.

Ausinės gros ilgiau

„Apple“ pirmąsyk nuo 2019 m. atnaujino „AirPods Pro“ belaides ausines. Bendrovė ir čia nusprendė nekeisti buvusio dizaino ir susikoncentruoti į pokyčius viduje. Ausinėse įmontuota nauja „H2“ mikroschema kartu su naujais itin mažu iškraipymu pasižyminčiais garsiakalbiais bei stiprintuvais geba pasiūlyti platesnio diapazono dažnių atkūrimą ir tikslesnį „Spatial Audio“ erdvinį garsą, reguliuojamą pagal vartotojo „iPhone“ kamera nufotografuotos ausies formą. Tuo metu geresnis mikrofonų pozicinionavimas leido pasiekti du kartus efektyvesnį triukšmo slopinimą.

Naujos kartos ausinukai gali pasigirti jautrumu ne tik paspaudimui, bet ir lietimui, tai leidžia reguliuoti garsą, neištraukus telefono iš kišenės, o nauji vidiniai komponentai užtikrins, kad muzikos vienu įkrovimu būtų galima klausytis trečdaliu ilgiau – 6 valandas.

Tam tikrų patobulinimų sulaukė ir ausinių dėklas. Jis nuo šiol gali būti įkraunamas net keturiais skirtingais būdais – „Apple Watch“, „MagSafe“ ir „Qi“ belaidžiais įkrovikliais bei įprastu „Lightning“ laidu. Be to, antros kartos „AirPods Pro“ dėkle atsirado ir nedidelis garsiakalbis, informuojantis apie suporavimą su telefonu bei padedantis surasti ausines pametimo atveju, rašo „Telia“.