„Galime oficialiai pranešti, kad 5G ryšys jau veikia mūsų tinkle. Ilgai ir nuosekliai ruošėmės šiam startui, tad dabar, kai leidimas gautas, prasideda intensyvus komercinio 5G tinklo plėtros etapas. Pirmiausia naujos kartos technologiją išbandys sostinės ir kitų didžiųjų miestų gyventojai. Kaip ir iki šiol, sieksime, kad mūsų klientai gautų geriausią kokybę už patrauklią kainą“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims.

„Tele2“ gavo licenciją 3,5 GHz ir 700 MHz dažnių naudojimui ir įjungė pirmąsias registruotas 5G stotis Vilniaus centre. Dar šiais metais šis ryšys turėtų pradėti veikti ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. „Tele2“ savo klientams pirmiausia siūlys „Laisvo interneto“ planus, palaikančius 5G ryšį. Aukciono laimėtojai yra įpareigoti 5G paslaugas pradėti teikti bent viename iš didžiųjų Lietuvos miestų iki 2023 m. pabaigos, o pagrindiniuose miestuose įrengti 5G tinklus iki 2024 m. pabaigos, rašoma pranešime spaudai.

Mobiliojo ryšio operatorius visose Baltijos šalyse 5G tinklo įrangą diegia kartu su „Nokia“. Ši technologijų bendrovė pasirinkta radijo prieigos taško (angl. Radio Access Network, RAN) ir centrinės (angl. Core) 5G tinklo dalies diegimui.

„Bitė“ skaičiuoja skeptikus, kurių mažai: žada 5G netrukus

„Bitė“ šiuo metu vykdo didžiausią bendrovės istorijoje investicinį projektą „BITĖ | Naujos kartos tinklas 2025“, kurio metu statomas visiškai naujas 5G tinklas bei modernizuodami jau turimi tinklai.

Įmonės atstovai teigia „laikantys ranką ant mygtuko“, kad paleistų 5G jau netrukus keliuose miestuose iškart.

„Į technologines subtilybes daugeliui gilintis galbūt ir nebūtina, nes išbandę 5G patys pajus didžiulį kokybinį šuolį. „Bitės“ 5G ‒ jau netrukus, o mūsų pradėtos rekordinės investicijos į geriausią ryšio technologiją visiems klientams reikš dar spartesnį, stabilesnį ir platesnėje teritorijoje veikiantį ryšį“, ‒ pranešime spaudai teigia „Bitės“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.

Bendrovė pasidalino, kad Lietuvoje dvigubai mažiau skeptikų nei Europoje – 5G ryšį neigiamai vertina vos 4 lietuviai iš 100, kai Europos mastu skeptikų dvigubai daugiau (10 proc.). Net kas antras lietuvis teigia norintis išbandyti naujos kartos ryšį – 5G lietuviams asocijuojasi su greičiu, inovatyvumu, modernumu, atskleidžia reprezentatyvus Lietuvos gyventojų tyrimas, kurį užsakė „Bitė“.
Asociatyvi nuotr.

„Didelis norinčių išbandyti naująją technologiją skaičius ‒ nestebina. Apie galimybes, kurias suteiks penktosios kartos arba 5G ryšio technologija, kalbama jau seniai, tad natūralu, jog žmonės jo laukia. 5G ryšys ateis ten, kur kokybiško interneto prieigos šiandien nėra, taip pat taps alternatyva visoms kabeliais teikiamoms interneto technologijoms, šviesolaidiniam internetui“, ‒ pranešime žiniasklaidai sako Eligijus Rakickas, „Bitė Lietuva“ produktų vadovas.

Tik 3 proc. lietuvių teigia nežinantys, kas yra 5G, o net 7 iš 10 lietuvių teigia, naująją technologiją pažįstantys. Didžiajai daliai Lietuvos gyventojų 5G ryšys asocijuojasi su greičiu ‒ jį nurodo net 3 iš 5 respondentų.

„Taip pat 5G ryšys žmonėms asocijuojasi su inovatyvumu, modernumu, nauja technologija ar naujos kartos internetu. Tai itin laukta technologija, kuri atvers neregėtas galimybes, pavyzdžiui, žemės ūkio, sveikatos apsaugos ir darnaus judumo srityse“, ‒ pasakoja E. Rakickas.

Įdomu tai, kad nepaisant to, kad išbandyti 5G norėtų dauguma, 3 iš 10 interneto naudotojų teigia nežinantys, kuo skiriasi 4G ir 5G, o dar mažesnė dalis sako neturintys pakankamai informacijos apie technologiją. Tyrimas apie namų internetą ir 5G ryšį atliktas „Bitės“ užsakymu kartu su „KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų institutu“.

„Telia“ jungia masiškai – sakosi, kad pasiekė 80 proc. Lietuvos gyventojų

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ pirmadienį pranešė, kad gavo Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) leidimą šalyje teikti komercines penktos kartos mobiliojo ryšio paslaugas ir tą pačią dieną, kaip nurodė, 5G ryšys pradėjo veikti per 1100 bazinių stočių 700 MHz dažnių ruože ir per 110 bazinių stočių 3,5 GHz dažnių ruože. Komercinis „Telia“ 5G ryšys iš karto pasieks daugiau nei pusę šalies teritorijos ir 80 proc. gyventojų, tikino bendrovė.

„Buvome pirmieji Lietuvoje įjungę visas skaitmeninio ryšio technologijas – 2G, 3G, 4G, o dabar ir 5G. Šiam startui ruošėmės ne vienerius metus ir į viso tinklo atnaujinimą investavome per 100 mln. eurų. Ir nors Lietuva pagal komercinio 5G ryšio diegimą buvo viena paskutinių „pagonių“ Europoje, mes parodysime, kad galime tapti viena iš 5G ryšio plėtros lyderių. Tai ypač svarbu ir Lietuvos verslui, kuriam 5G technologija suteiks didžiulį augimo potencialą ir konkurencingumą. Esu įsitikinęs, kad daugiau skaitmeninio gyvenimo yra tai, ko reikės ateities pasauliui – išmanesniam, tvaresniam ir labai nuoširdžiai tikiu – geresniam“, – pirmadienį pranešime teigė „Telia“ vadovas Danas Strombergas.

Intensyvi 5G bazinių stočių plėtra planuojama visus 2023 m., pagrindinis dėmesys pirmiausiai bus skirtas šiaurės rytinei Lietuvos daliai, kur numatyta „Ericsson“ tinklo įranga atnaujinti visas bazines stotis. Iki kitų metų vasaros vidurio „Telia“ 5G ryšys padegs 99 proc. šalies teritorijos, žada bendrovė.